Kada su u pitanju kiseline koje pomažu u nezi lica, verovatno vam prvo na pamet pada hijaluronska kiselina, ali da li vam nekad padne na pamet azelaična kiselina? U slučaju da niste čuli za nju, ova kiselina, koja je poznata i po nazivu azelainska kiselina, sastojak je koji se, zapravo, prirodno nalazi u našoj koži. Dakle, vaše telo proizvodi azelaičnu kiselinu.

U samom startu, ova informacija vam nudi dve pozitivne ideje o kiselini. Kao prvo, azelaična kiselina je nešto što vaša koža mnogo voli i sa čime je dobro upoznata. Kao drugo, vaša koža veoma dobro toleriše nju, i verovatno neće da se iritira kada je nanesete na lice. Obe stavke koje smo naveli su istinite. Štaviše, proizvodi za negu kože koji sadrže azelaičnu kiselinu su pravi “multitaskeri” kada je u pitanju skincare.

Ovakvi proizvodi pomažu sa aknama, rozaceom, hiperpigmentacijom – a to su samo pojedini problemi koje kiselina rešava. Kako biste saznali šta sve azelainska kiselina može da učini za važu kožu, nastavite sa čitanjem, jer smo sigurni da ćete otkriti veliki broj njenih dobrih strana i benefita koje može imati po vašu kožu.

Gif 2 Istražili smo šta je azelaična kiselina i kako će vam pomoći da imate besprekornu kožu

Šta je azelaična kiselina?

U pitanju je kiselina koja se prirodno već nalazi u vašoj koži. Proizvode je gljivice kože, a dodatno se može dobiti od integralnih žitarica. Azelainska kiselina je dostupna i putem recepta u koncentracijama između 15-20%. Ipak, na vašu sreću, ona se može naći i u određenim proizvodima za negu kože u nižim koncentracijama između 5 i 10%.

Ovi brojevi možda zvuče pomalo zastrašujuće, ali nemojte ih pomešati sa drugim aktivnim sastojcima kao što su glikolna kiselina, retinol ili benzol peroksid. Azelainska kiselina je, za razliku od njih, znatno blaža prema koži. Upravo zbog toga su potrebne veće koncentracije kako bi ona “radila što bolji posao”.

Zbog toga što ima antiupalna i antibakterijska svojstva, azelainska kiselina se preporučuje onima koji imaju akne i rozaceu. Naravno, ima mnogo pogodnosti za vašu kožu, ali skoro sve se mogu svesti na ova dva glavna svojstva.

Pročitajte i ovo: 7 skincare trendova koje morate isprobati u 2023. godini

Pogodnosti azelainske kiseline za kožu

Antiupalna svojstva

Upamtite da su i akne i rozacea upalna stanja kože. Zbog toga je antiupalno sredstvo veoma važna stvar koju morate uzeti u obzir kada se borite sa aknama ili rozaceom. Azelaična kiselina je u velikoj meri antiupalni sastojak. Ona smanjuje formiranje crvenih nepravilnosti (“izbočina” ili bubuljica) na koži, kao i crvenilo koje prate akne i rozacea.

Umanjuje pojavu akni

Došli smo i do najvažnijeg pitanja – da li azelaična kiselina pomaže u uklanjanju akni? Odgovor je da, i to u velikoj meri. Upravo zbog svojih antibakterijskih svojstava, ona umanjuje pojavljivanje akni. Dodatno, azelainska kiselina smanjuje prekomerno pojavljivanje i akumulaciju mrtvih ćelija kože.

Zapamtite i to da su ove ćelije zaslužne za začepljenje pora, a kao rezultat toga lice može da vam “bukne”. Prevencijom hiperprodukcije ovih ćelija, ova kiselina sprečava zakrčenje i akne. Ukratko, bori se sa aknama tako što targetira koren problema; inflamaciju, zakrčenja i bakterije.

Tretira hiperpigmentaciju

Postoji nekoliko faktora koji utiču na hiperpigmentaciju, što se praktično odnosi na tamne mrlje i nepravilnosti na koži, koje vašoj koži daju neujednačen ten. Izlaganje UV zračenju može izazvati stvaranje tamnih mrlja, i zbog toga možete dobiti drugačiju pigmentaciju nakon što vam lice “bukne”. Takođe, hiperpigmentaciju možete iskusiti od melazme, koja je malo drugačija jer je mogu izazvati hormoni ili trudnoća.

