Beyoncé je danas objavila novi country album – Cowboy Carter – na kom se nalazi njena obrada klasika Dolly Parton, Jolene, kao i pesma sa Williemom Nelsonom, country legendom, u pesmi pod nazivom Smoke Hour.

Beyoncé je podelila grafiku liste numera na svojim nalozima na društvenim mrežama; poster u vintage stilu sadrži prošireni naslov njenog albuma – Cowboy Carter and the Rodeo Chitlin’ Circuit.

Beyoncé – Cowboy Carter: Priča iza albuma

Singl objavljen pre albuma, Texas Hold ‘Em, postao je njen najveći hit u poslednjih nekoliko godina. Međutim, Nešvil, centar country muzike, imao je mlaku reakciju na numeru. Country radio je retko kada puštao pesmu, iako su je milioni strimova doveli na vrh Billboard country liste.

To je bilo ono što je Beyoncé i očekivala. Kao Teksašanki, country muzika je u njenim korenima, ali je u postu na Instagramu prošle nedelje napisala da je njen novi album, Cowboy Carter, “nastao iz iskustva koje je imala pre mnogo godina i kada se nije osećala dobrodošlo”.

To je verovatno bila referenca na performans na dodeli country muzičkih nagrada 2016, gde je izvela pesmu “Daddy Lessons” sa The Chicks. Oba izvođača su smatrana nepoželjnim – The Chicks su se suočile sa besom javnosti u SAD nakon što su kritikovale bivšeg predsednika Georgea W. Busha tokom rata u Iraku; dok je glasna podrška koju je Beyoncé pružila pokretu Black Lives Matter uznemirila mnoge pristalice američke desnice.

Njihov nastup se suočio sa salvom kritika i rasizma na internetu. Natalie Maines, pevačica grupe The Chicks, kasnije je rekla za NY Times da je način na koji su se prema Beyoncé ponašali posle nastupa bio “odvratan”.

U svom postu na Instagramu, Beyoncé je rekla da ju je to iskustvo navelo da “dublje zaroni u istoriju zemlje”.

Ali, upozorila je: “Ovo nije country album. Ovo je Beyoncé album.”

U 27 pesama, na Cowboy Carter se mešaju žanrovi, a tu su i pesme sa Miley Cyrus i Post Maloneom. Album je drugi deo trilogije koju je Beyoncé osmislila tokom kovid pandemije. Prvi, Renaissance, istraživao je zaboravljene crne i queer korene house muzike.

Pročitajte i ovo: Shakira objavila novi album: Veliki povratak nakon turbulentnog ljubavnog raskida

Naslovna fotografija: instagram.com/beyonce

Božica Luković

Comments