Još jedan dan, još jedan modni skandal koji nam je priredila modna kuća Balenciaga. Ovaj brend poznat je po svojim kontroverznim idejama i nesvakidašnjim trendovima koji su u poslednjih nekoliko godina obuzeli modni svet – ali sada je kreativni direktor Balenciage, Demna Gvasalia, zaista otišao korak dalje. U okviru najnovije revije predstavio je torbe u obliku kesa poznatog američkog Lay’s čipsa, za koje se smatra da će u prodaju izaći po ceni od čak 1800 dolara. Da, dobro ste pročitali.

Balenciaga Lay’s chips torba – da li moda gubi ili dobija smisao?

Da budemo iskreni, nakon što je brend Balenciaga izbacio kožnu torbu u obliku kese za đubre po ceni od “tričavih” 1790 američkih dolara – ništa nas ne čudi. Ali, jedno je jednom potcrtati ironiju mode i veoma profitirati od toga, a drugo je nastaviti u ovom maniru i dodatno obesmisliti modni svet. Demna Gvasalia zaista nam deluje kao da se igra sa ironijom i ljudskim poimanjem visoke mode i posmatra dokle može da ide i šta će sve od besmislenih ideja da mu “prođe”. Uz to što je novi aksesoar koji predstavio kožna torba u obliku jefitne kese najpopularnijeg čipsa, Demna je tokom Nedelje mode u rukama sve vreme nosio pravu Lay’s kesu – koja je naravno učinila da on postane viralan na društvenim mrežama. Po ovome vidimo da Demna vrlo dobro gradi marketinšku strategiju i da sve što radi radi sa predumišljajem, ali, da li je torba u obliku čipsa zaista relevantant statement?

Moda je oduvek bila aktivistička 

Ako ste mislili da je moda puno oblačenje da bismo se zaštitili od zime ili tome slično, prevarili ste se. Moda je integralni deo naših života, jer smo svakodnevno odeveni a čak i onda kada nismo – to je namenski čin sam za sebe. Ona je oduvek oslikavala trenutnu situaciju u društvu i neretno nosila političke ili druge poruke. Ne kaže se bez razloga da “život imitira umetnost”, jer umetnost je direktan produkt ljudskog doživljaja stvarnosti u kojoj se čovečanstvo nalazi. Nedavno smo prisustvovali i kontroverzi koja se digla oko majica sa ispisima White lives matter koje je u okviru svoje modne revije predstavio Kanye West, sada poznatiji kao Ye, a ne zaboravljamo ni majice modne kreatorke Vivienne Westwood na kojima je pisalo God save the queen. Dakle, moda veoma može nositi političku poruku i pozivati na preispitivanje onoga što je društveno prihvatljivo. Kada na ovaj način posmatramo Demnin najnoviji pokušaj da šokira javnost, možemo pretpostaviti da je to uradio sa ciljem. Da je želeo da obesmisli visoku modu. Da je napravio socijalni eksperiment. Ali, šta ako je ovim potezom zapravo obesmislio samu visoku modu i njen društveni značaj?

Kuda ide budućnost mode?

Da budemo iskreni, sada već želimo da se era popularnosti brenda Balenciaga završi. Već nekoliko godina unazad ovaj nekada inovativni brend, koji je promenio viziju visoke mode, kao da reciklira sebe samog. Na neki način, Balenciaga nipodaštava značaj mode. Možda smo ranije mogli da učitamo ironiju, sarkazam i poentiranje besmisla kroz njihove modele, ali to vreme odavno je prošlo. “Ružna” estetika, skupe kese čipsa i Kim Kardashian u još jednom bodiju zaista ne govore ništa – sem toga da neko ko je u poziciji da iskomunicira mnogo relevantnije probleme, bira da se poigrava sa viralnošću. Ma koliko Demna imao razlog između svakog svog poteza, odevnog komada i izgleda same modne piste, nekada je sve to više priča nego bilo šta konkretno. Ovo nas navodi da se pitamo kuda ide budućnost mode i da li njen glas postaje sve tiši. Koja je poenta mode koja izaziva reakciju samo zarad reakcije – a ne višeg (umetničkog) dobra? Ni sami nismo sigurni imamo li odgovor na ovo pitanje, ali sigurni smo da taj odgovor nije kesica Lay’s čipsa.

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Jovana Pantić

Comments