Hot topics

5 Gum i WANNABE MAGAZINE vas pozivaju da nam ispričate kako ste ostvarili svoj najveći san!

Kako da iskoristiš period samoizolacije da najzad dođeš do željene figure

Kako da pomogneš sebi kada se osećaš loše

Jedini trend koji treba da pratimo ove godine

4 znaka Zodijaka koji će procvetati tokom 2020. godine

8 efikasnih načina da prevaziđeš kreativne blokade na poslu

Minimalisti, ovo će biti vaši omiljeni prolećni trendovi!

Detoks plan ishrane za sve nas koje nikada nemamo vremena!

5 #wellness rezolucija kojih ćeš želeti da se pridržavaš ove godine

Makeup trendovi koji će dominirati u 2020.

Leto se približava. Tela koja su izloženija pogledima više nego ikada, postaju naš zaštitni znak. Ukoliko vam ova priča zvuči poznato, a kilogrami su i dalje vaš problem, evo rešenja. Kontrolišite svoj apetit na prirodan način.

Planirani gubitak kilograma obično podrazumeva izbegavanje određene grupe namirnica, najčešće masti ili ugljenih hidrata. Tokom mršavljenja, želja za hranom koju ne smemo da jedemo neprekidno se povećava. Vremenom, neraspoloženje i nedostatak energije, praćen padom imuniteta, slabi našu volju. I na kraju, gotovo uvek, vratimo svaki kilogram koji smo izgubili… Ako vam ovo zvuči poznato, biljna vlakna verovatno su najbolje rešenje za vas.

O ovoj temi porazgovarali smo sa doktorkom nutricionistom Draganom Panić.

Šta su zapravo vlakna?

Vlakna su sastavni deo biljne hrane. Ima ih u voću, povrću, žitaricama… Ranije se smatralo da su biljna vlakna beskorisni deo svežih namirnica, koji samo smanjuje njihov kvalitet. Međutim, stručna javnost je u mnogobrojnim radovima i studijama potvrdila da vlakna doprinose mršavljenju i pomažu u prevenciji mnogih bolesti.

Dr Biljna vlakna dokazano smanjuju apetit

Dr Dragana Panić

Da li nam sva vlakna pomažu da izgubimo na težini ili neka posebno?

Istraživanja su pokazala da u kontroli telesne težine najbolji efekat pokazuju dve vrste vlakana: Nutriose i Glukomanan.
Glukomanan se preporučuje pre svega zbog sposobnosti da apsorbuje veliku količinu vode. Vezujući vodu, ova vlakna zauzimaju prostor u želucu i sprečavaju nas da unesemo više hrane nego što nam je zaista neophodno. S obzirom na to da se vlakna teško vare, ona se u želucu zadržavaju, pa čine da se u dužem vremenskom periodu osećamo sito.

Nutriose je biljno vlakno niske energetske vrednosti. Pored toga što daje osećaj sitosti, Nutriose ima još jednu značajnu prednost – reguliše nivo šećera u krvi. Kada želimo da smršamo ovo je izuzetno važno.

Kako deluju ta vlakna i šta je krajnji efekat?

Naučna istraživanja potvrđuju ono što već znamo: samo ukoliko smanjimo unos kalorija, možemo izgubiti višak kilograma i održati željenu kilažu duže vreme. Zvuči nemoguće? Nauka kaže drugačije.

Mali broj kalorija je jedna od osnovnih karakteristika Glukomanana i Nutriose. Kada konzumiramo ova biljna vlakna, mi unosimo veoma malo kalorija, a ipak se osećamo sito. Vlakna se u našim crevima ponašaju poput sunđera. Ona upijaju vodu i ubrzanim prolaskom kroz creva sprečavaju iskorišćavanje kalorija i njihovo taloženje na bokovima, stomaku i drugim kritičnim regijama.

Istraživanja potvrđuju, da se putem stolice, zajedno sa vlaknima, iz tela izbaci veći deo kalorija koje preko dana unesemo.
Mali procenat kalorija koji se ipak iskoristi, biće potrošen kao energija za normalno funkcionisanje organizma, i neće biti viška koji bi se pretvorio u masne naslage.

Da li u svakodnevnoj ishrani unosimo dovoljan broj vlakana i gde ih možemo pronaći?

Iako se vlakna mogu unositi ishranom, definitivno ih ne unosimo dovoljno. Istraživanja pokazuju da prosečna odrasla osoba unese od 7 do 15 grama vlakana dnevno – što je oko polovine preporučenog dnevnog unosa. Zbog toga se savetuje dodatna suplementacija.

Proizvod koji sadrži najveću količinu biljnih vlakana za mršavljenje je Herbafast Fiber. Čak 4 grama Glukomanana i 14 gr Nutriose u dnevnoj dozi Herbafast Fibera, pomažu da se osećamo sito, da nam se ne stvaraju masne naslage i da nam ne padne imunitet.

Herbafast Fiber je dokazano siguran i efikasan. Evropska agencija za bezbednost hrane je potvrdila da vlakna u preparatu Herbafast Fiber dokazano smanjuju telesnu težinu i povećavaju osećaj sitosti. Konačno nešto za mršavljenje u šta možemo verovati.

Više o Herbafast proizvodima možete pročitati na njihovoj FB stranici.

Editors choice