U tom smislu, ova kiselina pomaže sa svim ovim problemima, zato što sprečava proizvodnju melanina. Melanin je ono što čini da vaša koža postaje tamna i dobija “mrlje”. Kada, uslovno rečeno, kažete vašoj koži da ne treba da proizvodi melanin – azelaična kiselina smanjuje hiperpigmentaciju i takođe je sprečava. Kao rezultat, pomaže u ujednačavanju tona kože.

Gif 1 Istražili smo šta je azelaična kiselina i kako će vam pomoći da imate besprekornu kožu

Neželjeni efekti azelaične kiseline

Tretira hiperpigmentaciju

Najčešći neželjeni efekti azelainske kiseline su suvoća, iritacija i peckanje. Ipak, ovo nisu nuspojave koje se pogoršavaju kada kontinuirano koristite azelaičnu kiselinu. Sve ove sitnije nuspojave uglavnom nestaju nakon nekoliko nedelja.

Generalno, azelaična kiselina je iznenađujuće sigurna za korišćenje na koži. Takođe smo pronašli informaciju i da je sigurna za trudnice, što samo pokazuje koliko je blaga. Kao i uvek, nuspojave se mogu eliminisati tako što ćete redukovati korišćenje kiseline tokom vaše rutine.

Koža može da toleriše ovu kiselinu čak dva puta dnevno. U zavisnosti od osetljivosti kože, proizvod možete koristiti jednom dnevno, svakog dana. Ako vam je kiselinu prepisao doktor, u tom slučaju, naravno, pratite njihove instrukcije za nanošenje.

Kako koristiti proizvode sa azelaičnom kiselinom za negu kože?

Kada koristite proizvod koji utiče više problema odjednom, uvek je bolje da ga modifikujete tako da na najbolji način utiče na vaš problem. Ako imate istaknuti problem, svaki proizvod treba da koristite sa velikom pažnjom. Postoji dva načina koji će vam pomoći da na najbolji način iskoristite proizvode sa azelaičnom kiselinom.

Odaberite specifično targetiran proizvod

Prvi je upotreba proizvoda koji sadrži dodatne aktivne sastojke. Na primer, ako ga koristite za akne, možete koristiti proizvod koji sadrži i azelainsku kiselinu i aktivan “antiakne” sastojak, kao što je salicilna kiselina. Slično tome, ako ih koristite za hiperpigmentaciju, odaberite proizvod koji dodatno sadrži hidrohinon (sastojak koji se nalazi u proizvodima koji izbeljuju kožu ili uklanjaju fleke sa lice) ili nešto slično.

Kreirajte rutinu koja targetira problem

Drugi način da koristite azelaičnu kiselinu je da sami napravite rutinu koja će specifično targetirati vaš problem na koži – tako što ćete u negu uključiti buster sa azelainskom kiselinom. Na primer, možete koristiti retinol tokom noći, a azelaičnu kiselinu tokom dana – kako biste se borili protiv akni. Takođe, možete koristiti serum sa vitaminom C tokom dana, a azelainsku kiselinu tokom večeri.

Kao što možete zaključiti, dobićete bolje i brže rezultate kada koristite aktivne sastojke sa određenim ciljem na umu. Ovo će vam, takođe, pomoći da bolje uočite promene i poboljšanja na svojoj koži.

dominique rivas rWwuf8yKw4Y unsplash1 Istražili smo šta je azelaična kiselina i kako će vam pomoći da imate besprekornu kožu

Za kraj, nadamo se da do sada već znate kako azelaična kiselina deluje u nezi kože i njene glavne prednosti za akne, pigmentaciju i rozaceu. Možete je bez brige koristiti kako u jutarnjoj, tako i u večernjoj rutini.

Azelaična kiselina je dobra za bilo koje doba dana. Obavezno je nanesite na čistu i suvu kožu. Podrazumeva se da morate biti oprezni i izbegavati preterano isušivanje kože. Dakle, recite zbogom tonerima koji sadrže adstringente i sredstvima za čišćenje lica koja sadrže alkohol koji isušuje. I ne zaboravite da nanesete kremu za sunčanje!

Pročitajte i ovo: Kako linolna kiselina može da popravi tvoju kožu?

Ilustarcije: WANNABE Magazine

Naslovna fotografija: unsplash.com

Nenad Grubanoski

Comments