Nakon više pokušaja, izgleda da ćemo konačno dobiti legit biografski film o pokojnoj muzičarki Amy Winehouse, koji će predstaviti život ove talentovane Britanke – od muzičkih početaka kao džez pevačice u severnom Londonu do njenih planetarno popularnih hitova Rehab i Back to Black i statusa Grammy dobitnice. Potonji je ujedno naziv i njenog kultnog albuma, a izgleda da će se tako zvati i predstojeći biografski film – za kojim su fanovi “odlepili”, iskazujući svoje oduševljenje na društvenim mrežama.

Podsećamo, Amy Winehouse nije uživala u svetskoj slavi iako joj je to donosilo neizmerne pogodnosti. Dvadesetsedmogodišnjakinja se duži niz godina borila sa zavisnošću, a preminula je u svojoj kući u Londonu od posledica trovanja alkoholom u julu 2011. Četiri godine kasnije, dokumentarac pod nazivom Amy, režisera Asifa Kapadije, osvojio je Oscara za najbolji dokumentarni film, što je fanovima probudilo želju i za potencijalnim nastavkom. 

Produkcija filma o Amynom životu u Holivudu je više puta započinjana. Čak je Geoff Deane, autor hvaljenog Kinky Boots, 2018. dobio saglasnost pevačicine porodice. Glumicu Noomi Rapace je studio Lotus Entertainment angažovao da igra Amy, ali, iz nepoznatih razloga, ništa nije realizovano. Uz ovo, i biopic pod nazivom Saving Amy je potvrđen krajem 2021, po istoimenoj knjizi Daphne Barak, ali, takođe, nije doživeo svetlost dana. 

Pročitajte i ovo: “Amsterdam” je novi film sa A-list postavom koji jedva čekamo da pogledamo!

Ipak, sad izgleda da će sve to pasti u zaborav, jer dobijamo biografski film Back to Black koji je podržala porodica Amy Winehouse. Scenario je napisao Matt Greenhalgh, dok režiju potpisuje Sam Taylor-Johnson, bliska prijateljica Amy Winehouse, koja je režirala filmove Nowhere Boy i Fifty Shades of Grey. Ona je svoje uzbuđenje podelila na društvenim mrežama, napisavši da ovo ostvarenje za nju predstavlja dream movie. Producenti navodno trenutno tragaju za odgovarajućom glumicom za glavnu ulogu.  

Osim osnovnih trenutaka iz njene karijere i privatnog života, još uvek se ne zna radnja filma, za koji se pretpostavlja da će doneti detaljniji uvid u pevačicine privatne nevolje o kojima i danas mnogi samo mogu da nagađaju. Amy je preminula sa 27 godina, što ju je svrstalo u “klub 27”, zajedno sa Kurtom Cobeinom, Janis Joplin, Jimom Morrisonom i Jimmyjem Hendrixom (koji su svi preminuli napunivši 27), pa ovo čini da se oko Amy diže još veća prašina i kruže neiscrpne legende.

Pročitajte i ovo: Naše omiljene veštice se vraćaju – evo šta sve znamo o predstojećem filmu “Hocus Pocus 2”

Amy Winehouse je bila čuvena po svom dubokom, ekspresivnom altu i eklektičnom miksu muzičkih žanrova, uključujući soul, džez i R&B. Članica Nacionalnog džez orkestra mladih postala je u detinjstvu, a ubrzo potom počela je i da snima pesme. Njen debi album Frank objavljen je 2003, a naišao je na veliki kritički uspeh i bio nominovan za Mercury nagradu. Ipak, njen sledeći album, Back to Black, objavljen je 2006. i postao jedan od najprodavanijih u muzičkoj istoriji Velike Britanije. Album je dobio mnoga priznanja, od kojih se izdvaja čak pet Grammy nagrada. Nakon njene smrti, Back to Black je u Velikoj Britaniji privremeno postao najprodavaniji album 21. veka. VH1 je Amy Winehouse svrstao na 26. mesto liste 100 Greatest Women in Music.

Premijera biografskog filma o Amy Winehouse je zakazana za 2024. godinu.

Naslovna fotografija: instagram.com/amy.winehouse._

Dušan Veselinović

Comments