Barselona pleni širokom lepezom atrakcija – toliko da je veoma teško suziti izbor u odlučivanju šta sve treba videti i raditi u ovom zadivljujućem španskom gradu. Nakon što ste sa bucket liste precrtali remek-dela Antonija Gaudija – Sagradu familiju, La Pedreru i Kuću Batljo, izmestite se iz gužve i istražite manje poznata arhitektonska blaga grada. Ako vam nije do razgledanja, onda iskoristite sunčanu mediteransku klimu grada i provedite dan na urbanoj plaži, opustite se na terasi hotela i nastavite provod u jednom od mnogih noćnih klubova. 

Od must-see lokaliteta do neotkrivenih lokalnih dragulja, ovih 5 cool stvari možete da radite u Barseloni

Istražite lepote savremene umetnosti

Kolosalna drvena skulptura Mikija Mausa visine šest metara, koju je kreirao fenomen pop kulture – KAWS, dominira u dvorištu Moco muzeja, dajući pretpostavku za sve ono što posetioce očekuje u ovom novom, dinamičnom umetničkom prostoru. Muzej je smešten na dva sprata palate iz 16. veka u Born distriktu, gde možete uživati u delima Warhola, Murakamija, LaChapellea, Damiena Hirsta, kao i legendarnih street artista Banksyja i KAWS-a, i digitalnim instalacijama talentovanih umetnika u povoju. 

U naselju Raval, u zapanjujućem Muzeju savremene umetnosti (MACBA) Richarda Meiera možete se upoznati sa delima katalonskih umetnika kao što su Antoni Tapies i Francesc Torres, ali i međunarodnih velikana Alexandera Caldera, Donalda Judda i Basquiata. Ne propustite i monumentalni mural Keitha Harina – Todos juntos podemos parar el sida (“Zajedno možemo zaustaviti sidu”), koji se nalazi baš kod ulaza u MACBA muzej. 

Pročitajte i ovo: Moćna remek-dela arhitekture – ovo je 5 najlepših katedrala Evrope

Izgubite se u lavirintu Horta

Pobegnite od turističkih hordi i izgubite se, bukvalno, u lavirintu iz 18. veka. Čempresi od dva metra čine njegovu ogradu, koja je dopunjena skulpturama i reljefima bogova i junaka iz romantične grčko-rimske mitologije. Lavirint je pun zavijutaka i ćorsokaka sve dok ne stignete do njegovog centra gde će vas dočekati statua Erosa, boga ljubavi, koji stoji na pijedestalu. Lavirint se nalazi u parku koji se prostire na 55 hektara, a koji čine i pešačke staze kroz malu šumu, jezera, fontane, kamene stepenice, rimski hramovi, pa čak i palata (koja nije otvorena za javnost). Nalazi se u podnožju planinskog venca Kolserola, i jednostavno se stiže metroom (linijom 3). 

Opustite se na hotelskoj terasi

Jedna od omiljenih aktivnosti u Barseloni je opuštanje uz koktel i upijanje prelepih pejzaža grada na hotelskoj terasi. Posetite Terrazu de Vivi u trendy hotelu Kimpton Vivadora za branč i koktele mimoza i bladi meri, gde neprocenjivi pogled obuhvata srednjovekovni gotički kvart. Vikendi su ovde puni posetilaca, kad muziku puštaju di-džejevi. U blizini, krov malenog Wittmore hotela se i dalje nalazi “ispod radara” turista, a poseduje low-key vibracije i pogled od 360 stepeni na grad, more i planine. Ako tragate za žurkom, idite do Hoxtona u naselju Poblenou, na bar na krovu sa energičnom muzikom i vikend DJ setovima, gde ćete imati pogled na impozantnu Sagradu familiju, posebno u toku zalaska sunca. Ako, pak, želite smiraj, pohitajte ka El Palace hotelu sa prelepim fontanama i bujnim zelenilom.  

Šetajte kroz cvetna polja Montjuïca

Barselona je čuvena po plažama, ali njene planine nude istinsko utočište od gradske vreline i jurnjave. Brdo najbliže centru je Montjuïc, dom nekoliko botaničkih bašti, kao i jednoj isključivo posvećenoj kaktusima – Jardines de Mossen Costa i Llobera. Na Montjuïcu putevi vode kroz šume, kaskadne vodopade, jezerca sa ljiljanima i repliku grčkog teatra. Vredno je popeti se uz strmo uzvišenje do vidikovaca s kojih možete upijati poglede na različite delove grada, luku, more i planine, a najlepši je Mirador de Miramar – sa kog možete videti sve navedeno. Šetnju možete preseći posetom dvorcu Montjuïc, Joan Miró fondaciji i Olimpijskom stadionu. 

Pročitajte i ovo: Evo gde putovati ako na letnji odmor idete tek u oktobru

Iskusite uzbudljivi noćni život

Od lajv muzike do energičnih DJ setova, Barselona pleni bogatim noćnim životom zbog kog vredi ostati budan do kasnih sati. Unutar masivnog industrijskog skladišta u Poblenouu, Razzmatazz je klub koji čini pet klubova, sa sve glavnom koncertom dvoranom za indie A-list bendove, dok drugi prostori nude DJ senzacije koje puštaju sve od rege do tehno i pop muzike – svake večeri u sedmici. Na primer, u popularnoj Ocañi možete slušati lajv muzičke tačke soul, flamenko, džez i rok žanra – i to iznad i ispod nivoa zemlje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pilar H. (@phallado)

Naslovna fotografija: instagram.com/casadevivi.barcelona

Dušan Veselinović

Comments