Ayurveda je antički način lečenja koji potiče sa Indijskog poluostrva. Povezano je sa religijom i uopšte sa mudrošču ovog naroda. Zato, ako želite da naučite više o ovoj vrsti medicine, potrebno je da sagledate čitavu sliku. Kada se reč Ayurveda prevede sa Sanskrita znači “nauka života”.

Ona ima tri principa, odnosno tri energije – vata (vazduh), pitta (vatra), kapha (zemlja). Ako je jedan element van balansa, to može negativno uticati na sve ostale. A nauka života treba da nas nauči da održavamo taj balans između tela, uma i svesti. Kada počnete da praktikujete ovo učenje, ovo su pojedine stvari kojima vas može naučiti.

Zdravlje za svakog ima drugačije značenje

Svaka osoba ima drugačije potrebe u ishrani i svako od nas je jedinstven na svoj način. U tom smislu, balans je stvar individualnosti, jer svi treba da pronađemo sopstveni balans. Ono što funkcioniše za nekog drugog ne mora nužno funkcionisati i za vas. Zato, umesto da se okrenete ka drugima i da se poredite sa njima, okrenite se sebi i pronađite šta vam najviše prija. Dakle, nemojte samo pratiti određenu dijetu zato što ju je neki influenser preporučio, već osluškujte svoje telo.

Pročitajte i ovo: Koje su beneficije istezanja rano ujutru?

Hranu prilagođavajte vremenu

Ovo se ne odnosi samo na to da treba da se hranite u skladu sa godišnjim dobom, u smislu da leti jedete laganiju, a zimi težu hranu, već se ide dublje od toga i suprotno od vremena. Ako pada kiša, oni koji praktikuju Ayuverdu jedu suvu hranu, a ako je sunčano, onda se uglavnom jedu supe i čorbe zbog hidratacije. Na taj način ćete uspostaviti balans unutar sebe i svog okruženja.

Čistite jezik

Prema indijskoj drevnoj medicini, vaš jezik može reći mnogo toga o vašem zdravlju. A može vam i pomoći da odredite koja je vaša energija. Ako je vaša energija vazduh, jezik će biti tanji i manji, ali će često biti suv. Oni sa energijom vatre imaju crveniji jezik srednje veličine, koji je isto ponekad suv. Energija zemlje se manifestuje tako što je jezik veći, puniji, roze boje i vlažan.

Čišćenje jezika je veoma važno u dentalnoj higijeni, a preporučuje se već hiljadama godina pre nove ere. Operite jezik donjim delom četkice, prilikom prvog pranja zuba ujutro, pre prvog obroka. Na taj način ćete sprečiti gutanje bakterija koje su se nataložile na jeziku u toku noći.

Fokusirajte se na to kako jedete, a ne šta jedete

Kada govorimo o zdravlju, očigledno je da je ishrana njegov veoma bitan deo. Ali, Ayurveda nas uči da je veoma bitno i to kako jedemo, a ne samo da se hranimo namirnicama koje su bogate nutrijentima. Da biste smanjili probleme sa varenjem, dovoljno je da sedite uspravno dok jedete i jedite sporije bez ometanja. To znači da ne gledate TV dok jedete ili skrolate po društvenim mrežama.

Takođe, na vaš stomak će pozitivno uticati začini kao što su kumin, kurkuma ili đumbir. Prema Ayuvredi, potrebno je da pre svakog obroka u malo vode pomešate sok od limuna sa malo soli i popijete.

Pročitajte i ovo: Predstavljamo vam tehnike disanja koje možete primeniti kad god ste uznemireni

Planirajte dan prema potrebama svog tela

U savremenom svetu, svako od nas ume neretko u potpunosti da zapostavi sopstvene potrebe kako bi stigao da obavi sve što je isplanirao u toku dana. Ayurveda kaže da treba da usporite i da uvek osluškujete svoje telo. Na primer, ako ste dan pre isplanirali da odete na trčanje pre doručka, ali ste se probudili umorni i neispavani, trčanje može biti preveliko opterećenje za telo.

Zato bi bilo najbolje da umornom telu uveče pružite pola sata opuštajuće joge kako biste se što bolje pripremili za krevet i probudili se energični. Dakle, uvek se prilagođavajte sopstvenim potrebama i nema potrebe da se forsirate.

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Jovana Petković

Comments