Na početku veze, svako je divan – vaš partner je neverovatna osoba, vi ste fantastični, gledate jedno drugo sa obožavanjem, stalno mislite o partneru i jedino želite da provodite više vremena zajedno. Zaljubljenost je divna, ali u tim intenzivnim trenucima, bezuslovna ljubav je svetlosnim godinama daleko. Možda joj se, putem kojim veza ide, nikada i ne približite. Jer zaljubljenost prolazi, posle kratkog vremena. Razočaranje je neizbežno. Možda shvatite da je to zbog nerealnih očekivanja, možda uspete da se podesite na frekvenciju realnosti i da vam osoba sa kojom ste i dalje bude važna, tako da sa njom uđete u dublju povezanost, a možda otkrijete da ste bili zaljubljeni u halucinaciju izazvanu teškom hemijom, i da sa tom osobom nemate šta da tražite. Razmišljate o tome kako je uopšte moguće da ljudi ostanu zajedno celog života i šta je to što ih drži. Razmišljate o tome kako možda i ne znate, i ne možete da zamislite šta je to bezuslovna ljubav.

Šta je bezuslovna ljubav

To nije žrtvovanje svog integriteta i ostajanje sa nekim ko vas ne poštuje, stavljanje partnera u centar svemira i podređivanje njemu – to nije zdrava ljubav. Bezuslovna ljubav znači da ste tim, dozvoljavajući jedno drugom da budete ono što jeste, stalno iznova birajući i prihvatajući jedno drugo. To znači da partnera volite i prihvatate čak i kad ga ne razumete, kad ne razmišlja ili ne radi onako kako vi mislite da bi trebalo.

Možete li praktikovati bezuslovnu ljubav

Razmislite o ovome – da li ćete voleti i prihvatati drugu osobu, ako nikada ne promeni svoje neprijatne osobine i navike, ako sa godinama bude sve teži i zahtevniji, ako nikada ne reši svoje traume iz detinjstva i ne osvetli svoje slepe uglove? A pri tom izgubi kosu, dobije kilograme, razboli se, ostane bez posla…? Verujete li da ćete biti tu za njega, u dobru i zlu, celog života? Posvećenost i istrajavanje u prihvatanju i ljubavi nije lako, ali nije nedostižno.

Bezuslovna ljubav i podrška partneru

Bezuslovno prihvatanje partnera, znači da ste u tome na duge staze, posvećeni ste tome da budete tu, čak i kada vam to nije prijatno, kad ste ljuti na njega, kada su okolnosti teške i kad ste frustrirani i pod stresom, kad se dosađujete i razmišljate o zelenijoj travi iza sopstvene ograde. Ponekad, partner je nepodnošljiv – žali se, projektuje svoje nesigurnosti na vas, emocionalno se udaljava, negativan je… Šta da radite kad on prolazi kroz težak period? Kako da podneste njegovu distancu i razdražljivost, da budete tu za njega i pružate mu bezuslovnu ljubav, usred njegove izdvojenosti i okupiranosti sopstvenim problemima?

Pročitajte i ovo: Zašto treba da težimo bezuslovnoj ljubavi

Ne shvatajte lično partnerova krizna stanja

Vaš partner ne može biti na visini sve vreme (niko ne može) i kada prolazi kroz teške trenutke i krize, to nema veze sa vama. Možda ga opterećuje posao, možda se brine zbog ostarelih roditelja, možda oseća da nije ostvario svoje snove, a da je usput izgubio volju za životom, možda preispituje svoj smisao i postojanje. I to nema veze sa vama. Vaše je da budete tu za njega, da ga pitate šta se dešava i da li želi da razgovara o tome – da držite otvorena vrata. To je potez bezuslovne ljubavi. Ona ne gura i ne insistira, samo je tu. On će možda želeti da podeli sa vama ono kroz šta prolazi, a možda ne. Ili će proći dosta vremena, dok ne bude u stanju da vam se poveri. Važno je da zna da ste vi tu, spremni da ga saslušate u bilo kom trenutku.

Komunicirajte otvoreno i pozitivno

Držite svoje diskusije na kursu pozitivnosti, koliko god možete, čak i kada je napeto. Ako osećate da ste nemoćni pred partnerovim dilemama i sumnjama, prihvatite to – možda ste nemoćni i to je u redu. Imajte vere u njega, u njegovu snagu i sposobnost da prebrodi krizu i dajte sve od sebe da ga u tome podržite.

Bezuslovna ljubav uvek oprašta

Opraštanje je praksa bezuslovne ljubavi – jer, ne radi se o tome da nešto oprostite jednom i završite s tim. Uvek će biti stvari koje je potrebno oprostiti. Zato naučite da otpuštate i opraštate jedno drugom – imaćete dovoljno prilike za vežbu. I neće vam ići slavno. Biće dana kada ćete se vređati, projektovati, optuživati, kada nećete biti velikodušni i smireni i želećete da isterate svoje. A kad se umirite i preispitate, zatražite oproštaj od partnera – i dajte oproštaj kada ga partner zatraži.

Pročitajte i ovo: Da li postoji bezuslovna ljubav? (BLOG)

Dajte partneru vreme i prostor

Svakome treba malo vremena i prostora, kad se bori sa sobom, za proživljavanje i procesuiranje, za suočavanje. Možda ni vama nije lako i prolazite kroz sopstvene sumnje i procese, ali shvatite to kao razvoj, kao lekcije iz kojih učite i razvijate se, a to su lične lekcije. Pružite partneru stabilnost, budite glas razuma i oslonac. Budite njegov temelj i vatreni navijač – neko ko je siguran i pouzdan, onda kada on nije.

Oboje zaslužujete sreću

Kada možete jedno drugo da prihvatite onakvima kakvi jeste, oboje ste skloniji da budete srećni. To znači da se ne oslanjate u potpunosti na partnera i da vaš nivo radosti ne zavisi od njega. Svako ima sebe i svoj unutrašnji i spoljašnji život nezavisno od partnera. S obzirom na to, bezuslovna ljubav ne znači da morate ostati u situaciji u kojoj je jedno od vas, ili oboje nesrećno.

Imate li uslova – za bezuslovnu ljubav 

Volite li uslovno? Šta mislite o svojoj ljubavi prema partneru? Da li „kažnjavate“ partnera zahlađivanjem odnosa i udaljavanjem, kad napravi neki „prestup“ (uradi nešto što vas nervira ili povređuje)? Kada povučete svoju ljubav na taj način, to slabi temelje odnosa. Voleti bezuslovno znači da i dalje pokazujete partneru da vam je stalo, čak i kad zabrlja i povredi vas. Umesto da budete hladni i uvređeni, trebalo bi da razgovarate i raspravljate. Da kažete kako se osećate, kada on tako nešto uradi, da tražite i čujete objašnjenje. Ne morate voleti njegove ispade i greške, ali ne morate povlačiti svoju ljubav prema njemu.

Pročitajte i ovo: Kako ljubi muškarac koji voli?

Bezuslovna ljubav zahteva da napravite poštenu procenu toga koliko vam znači partner i da se posvetite. Ako postavljate uslove i emotivne ucene, prestanite. Počnite da praktikujete bezuslovnu ljubav, a pored vas će i partner to naučiti. Pokažite mu da ste uz njega, na njegovoj strani, da ga prihvatate takvog kakav je i da ćete uvek biti tu.

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Comments