Boho stil uređenja doma je vrsta dizajna enterijera koja se zasniva na razigranim bojama, teksturama i šarama. Za razliku od minimalističkog skandinavskog ili modernog dizajna, boho stil prihvata maksimalizam i podstiče individualno izražavanje kroz dekoraciju – putem multikulturalnog tekstila, umetničkih dela i neobičnih predmeta.

Boemski dizajn enterijera spaja i meša ideje dekoracije iz celog sveta. Ključno je da pristupite uređenju doma slobodnog duha, što je boho stil učinio jednim od najpopularnijih trendova u dizajnu enterijera na kraju dvadesetog i početku dvadeset prvog veka.

Termin „boem“ potiče od francuske reči bohémiens, koja se koristi za opisivanje nomada, autsajdera ili avanturista. Prvobitno je to bio pežorativni izraz koji se koristio početkom 19. veka da opiše romsko stanovništvo Pariza, za koje su Francuzi verovali da su iz Bohemije, istorijskog regiona u današnjoj Češkoj. Međutim, termin je od tada evoluirao, pa danas označava slobodoumne, nekonvencionalne i eklektične kvalitete koji su se preneli u dizajn enterijera.

Boho stil uređenja doma- ključne karakteristike

Eklektična paleta boja

Ne postoji standardna boho paleta boja, ali izbor različitih dubokih tonova dragulja, svetlih nijansi, zemljanih boja ili mešavine sve tri varijante, može uneti boho ambijent u svaki životni prostor. Za više boho-šik estetike, beli zidovi će obezbediti prazno platno na kome možete da prikažete primere makrame ili slične ručno rađene dekorativne predmete.

Mešanje tekstura i dezena

Boho stil vam dozvoljava da u dom unesete platno, svilu, rafiju, somot – često sve u istom prostoru. Boho dizajn takođe podstiče kombinovanje dezena koji bi se smatrali neusklađenim prema drugim stilovima dizajna enterijera. Dakle, na vama je da se igrate i spajate nespojivo – suština je da prostoru date lični pečat.

Vintage nameštaj i dekor

Prava boho blaga se kriju na buvljacima! Kada stilizujete boho enterijere, uključite vintage predmete koji će služiti kao fokusne tačke. Jedinstvene skulpture, slike, grnčarija i ćilimi mogu se koristiti da ispričaju priču koja je jedinstvena za vaš dom.

Komforan nameštaj

Boho nameštaj je obično nisko prizemljen, napravljen od prirodnih materijala i prekriven plišanim jastucima i navlakama. Komadi nameštaja različitih visina i boja čine da prostor izgleda ležerno i ušuškano. Ugaone garniture, stolice od ratana, midcentury stočići za kafu i lazy bags su pojedini od popularnijih komada boho nameštaja.

Ambijetalno osvetljenje

Sveće, fenjeri i stolne lampe pružaju vrstu toplog ambijentalnog osvetljenja koje je povezano sa boemskim stilom. Boho dekor takođe može da bude blistavi luster za trpezariju ili moderno ugradno svetlo, ali treba da bude u ravnoteži sa toplim, prirodnim dekorom sobe.

Što više zelenila

Sukulenti i druge sobne biljke će učiniti vaš životni prostor svežim i živahnim. Uvek je dobro imati što više zelenila za boho stil uređenja, jer asocira na nešto egzotično i daleko. Uložite u nekoliko velikih biljaka koje će postati centralni dekor u prostorijama vašeg doma. Osim što izgledaju zadivljujuće, takođe čiste vazduh i upijaju toksine.

Ne zaboravite tepihe

Tepisi su obavezan detalj boho enterijera! Pružaju mekani, ušuškani izgled svakoj prostoriji, a pored toga su praktični jer će vam biti toplije prilikom sedenja i opuštanja. Najpopularniji izbor su persijski tepisi koji imaju upečatljive boje i dezene, koji će odmah promeniti atmosferu prostorije. Još jedna varijanta su geometrijski tepisi za nešto moderniji boho izgled doma. Čupave varijante tepiha i prekrivača će vašem domu doneti igru tekstura tipičnu za boho estetiku.

Izložite suvernire sa putovanja

Ako bilo koji stil dizajna enterijera priča priču, to je boho dizajn. Odražavajući nomadski način života, boho prostor mora da ima kolekciju sitnica sa vaših raznih putovanja. Dekorativni predmeti u boho stilu često imaju priču o tome odakle su došli. Umetnost, knjige, skulpture, jastuci, lampe – svi predmeti treba da funkcionišu u stvaranju osećaja privlačnosti, prijatnosti u boho prostoru. Uz to, sjajni su pokretači razgovora.

Pročitajte još i: Coastal luxe dizajn – unesite atmosferu plaže u svoj dom

Naslovna fotografija: pinterest.com/DIY Interiors | Home Decor Styles and Decorating Tips

Božica Luković

Comments