U današnje vreme, preuređenje doma ne mora nužno značiti i velike finansijske izdatke. Postoje brojni besplatni ili veoma jeftini načini kako da osvežite svoj prostor i dodate mu mal dozu šarma. Od preuređenja nameštaja do korišćenja pametnih uređaja na najefikasniji način, otkrićete kako malo inovativnosti i DIY pristupa mogu da naprave veliku razliku. Pogledate svoj dom drugim očima i otkrijete sve njegove potencijale koje možda niste ni znali da poseduje!

Besplatni načini da preuredite dom

Razmeštanje nameštaja

Promena rasporeda nameštaja može biti ne samo zabavna, već i veoma efikasna metoda za osveženje prostora. Istražite nove mogućnosti rasporeda koje mogu promeniti tok svetlosti i dinamiku prostorije. Možete, na primer, postaviti sofu tako da bude okrenuta ka prozoru ili reorganizovati stolice oko trpezarijskog stola da stvore prijatniji kutak za razgovore. Takođe, pomeranje televizora ili knjiga na drugi zid može dramatično promeniti perspektivu i doživljaj prostora. Ne bojte se eksperimentisanja – ponekad i najmanje promene mogu napraviti veliku razliku u tome kako se osećate u svom domu.

Cveće i grane iz dvorišta

Uvođenje prirodnih elemenata može da donese živopisnu notu vašem prostoru bez ikakvih troškova. Sakupite cveće, grane ili čak zelene listove iz dvorišta i iskoristite ih za dekoraciju. Ovi prirodni elementi mogu se smestiti u vaze, staklene bokale ili starinske posude koje plene rustičnim šarmom. Takav pristup ne samo da osvežava prostor, već i omogućava da sezonski menjate dekoraciju, prilagođavajući se bojama i raspoloženju koje nosi svaka nova sezona.

Uramljivanje fotografija

Izradite svoju galeriju umetnosti tako što ćete uramiti fotografije koje volite, umetnička dela ili čak dečje crteže. Uokvirivanje slika može transformisati vaš životni prostor i dati mu lični pečat. Ramovi ne moraju da budu skupi; možete da koristite second-hand ramove koje možete osvežiti bojom ili drugim tehnikama dekoracije. Poređajte slike na zanimljiv način na zidu, stvarajući svojevrsnu vizuelnu priču.

Raspremanje

Čist i organizovan dom daje osećaj mira i reda. Provedite vreme uklanjajući nepotrebne stvari iz svakog kutka. Ovo ne samo da će poboljšati estetski izgled vašeg prostora, već će i olakšati održavanje reda. Organizujte stvari koje svakodnevno koristite tako da budu lako dostupne, ali i estetski prihvatljive. Prostor bez nereda inspiriše i omogućava vam da u potpunosti uživate u svom enterijeru.

Iskoristite delove garderobe kao deo dekora

Ne dopustite da vaša omiljena odeća ostane skrivena u ormanu. Izložite interesantne komade odeće kao što su šareni šalovi, elegantni šeširi ili unikatni nakit. Ove stavke možete okačiti na zidove kao dekor ili ih staviti na stalke i lutke za odeću koje mogu poslužiti kao umetnički eksponati u sobama. Ovo ne samo da dodaje personalizovan dodir enterijeru, već vam omogućava da uživate u omiljenim predmetima svaki dan.

Osvežavanje osvetljenja

Promenite rasvetu zamenom starih sijalica – novim, energetski efikasnijim i svetlijim opcijama. Eksperimentišite sa različitim vrstama osvetljenja kao što su LED trake, sijalice koje mogu da podese jačinu ili čak raznobojne sijalice koje mogu stvoriti različita atmosferska raspoloženja. Osvetljenje može dramatično uticati na izgled i osećaj prostora, čineći ga toplijim i pozitivnijim.

U potpunosti iskoristite pametne uređaje

Ako posedujete pametne uređaje, iskoristite ih na najbolji način da unapredite funkcionalnost i atmosferu vašeg doma. Podesite pametne termostate da optimizuju temperaturu za komfor i energetsku efikasnost. Koristite pametne zvučnike za reprodukciju muzike koja odgovara vašem trenutnom raspoloženju ili aktivnostima. Pametna rasveta može se programirati da se menja tokom dana kako bi odgovarala vašim potrebama, od jarkog svetla za rad do mekšeg svetla za večernje opuštanje.

Pročitajte i ovo: Kako da postignete umirujuću atmosferu dnevne sobe – pomoću dekoracije

Naslovna fotografija: instagram.com/planetofinterior

Nikola Gudelj

Comments