Na dugačkoj listi modnih estetika i novih TikTok trendova koji su se pojavili prethodne godine, pristigla je jedna koja će predvoditi sve njih – bajkerska estetika ili bikercore. Ovaj edgy stajlng se pojavio u moru postova širom Instagram feedova i čvrsto zauzeo svoje mesto na vrhu svih trendova. Ukratko, nije bilo boljeg trenutka da iz garderobera iznesete svoju staru bajkersku jaknu ili kožni mantil, nego sada.

Ipak, ne možemo da ne produbimo ovaj trend i ne zapitamo se šta je zapravo bikercore? Ako i vas interesuje ovaj trend, u nastavku smo vam pripremili sve što treba da znate.

Šta je bikercore i zašto nije klasična bajkerska estetika?

Bikercore estetika se sastoji iz moto-jakni, resica, vintage bend majica, čizmi sa nitnama, torbicama inspirisanim Y2K modom i teksasom ukrašenim cirkonima. Prirodom ovog trenda svakako dominira koža, ali se ona može videti u kombinaciji sa drugim materijalima, kao na primer – teksasom u denim-on-denim izdanju. Ova estetika se transformiše bez ikakvog napora iz sezone u sezonu, jer smo mogli da ga vidimo i prošle godine tokom jeseni, tako da nije ni čudo što se pojavio na velikim vratima i sada.

Gotovo svi dizajneri širom sveta su u kolekcijama prikazali svoju izvedbu bajkerskog trenda. Iako su Burberry i Versace ostali verni ovom trendu i na pistama prikazali očaravajuće kožne komade u svojim stilovima, dok su drugi, kao što je Masha Popova, prikazali teksas kombinacije od glave do pete.

Kako da iznesete bajkerski trend?

Sjajna vest je što bikercore, u suštini, nema pravila. To znači da ovu estetiku veoma lako možete ispratiti i rekreirati, ako želite. Ako ste pažljivi sa odabirom odevnih komada kad je u pitanju lični stil, za početak igrajte na sigurno i jednostavno tako što ćete upariti teksas stajling sa srebrnim nakitom. Ipak, možda ste jedna od onih osoba koja voli da eksperimentiše, pa stilizujete oversized moto jaknu sa mini-suknjom i dubokim kožnim čizmama. Ako želite da svom autfitu date malo romantičniji look, uvek se možete opredeliti za crne hulahopke sa čipkom ili crnu bluzu sa karnerima.

Ako ste spremni da se upustite u bikercore estetiku, izdvojili smo nekoliko autfita koji vam mogu poslužiti kao inspiracija.

Asimetrična suknja sa faltama

Možda i najbolji način da se oprobate u ovoj jedinstvenoj estetici je da počnete sa autentičnim odevnim komadom. Asimetrična odeća je uvek dobra ideja ako želite da se istaknete iz mase, tako da imate sreće jer se u novoj Zarinoj kolekciji nalazi ova suknja kojom smo opsednuti. Možete je sjajno kombinovati sa belom košuljom, kožnom jaknom ili gornjim delom od teksasa, tako da na vama ostaje da eksperimentišete.

4661002401 1 1 1 Vreme je da ispunite svoje bajkerske snove! Vratila se bikercore estetika

Pročitajte i ovo: Influenseri koji će inspirisati vaše autfite 2023. godine

Naravno, ova lista preporuka ne može da prođe i bez kvalitetne motociklističke jakne. Bilo da se opredelite da ispratite ovaj trend, ili jednostavno želite klasičan komad u okviru svog garderobera za kojim ćete uvek moći da posegnete, treba da uložite u kvalitetnu kožnu jaknu koja će vam dugo trajati. Svi već znamo koliko su kožne jakne univerzalni komadi, tako da ih možete kombinovati sa doslovno bilo kojim komadom u svom garderoberu, bilo da je to košulja, dukserica ili džemper, zajedno sa farmerkama, pantalonama, helankama i slično.

4739743800 2 7 161 Vreme je da ispunite svoje bajkerske snove! Vratila se bikercore estetika

All denim momenat – kišni mantil od teksasa

Pojedini komadi su jednostavno stvoreni da ih prati rečenica go big or go home, i to je slučaj upravo sa ovim mantilom. Kako je teksas sastavni deo bikercore estetike, kako drugačije da punom parom osvojite ovaj trend nego da se obučete u njega od glave do pete? Zbog toga smo išli nekonvencionalnim putem i odlučili se za kišni mantil od teksasa, umesto klasične teksas jakne, koji možete upariti sa crnim kožnim čizmama i srebrnim detaljima u vidu nakita.

6747547407 2 5 161 Vreme je da ispunite svoje bajkerske snove! Vratila se bikercore estetika

Pleteni džemper sa naborima

Da, možda džemper nije idealan komad za bajkersku estetiku, ali setite se šta smo pomenuli – nabori i karneri su dobrodošli u ovom trendu. Zbog toga smo odabrali džemper koji na rukavima poseduje neobične nabore, a koji bi se savršeno uklopio uz par klasičnih farmerki, zajedno sa kožnom jaknom, i naravno, crnim kožnim čizmama.

6771004800 1 1 1 Vreme je da ispunite svoje bajkerske snove! Vratila se bikercore estetika

Bajkerska estetika je, dakle, jedinstveni vintage stil koji svoje korene ima u supkulturi moto-klubova i, naravno, bajkerima. Ona kombinuje elemente panka, rockabilly estetike, i buntovničke kulture, kreirajući tako izgled koji je istovremeno opak i moderan. Bilo da su u pitanju kožne jakne, bandane, nitne, ili čak tetovaže, bikercore stil se odnosi na vaš stav i bunt. Svakako, ova estetika nastavlja da inspiriše i utiče na modu, muziku i popularnu kulturu, pa ni ne čudi što se konstantno vraća u trend.

Pročitajte i ovo: 6 modnih trendova koji će obeležiti 2023. godinu

Naslovna fotografija: instagram.com/brittanyxavier

Nenad Grubanoski

Comments