Breadcrumbing nema nikave veze sa mrvicama hleba, ali ima mnogo veze sa ponašanjem u vezi – to je oblik emocionalne manipulacije u kojoj vas druga osoba navodi da se zadovoljite „mrvicama sa njenog stola“, minimumom pažnje i ulaganja, kojima se zavaravate verujući da se odnos može produbiti i opstati.

Kada sa nekim tek počnete da se viđate i potencijalna romansa je na vidiku, stvari nisu uvek jasne. Mnogo toga se ne saopštava verbalno i ne razmenjuje, ali ponašanje druge osobe može govoriti više od reči.

U idealnom scenariju, obe strane bi trebalo da se kreću i približavaju jedna drugoj istim tempom. Međutim, u životu se često dešava da se jedna osoba zaljubi, a zatim shvati da druga osoba ne deli njena osećanja. I dešava se da ta osoba kojoj osećanja nisu uzvraćena, budete vi. Zato je važno da razumete šta je breadcrumbing, da ga prepoznate na vreme i da zaštitite svoje krhko srce.

Šta je breadcrumbing?

Breadcrumbing je kada jedna osoba namerno izaziva zabludu kod druge osobe, nemajući nameru da stvarno razvija vezu.

Osoba koja praktikuje breadcrumbing olako pokazuje znake romantičnog interesovanja, samo da bi zainteresovala drugu osobu, ali uopšte nije voljna da se obaveže i posveti odnosu. Ona stalno flertuje i komunicira, šaljući pomešane signale, ali i signale da ne želi ozbiljnu vezu. U većini slučajeva, osoba koja se ovako ponaša, to čini da bi zadržala otvorene mogućnosti i verovatno vi niste jedini sa kojom se tako ponaša – breadcrumbing obično znači da druga osoba osim vas „drži“ još nekoliko opcija među kojima može da bira, kada bude želela da izabere.

Breadcrumbing je manipulativna tehnika koju osoba praktikuje nesvesno – ponaša se tako kako se ponaša u sopstvenom interesu i ne pomišlja da to nije u redu i da drugima može naneti štetu. Ali to ništa ne znači onome ko se posle svega oseća izdano i povređeno. Ako ste se već nalazili u poziciji da se tako osećate, onda znate čega treba da se čuvate, a ako niste, budite oprezni i prepoznajte znake breadcrumbinga pre nego što vam srce bude slomljeno.

Znaci breadcrumbinga

Nedosledno ponašanje

Osoba koja praktikuje ovu vrstu manipulacije ponaša se u stilu toplo-hladno. Jednog trenutka čini da se osećate posebno, šalje vam poruke tokom dana, označava vas u postovima i ponaša se kao zaljubljena osoba, da bi sledećeg dana „nestala sa radara“, odgovarala na poruke sa zakašnjenjem, kratko i bezlično, zbog čega se pitate šta joj je i šta ste pogrešili. Zatim se ponovo pojavljuje i ponaša se kao da nije bilo nikakve distance u međuvremenu. I ciklus se ponavlja.

Odlaganje sastanaka

Osoba se ponaša kao da ste par – pravite planove i dogovarate se o sastancima. Kada se dogovorite kada ćete se videti i šta ćete raditi, vi ste uzbuđeni i jedva čekate sastanak, a onda druga osoba otkazuje sastanak, jer je nešto iskrslo. Breadcrumbing se ogleda u tome da vam neko podigne očekivanja, a onda se u poslednjem trenutku povuče i ne trudeći se posebno da se opravda. Jednostavno, nešto drugo je važnije od vas i to zaista tako treba i da shvatite. I ne treba da prihvatite.

Pročitajte i ovo: Tretman ćutanjem je oblik emotivne manipulacije

Seks je glavno interesovanje

Svaki razgovor postaje razgovor o seksu, a kada se najzad sretnete, možda će vas pozvati kod sebe, ili će insistirati da dođe kod vas – postaje jasno da tu osobu zanima samo seks i da se pojavila na sastanku u očekivanju da će se on završiti u krevetu.

Izbegavanje ozbiljnih razgovora

Kad god pokrente neko važno pitanje, o vašem odnosu, na primer, druga osoba izbegava razgovor i na svaki način se trudi da promeni temu, ponekad jednostavno ignorišući vaše pitanje. Osobe koje praktikuju breadcrumbing, ne žele da stvari postanu lične, teže da ostanu rezervisane i zato izbegavaju da definišu odnos, a ne žele ni da dele informacije o svom životu.

Ne žele da odete

Kada im date do znanja da niste zadovoljni kako se stvari odvijaju i izrazite želju da prestanete da se viđate, druga osoba se menja. Počinje invazivnu taktiku doslednog komuniciranja, izvinjavanja, šarmiranja i izražavanja želje da vas bolje upoznaju i provode viš vremena sa vama. Kada pristanete na to, pogađate, na redu je „hlađenje“ i distanciranje.

Kako da reagujete na breadcrumbing

Breadcrumbing je oblik manipulacije koji se koristi van, kao i u kontekstu odnosa, a najčešće se pojavljuje u onlajn komunikaciji.

Kada uočite obrazac navedenih znakova, učvrstite svoje granice i saopštite svoja očekivanja i potrebe. Pokušajte da ostanete racionalni i da se ne zaljubite prerano. Budite iskreni prema sebi. Uzvratite na isti način. Pokušajte da to ne shvatate lično, prekinite kontakt, upoznajte nove ljude.

Dakle, jedino pametno što možete učiniti kada je u pitanju breadcrumbing, jeste isto ono što treba da uradite kada se suočite sa bilo kojim drugim oblikom manipulacije, nedoslednog ponašanja, nepoštovanja i izbegavanja – udaljite se i prekinite dalje izlaganje odnosu koji vas frustrira i uznemirava.

Zaljubljenost je nešto zbog čega bi trebalo da se osećate dobro i srećno, ali ako doživljavate emotivni uzlet, a druga osoba vas stalno ometa u tome svojim neadekvatnim ponašanjem, treba da vam bude jasno da vam nikada neće ni uzvratiti na pravi način i da situacija neće preokrenuti tako da počnete da se osećate dobro i sigurno. Ne tražite opravdanja za manipulatora, koliko god vam se dopadao – osoba kojoj nije stalo neće početi da vas voli, ako vi budete istrajni i date joj svaku šansu. Jer ona će svaku šansu iskoristiti da vam stavi do znanja da joj nije stalo i da vas povredi – a to nije do nje, nego do vas. Nemojte to da radite sebi i ako je ikako moguće, shvatite ovu poruku ozbiljno, da se ne bi pretvorila u lekciju koju ćete naučiti na teži način.

Pročitajte i ovo: Suptilni manipulatori koje nećeš odmah razotkriti

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Comments