Možda nemate volje da krenete u teretanu, ili da konačno završite projekat, ili ga započnete. Čekate da vas nešto pokrene, da vas nešto inspiriše i motiviše, ali to se ne događa. Zvuči poznato? Potrebna vam je bolja motivacija, a ona ne dolazi sama od sebe i često će vam nedostajati baš kad vam je najpotrebnija. I kad je imate, neće „raditi“ sama – potrebna vam je i disciplina da biste sproveli ono što namaravate.

To znači da morate pronaći druge načine da ostanete motivisani i da možete imati trajne koristi od razvijanja samodiscipline, koja će vas držati na pravom putu, i kad vam motivacija opadne.

Bolja motivacija uz samodisciplinu i minimum stresa i napora

Odlučite da traje 5 minuta – i počnite

Motivisati sebe obično znači prisiljavanje da nešto započnete. Bolja motivacija, međutim, znači da ne morate da se obavezujete na sat ili više posla ili vežbanja. Umesto toga, obavežite se na pet minuta. Rešavate se da vežbate i nikako da počnete – odvojte pet minuta i uradite nekoliko vežbi. Hteli biste da vodite dnevnik ili da počnete da pišete roman, ali pred sobom vidite samo sate koje ne možete da pronađete ni na mesečnom nivou. Smanjite ulog, napravite mali korak – pišite samo pet minuta.

Pet minuta zaista možete da izdvojite – za bilo šta što vam deluje naporno, dugotrajno i preobimno – ali to znači da treba da nastavite da ih izdvajate, svesno i svakodnevno. Kad uvedete tih pet minuta u naviku, u vašem mozgu se pokreće proizvodnja dopamina, hormona sreće i aktivnost sa kojom je povezana postaje nagrađujuća. Možete biti potpuno bez energije i volje, ali kad se voljno pokrenete (jer to će trajati samo pet minuta), raspoloženje će vam se promeniti i ograničenje od pet minuta (na koje uvek možete da se vratite kad nemate vremena) povećaće se i postaćete produktivniji.

Bolja motivacija uz promenu unutrašnjeg dijaloga

Do bolje motivacije za zadatke koje morate završiti, ali nemate volje, dolazi se malom promenom razmišljanja, odnosno, onog što govorite sebi – promenom unutrašnjeg dijaloga. To može značiti da zadatak učinite zabavnim, ili da umesto da razmišljate kako ne želite to da radite, smislite razloge zašto bi trebalo da to uradite.

Možda ne želite da vežbate, mrzi vas, umorni ste, hladno vam je i samo želite da se ušuškate i gledate TV. Ali, ako postavite sebi pitanja kao što su „da li želim da živim duže“ ili „da li želim da ima više energije“, „da budem zdravija“ ili „da imam dovoljno kondicije da se igram sa decom“, možete pronaći mnogo više mnogo ubedljivijih razloga za, nego protiv.

Raščlanite svoje strahove

Ponekad ne uspevate da započnete zadatak zbog svojih strahova i fobija – možda odlažete pripremu govora, jer znate da niste dobri u javnom nastupu, jer vas strah parališe. Međutim, kada raščlanite svoj strah, možete utvrditi da se zapravo plašite onoga što će drugi misliti o vama. A to je nešto sa čim možete da radite. Možete da nastavite dalje i dublje i da razmislite o uzrocima zbog kojih vam je važno šta drugi misle.

Dekonstrukcija vaše strepnje ili straha može vam pomoći da ih prevladate i pronađete bolju motivaciju da uradite ono što vas plaši.

Pročitajte i ovo: Kako da ostaneš motivisana i istraješ u ostvarivanju svog cilja?

Bolja motivacija kroz oslobađanje napetosti

Nemate ni malo volje da čistite i sređujete, iako vam dolaze gosti? Hiljadu stvari vam odvlači pažnju i odugovlačite da sednete i upustite se u pisanje projekta? Idite u šetnju. Ostavite sve i izađite – hodanje poboljšava cirkulaciju, dovodi više kiseonika do mozga i pokreće kognitivne procese. Oslobodite se napetosti kretanjem, kako biste se mentalno pripremili i našli u pravom stanju uma, kada počnete sa radom.

Bolja motivacija se postiže nagrađivanjem

Mozak voli nagrade i zato bi svako svoje postignuće trebalo da nagradite. Osećanje postignuća bi trebalo da bude dovoljna nagrada – ali um to ne doživljava tako. Zato je potrebno da upotrebite „šargarepu“ – predstojeću nagradu, kao mamac za postignuće. To može biti bilo koja sitnica koja vas raduje i opušta – ukusan obrok, gledanje jedne epizode omiljene serije, šolja kafe u omiljenom kafiću… Ključ za funkcionisanje nagrade jeste odlaganje zadovoljstva – imajte u vidu nagradu (zadovoljstvo), a zatim uradite ono što je potrebno, da biste došli do nje.

Planirajte unapred

Planiranje vas ne utemeljuje u sadašnjem trenutku, ali vam pomaže da postavite strukturu oko koje ćete izgraditi samodisciplinu. Samodisciplina se odnosi na sposobnost da preduzmete mere i uradite stvari, uprkos tome kako se osećate, ili kakve su se prepreke pojavile.

Beleženje obaveza u kalendar će vam pomoći da upravljate vremenom, i da se orijentišete u odnosu na dnevne zadatke, kao i da razvijete sposobnost da nadjačate svoja osećanja i stanja i da radite ono što ste zacrtali, bez obzira na nivo motivacije.

Budite osoba koja želite da budete

Možda mislite da je to lakše reći nego učiniti, ali potpuno je moguće postati osoba koja redovno ide u teretanu, i sa lakoćom precrtava stvari sa svoje liste, uz korišćenje jednostavnih strategija, kao što su ove o kojima ste upravo pročitali. Ako osećate da vam je potrebna bolja motivacija i bolja samodisciplina, upotrebite predloženi alat.

Pročitajte i ovo: Razlozi zbog kojih ste demotivisani

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments