Nakon što ste ulagali u svoje obrazovanje i radno iskustvo i sve to dobro preneli na svoju radnu biografiju, konačno su vas pozvali na intervju za željeni posao. Naravno da nema mesta tremi, svesni ste da ste to i zaslužili, i sve što treba da uradite jeste da stojite iza svojih reči u biografiji i predstavite se na najbolji način.

Ipak, činjenica da treba da prezentujete sebe u najboljem svetlu može stvoriti mnogo stresa. Verovali ili ne, i pored svega što kažete, boje mogu igrati ogromnu ulogu u tome kako će vas poslodavac percipirati.

Kako vas to ne bi dovelo do konfuzije, dajemo vam savete kako da odaberete boju autfita za razgovor za posao.

plavi autfit Bojama do posla: Šta obući za razgovor za posao

Plavo je sigurna teritorija. Većina profesionalaca u oblasti zapošljavanja savetuju da odaberete plavu boju odeće, jer njom odajete utisak pouzdanosti. Mornarska plava se smatra ubedljivo najboljim izborom za razgovor za posao, jer njom postižete efekat samopouzdanja, čak i ako imate tremu. Ipak, ukoliko aplicirate za posao koji zahteva kreativnost, plavo na poslodavca može ostaviti utisak konzervativnosti.

Potpuno braon odevnu kombinaciju ostavite za neku drugu priliku. Braon ne šalje nikakve negativne poruke i odaje pouzdanost i udobnost, ali ukoliko dominira odevnom kombinacijom može ostaviti utisak prevelike jednostavnosti i staromodnosti.

crnp Bojama do posla: Šta obući za razgovor za posao

Crna boja se povezuje sa liderstvom, pa je najbolji izbor za intervjue za posao menadžera i sličnih visokih pozicija. Ipak, ako konkurišete za poziciju asistenta ili nešto slično, ne želite da na intervjuu izgledate moćnije od svog poslodavca, tako da u tom slučaju izbegavajte crne kombinacije.

Crvenom bojom ostavljate utisak da ste probojni ili čak agresivni. Na većini pozicija to nije dobro, i neće ostaviti dobar prvi utisak, ali ukoliko se prijavljujete za poziciju advokata ili menadžera prodaje, ovo mogu biti poželjne osobine, tako da se u tom slučaju možete poigrati crvenom odećom.

sivo Bojama do posla: Šta obući za razgovor za posao

Sivo je još jedna sigurna teritorija. Ono ostavlja utisak dobro razvijenog logičkog i analitičkog razmišljanja, koji su poželjni za svaki posao. Ipak, kako biste izbegli da delujete konzervativno, dodajte sivom po neki aksesoar u boji, poput torbe ili kaiša.

Recite ne narandžastom. Sa ovim se slažu svi stručnjaci iz oblasti zapošljavanja, a tako nalaže i zdrav razum. Prosto, narandžasto je boja za plažu, šetnju po sunčanom danu ili izlazak.

belo Bojama do posla: Šta obući za razgovor za posao

Belo ostavlja utisak urednosti, dobre organizovanosti i orijentisanosti na detalje. Ipak, ne preterujte, ukombinujte različite nijanse bele, ili je uklopite sa odevnim predmetom neke druge boje.

I za kraj, ljubičasto i žuto su, poput narandžaste, uglavnom nepoželjne na intervjuima za posao, sa jednim značajnim izuzetkom: One su sjajan izbor ako se prijavljujete za neki posao koji zahteva kreativnost.

Jasna Stanić

Comments