Ako vam su vam dosadile veštačke poze, fotošopirane fotografije, ulepšavanje svog života koje je u prevelikoj meri prisutno na društvenim mrežama – BeReal aplikacija će vam se sigurno svideti. Kako i sam naziv kaže, poenta je u tome da budete realni.

Ovo je socijalna mreža gde postavljate sopstvene needitovane fotke u realnom vremenu. Ohrabruje vas da budete autentični, umesto da pokušavate da predstavite najbolju verziju sebe. Gen Z je postala opsednuta BeReal aplikacijom i ne možemo reći da ih ne razumemo.

BeReal je osmišljena još 2020. godine, ali je sada postala izuzetno popularna. Broj preuzimanja se od početka godine povećao za 315%. Trenutno se nalazi na četvrtom mestu najčešće preuzimane aplikacije, odmah iza Instagrama, Snapchata i Pinteresta.

Ovo su pravila igre ako koristite BeReal:

– Objavljujete fotografije onda kada vam stigne notifikacija. Svim vašim prijateljima notifikacija za objavljivanje stiže u isto vreme koje ne možete predvideti.

– Kada otvorite notifikaciju, imate dva minuta da napravite fotografiju.

– BeReal će automatski uključiti prednju i zadnju kameru, tako da ćete napraviti selfi i fotografiju onoga što je pred vama.

– Možete da vidite šta su vaši prijatelji objavili samo ako i vi objavite.

Pročitajte i ovo: Da li smo mi sami sadržaj na internetu? Evo kako su mreže oblikovale način na koji razmišljamo

Caka je u tome da objavljujete jednom dnevno i da svi objavite fotografije u isto vreme. Samo će vam stići notifikacija na telefon sa natpisom “time to BeReal”, kada ne očekujete i na vama je da odreagujete. Fora je baš u tome da nemate vremena da sredite kosu, našminkate se, nađete pravo osvetljenje. Ostaje vam samo da se uslikate baš takvi kakvi ste. Ne postoji opcija da na fotografiju stavite filter.

Vaše objave mogu videti samo vaši prijatelji. Dakle, ništa se ne deli javno. Ono što vam se možda neće dopasti jeste taj pritisak da objavite fotografiju onda kada vam se kaže. Takođe, ako zakasnite sa objavljivanjem, vašim prijateljima će stići notifikacija da je vaš post kasno objavljen. Može dovesti do toga da ćete osećati potrebu da stalno gledate u telefon, čekajući notifikaciju kako biste postavili objavu na vreme.

Aplikcija pokušava da vas spreči da imate previše pokušaja da napravite savršenu fotografiju. U roku od dva minuta vašu fotografiju možete obrisati onoliko puta koliko stignete ako niste zadovoljni. No, kada objavite fotografiju, imaćete pravo samo jednom da je obrišete i napravite novu. Stvar je u tome da ne pokušavate da napravite savršenu fotografiju i odviknete se od potrebe da izgledate lepo na svakoj fotografiji.

BeReal će time uštedeti vaše vreme, jer ćete provesti tih dva minuta na aplikaciji, pogledati šta su vaši prijatelji objavili i to je to. Nema beskrajnog skrolovanja po mrežama, kao, na primer, na TikToku.

Pročitajte i ovo: Beauty filteri čine da izgledamo lepše, ali i da se osećamo lošije u svom telu

Ima još jedna stvar koja je ekstremno zabavna na ovoj društvenoj mreži. Nema običnih emotikona, već je vaše lice emotikon. Odnosno, svaki put kad želite da odreagujete na nečiju fotografiju, uključiće vam se prednja kamera, pa možete da odreagujete kako želite.

Ne znamo kakva će biti budućnost ove društvene mreže, ali moramo priznati da je koncept zaista zanimljiv i da nam je svima potrebno više ralnog sadržaja.

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Jovana Petković

Comments