Svima je poznato da boje utiču na naše raspoloženje, ali da li boje mogu i da nas učine pametnijim? Mi znamo koje bi boje svaka žena koja sve drži pod kontrolom trebalo da koristi. Boje utiču i na našu energiju, kreativnost, ambiciju i podstiču na razmišljanje. Sve su to komponente koje su neophodne i za naš intelekt. Ukoliko želite da stimulišete sebe na razmišljanje unesite malo boje u svoj dom.

Narandžasta boja stimuliše mentalne aktivnosti tako što povećava dotok kiseonika u naš mozak i čini nas spremnim da odradimo sve obaveze koje imamo. Ova boja takođe podstiče i socijalnu interakciju, ali nije toliko napadna i romantična kao crvena. Ne mora svaki zid biti ofarban u narandžasto. Isti efekat dobićete i ako umesto belih zavesa i jastučića stavite narandžaste.

SLIKA 213 Boje za enterijer koje stimulišu inteligenciju

Narandžasta boja uneće toplinu u vaš dom i podstaći vašu kreativnost

I žuta boja spada u grupu onih boja koje podstiču mentalne aktivnosti. Budite oprezni sa korišćenjem žute, jer lako možete preterati u dekorisanju. Žuta je odlična boja za sobu u kojoj učite, jer pomaže vašoj sposobnosti pamćenja, vašoj koncentraciji i kreativnosti. Klonite se tamnožute boje i koristite svetlije nijanse koje će vaš dom ujedno učiniti i prostranijim. Žuta boja najlepše ide uz tamne i neutralne boje, kao što je braon boja.

SLIKA 311 Boje za enterijer koje stimulišu inteligenciju

Pomozite sebi izborom žute boje za bolje pamćenje

Svetloplava boja je najbolja ukoliko želite da podstičete svoju produktivnost, intuiciju i kreativno razmišljanje. Ima umirujuć efekat, usporava vaš metabolizam i smanjuje apetit. Tamne ili ekstremno svetle nijanse plave boje izbegavajte u radnim sobama. Ova boja se preporučuje onima koji su hiperaktivni i koje je lako dekoncentrisati, budući da utiče na našu koncentraciju.

SLIKA 47 Boje za enterijer koje stimulišu inteligenciju

Plava boja je najbolja kada vam je potreban mir

Bela boja se ne preporučuje u velikim količinama. Možete je koristiti uz sve ostale boje u obliku dekorativnih jastuka ili ukrasa. To je boja mentalne stabilnosti koja vam pomaže da prevaziđete sve prepreke (psihičke i fizičke).

SLIKA 56 Boje za enterijer koje stimulišu inteligenciju

Bela boja za snažan um

Crnu boju bi trebalo da koriste oni kojima je stalo do toga da im dom izgleda sofisticirano i profesionalno, jer podstiče na kreativno razmišljanje i razvija smisao za stil. Mnogi ljudi smatraju crnu boju depresivnom. Možete je ublažiti satenskim trakama ili tufnama na jastucima.

SLIKA 66 Boje za enterijer koje stimulišu inteligenciju

Koristite crnu boju samo ako ste sigurni da možete da se izborite sa njom

Siva boja je možda bolja opcija od crne. Možete je koristiti u više nijansi, a efektna je samo u manjim količinama. Siva se često povezuje sa mudrošću.

SLIKA 76 Boje za enterijer koje stimulišu inteligenciju

Detalji u sivoj boji stimulišu inteligenciju

Izvori fotografija: sheknows.com


Zorana Puretić je studentkinja Fakulteta političkih nauka. Voli putovanja, čitanje knjiga i druženje sa prijateljima. Idealno opuštanje je uz šolju kafe i dobru knjigu.

Comments