Besprekorna koža je nešto čemu svi težimo, želeći da se otarasimo svih nepravilnosti. Način na koji negujemo kožu se povremeno menja, eksperti dolaze do novih rešenja, dok ih poznate ličnosti isprobavaju pre nas, za nas (verujemo da neće pohvaliti proizvod ili tretman koji im nisu odgovarali).

Činjenica je da, ako razumete svoju kožu na pravi način, znaćete kako da je tretirate, koje kreme, serume, tonere da koristite i nećete lutati u potrazi za savršenim proizvodom. Besprekorna koža se može postići ukoliko obratite pažnju na to šta joj prija i kako reaguje na određene proizvode.

Evo šta da radite kako bi vaša koža bila besprekorna:

Hidratacija

Hidratacija je ključna u nezi kože jer, u proseku, naša tela se sastoje od 60 odsto vode. Voda nam je potrebna zbog obnavljanja ćelija, ali i kako bi nam ceo organizam bio zdrav. Pijenje vode je od vitalnog značaja, ali bi i pored toga trebalo da uvedete proizvode koji služe za hidrataciju kože, poput onih koji sadrže hijaluronsku kiselinu. Glicerin, iako je potcenjen, odličan je za hidriranje kože, kao i za održavanje vlažnosti iste.

Vodite računa o budžetu

Da bi vam koža bila besprekorna, morate biti dosledni, zbog čega je dobro da se držite budžeta koji ste izdvojili za to. Nema nikakvog smisla da “bacate” novac na skupe preparate, naročito ako se ispostavi da vam ne odgovaraju. Postoji mnogo kvalitetnih brendova koji se uklapaju u svačiji budžet.

Čišćenje i piling su obavezni

Čišćenje i piling su dve najvažnije stvari za negu kože. Od šminke, znoja i viška ulja do zagađivača u vazduhu, prljavštine i mrtvih ćelija, sve ove stavke utiču na izgled kože. Trebalo bi da je čistite ujutru i uveče gelom ili penom za umivanje, a piling ne koristite svakog dana, već jednom do dva puta nedeljno i to na suvoj koži.

Nemojte preterivati sa pilingom

Da se nadovežemo na prethodnu rečenicu, mnogi od nas preteruju sa pilingom kože. To ćete primetiti ako vas boli lice jer ste došli do barijere zdrave kože. Kad radite piling, ideja je da se uklone mrtve ćelije kože, a ne zdrave. U slučaju da volite blaži piling, izbegavajte mikrodermoabraziju ili veoma oštre pilinge. Enzimski piling je odličan zato što rastvara „lepak“ koji zadržava mrtvu kožu na licu.

Besprekorna koza je moguca uz ove jednostavne savete 3 Besprekorna koža je moguća uz ove jednostavne savete

Pročitajte i: Parabeni u kozmetici – sve što treba da znate o njima

Zaboravite na popularne sastojke – formula i procenti su bitniji

Često se desi da se zanesemo sa aktivnim sastojcima, ali jedina stvar na koju bi trebalo da se fokusirate jeste sastav preparata. Na primer, vitamin C je odlična, ali veoma agresivna supstanca. Ukoliko pogrešite sa izborom formule i procenta vitamina, možete iritirati kožu. Nemojte da birate veći procenat aktivnih sastojaka misleći da su bolji, jer ne znači nužno da je to istina.

Koristite pravi retinol

Retko ko može da zamisli svoju rutinu nege kože bez retinola koji se pokazao kao saveznik u sprečavanju starenja i obnavljanju ćelija. Međutim, postoji toliko različitih vrsta retinola: retinol, retinal, retinoid, retinoinska kiselina, tretinoin i adapalen. Kad birate sastojak koji ćete da koristite, krenite od najslabijeg. Mnogi i u ovom slučaju greše, te odmah posegnu za najjačem, što verovatno neće odgovarati njihovom tipu kože. Oni koji imaju problema sa aknama mogu da koriste adapalen, dok osoba koja se bori sa flekama od sunca i borama će se odlučiti za tretinoin. Najbolji savet oko retinola koji možete dobiti jeste da se posavetujete sa stručnjacima i vaša koža će biti besprekorna.

Pažljivo isprobavajte nove tehnologije

Ljubitelji lasera za otklanjanje nesavršenosti znaju da osoba koja vam radi tretman mora da bude neko kome verujete. Izbegavajte sve salone koji vam obećavaju uklanjanje gornjeg sloja kože. Agresivni laseri su odlični u uklanjanju ožiljaka od opekotina i akni, ali je ipak sigurnije da probate sa slabijim laserima. Microneedling tretman može da bude revolucionarno otkriće ako prija koži. Stvaranjem kontrolisanih mikrotrauma, koža se pospešuje kako bi se efikasnije oporavljala. Tretmane ovog tipa nikada ne radite u svom domu, već pronađite stručnjaka.

Investirajte u uređaje za negu kože

Uz naše prenatrpane rasporede i obaveze, i jedan sat u kozmetičkom salonu za mnoge može biti i previše. Baš iz tog razloga je dobro investirati u uređaje za negu kože poput LED lampi i stimulatora za mišiće lica. Takođe, ako imate sredstvo za čišćenje i jednu od onih vibrirajućih silikonskih četkica za piling, zapravo poboljšavate svoju rutinu čišćenja. Ako koristite hijaluronsku kiselinu i ultrazvučni aparat, razbiće se čestice na sitne molekule, koji će se tada efikasnije apsorbovati u kožu. LED svetla su odlična za stimulaciju kolagena, lečenje akni i obnavljanje kože. Samo obratite pažnju prilikom izbora LED lampi jer nisu sve jednake.

Pročitajte još i: Kako da smanjite crvenilo lica – prema rečima stručnjaka

Naslovna fotografija: pexels.com

Marija Gavrilović 

Comments