Ukoliko odlučite da autofagija bude vaš novi način ishrane, jako je važno da znate neka bitna pravila kako biste zaista uspeli da očistite svoj organizam i postignete željene rezultate.

Pijte dosta vode – Bez obzira na tip ishrane, unošenje tečnosti je uvek jako važno, a naročito kada se radi o autofagiji. Bitno je da znate da za vreme 16 sati gladovanja treba da unosite što više vode u organizam, koja će pomoći čišćenju organizma i održati vas hidriranim. Pored vode, za vreme autofagije možete piti kafu i čaj, koji neće poremetiti rad insulina u organizmu. Naravno, trudite se da ne preterujete sa ova dva napitka, neka fokus bude na vodi.

Jedite zdravo i umereno – Pravilna autofagija nikako ne znači da nakon 16 sati gladovanja možete jesti u neograničenim količinama i nezdravu hranu. Iako ćete, naročito u prvih nekoliko dana, imati problem da se suzdržite kada je količina hrane u pitanju, nikako ne smete dozvoliti da vas telo “prevari” i da pojedete više od potrebnog. Jedan od saveta je da sebi odvojite obrok koji i inače jedete i nikako ne pojedete više od toga.

Doručak se u svakom tipu ishrane navodi kao najbitniji, pa je tako i sa autofagijom. Zagovornici autofagije preporučuju da se doručak ne preskače i da autofagija krene od večernjih časova, te da se organizam tokom noći “odmara i čisti”.

U svakom slučaju, kakva god da je ishrana u pitanju, najvažnije je da se trudite da tokom dana unosite zdrave namirnice i dosta tečnosti. Ukoliko se odlučujete za bilo kakve promene u načinu ishrane, najpre se posavetujte sa nutricionistom, jer kao i za druge stvari, ni u ishrani ne važe sva pravila jednako za svaku osobu.

Naslovna fotografija: instagram.com/unsplash.com

Marjana Toković

Comments