Da li ste znali da su memoari Pamele Anderson, pod nazivom Love, Pamela, trenutno bestseler broj 1 na Amazonu? I od kritičara i od čitalaca/gledalaca, Pamela trenutno dobija pohvale i za svoju knjigu, i za dokumentarnu seriju o svom životu, koja je 31. januara premijerno prikazana na Netflixu. Vrlo smo uzbuđeni da pogledamo i pročitamo šta se, zapravo, dešavalo i dešava u njenom kontorverznom životu, ali smo željni i podrobnijih uvida u živote drugih javnih i istorijskih ličnosti. Iz tog razloga vam predstavljamo nekolicinu (auto)biografskih knjiga koje će svetlost dana ugledati 2023. godine. 

Najbolje biografske knjige 2023.

Love, Pamela – Pamela Anderson

Malo toga Pamela Anderson izostavlja iz ovih vrlo iščekivanih memoara, koji predstavljaju prvu priliku kojom ikonična glumica govori priču svog života. Pamela nam pruža uvid u svoje turbulentno detinjstvo u Kanadi, pre nego što je započela glamurozan život u SAD – gde je postala internacionalni seks simbol i ušla u slavnu toksičnu vezu sa bubnjarom benda Mötley Crüe, Tommyjem Leejem (što možemo videti i u prošlogodišnjoj Emmyjem nagrađenoj seriji Pam & Tommy). Poznato je da Pamela nije dala blagoslov ovoj seriji, čiji je fokus privatna seks kaseta koja je ukradena od ovog bračnog para i puštena u javnost, pa sad konačno dobijamo saznanje šta se zaista desilo iza kulisa. 

Paradise Now: The Extradionary Life of Karl Lagerfeld – William Middleton

Februara 2019, svet je ostao bez ikone pop kulture, modnog magnata Karla Lagerfelda, kreativnog direktora kuće Chanel (funkciju je obavljao 35 godina). Lagrefled je legendaran ne samo po tome što je utkao novi život brendovima Chanel, Chloé, Fendi i svom brendu, već i po svom autentičnom stilu koji je uključivao tamne naočare za sunce i beli konjski rep. Middleton je novinar koji je poznavao Lagerfelda u Parizu, pa verujemo da ga je verodostojno prikazao – sa svim vrlinama i manama. 

Pageboy: A Memoir – Elliot Page

Oskarom nominovana zvezda, koja je zadivila svet svojim performansom u filmu Juno, konačno otkriva istinu o svom životu. Nekad Ellen, a danas Elliot, glumac je svoje prvo, dotad nezamislivo queer iskustvo doživeo dva meseca pre Juno premijere, poljupcem u gej baru. Elliot se tražio kao queer osoba, kao trans osoba, i jedan korak napred je uvek značio dva unazad. Zbog karijernog uspeha, bio je prinuđen da u toku i van snimanja igra ulogu glamurozne holivudske dive, što je mrzeo, sve dok decembra 2020. pred svet nije izašao kao trans muškarac.

Pročitajte i ovo: 5 audio knjiga na srpskom jeziku koje možete preslušati već sada

King: A Life – Jonathan Eig

The Washington Post, The Millions i Literary Hub su je okarakterisali najiščekivanijom knjigom 2023. Ovo je prva potpuna biografija o Martinu Lutheru Kingu Jr. dosad, koja iscrpno novo istraživanje kombinuje sa smelim, čitljivim pripovedanjem kako bi oblikovala jedan od najautentičnijih života savremene istorije. Pored privatnih, poslovnih i aktivističkih Kingovih pobeda i poraza, knjiga uključuje i nedavno deklasifikovana FBI dokumenta. 

The Art of the Straight Line (My Tai Chi) – Lou Reed i Laurie Anderson

The Art of the Straight Line uspeva da na papir verodostojno prenese energiju borilačke veštine tai chi, muzike i meditacije Loua Reeda. Editovala ju je njegova supruga, umetnica Laurie Anderson. Lou Reed je bio muzičar, pevač, tekstopisac, pesnik i jedan od osnivača legendarnog rok benda The Velvet Underground. Sarađivao je sa mnogim umetnicima – od Andyja Warhola i Johna Calea do Roberta Wilsona i Metallice. Reed je gradio veoma uspešnu solo karijeru sve do smrti 2013. godine. 

Comedy Comedy Comedy Drama: A Memoir – Bob Odenkirk

U ovim esencijalnim, uzbudljivim memoarima, kako ih opisuju Entertainment Weekly i AV Club, zvezda serija Mr. Show, Breaking Bad i Better Call Saul se otvara o usponima i padovima šoubiznisa, oko svog kultnog statusa kao komičara i kako izgleda ponovo se, u glumačkom smislu, pronaći u 50. godini. Od komedije se prešaltao na dramu, što mu je donelo priliku da radi sa Stevenom Spielbergom, Alexanderom Payneom i Gretom Gerwig, a potom se oprobao i kao akciona zvezda.

Finding Me – Viola Davis

Iako je objavljena 2022. godine, tu smo da vas podsetimo na autobiografiju Viole Davis, holivudske glumice koja preko malih i velikih ekrana godinama igra jake, neustrašive Afroamerikanke – i to radi elegantno i uverljivo. Finding Me je pobrala sve same pohvale kritičara i čitalaca, a Viola se priseća trenutaka iz svog neverovatnog, inspirišućeg života, od odrastanja na Roud Ajlendu do danas. Vrlo lična, brutalno iskrena i zadivljujuća, Finding Me je vanvremenski životni osvrt koji osvaja srca i misli širom planete. 

Pročitajte i ovo: Popularne knjige sa TikToka koje možete kupiti kod nas

Naslovna fotografija: instagram.com/harpercollinsca

Dušan Veselinović

Comments