Avokado tost je sad već sastavni deo svakog branča. Čini se da smo svi odjednom počeli da konzumiramo ovo voće, preko noći postavši trend. Nismo se mnogo zabavljali time kako da avokado uvedemo u svakodnevnu dijetu – jedino što smo znali jeste da je savršen izvor zdravih masti. Po uzoru na Meksikance i njihova tradicionalna jela, počeli smo da spremamo gvakamole i da se radujemo svakom #tacotuesday.

Međutim, ako je avokado sastavni deo vaše dijete, sigurno da vam se dešava da ne uspevate uvek da iskoristite ceo, jedino ako ne spremate dva ili tri jela dnevno. Zato je uvek greota kada iskoristite polovinu i nikada ne znate kako da druga, neiskorišćena, što duže ostane sveža. Sa avokadom je, takođe, začkoljica utvrditi kad je zreo za korišćenje, a kad prezreo. Ali, ne brinite, mi ćemo vam pomoći da oformite neraskidivu vezu sa avokadom tako što ćemo vam predstaviti nekoliko trikova.     

Kako avokado izgleda kad je zreo?

Ovo je glavna začkoljica avokada zbog koje mnogi prestaju da ga koriste. S obzirom na to da naša država uvozi avokado, jasno je da je njegova cena malo veća, zbog čega je logično da vas duša zaboli kad se pokvari i ne uspete da ga iskoristite. To važi i za prepolovljeni i za onaj avokado koji uopšte nije načet.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели InspiringInstaFeeds (@inspiringinstafeeds)

Kako da znate da li je avokado zreo? Kada odete do prodavnice ili piljare, izaberite onaj avokado koji je tvrd na dodir. Ovo će zvučati krajnje neprikladno – ali je veoma važno po kojim tačkama ćete pipati avokado. Kao što znate, jajastog je oblika, ima deo koji je, pomalo, špicast i onaj koji je zaobljeniji. Zvaćemo ih glava i zadnjica. Nemojte dirati avokadovu zadnjicu, jer taj predeo najkasnije sazri. Kao što možete da vidite, na glavi avokada se nalazi mesto gde je nekada bila peteljka koja ga je držala za drvo. Taj predeo treba pritisnuti, ne jako, već samo malo, kako biste videli da li je avokado već dovoljno zreo.

Ako je avokado tvrd, onda ćete morati da sačekate još dan, dva, kako biste mogli da ga konzumirate. Neće vam se ništa desiti ako pojedete manje zreo avokado, ali u sebi neće imati nutritivne vrednosti zbog kojih ga konzumiramo. Bitno je da ga ne sparujete sa drugim voćem i povrćem. Avokado nije dobar prijatelj kada nije potpuno zreo. Ako ga pomešate sa bananama ili pomorandžama – mnogo će brže početi da trune.

Ako kupite avokado čija je glava mekša, onda je već spreman za korišćenje. Ukoliko ne nameravate da ga odmah iskoristite, najbolje je da ga stavite u frižider kako bi što duže zadržao svežinu. Uz ovo, veomaje  bitno da bude odvojen od ostatka povrća, najbolje u fiokama frižidera.

Comments