S obzirom na to da je čitava industrija izgrađena na globalizaciji, kretanje ljudi, stvari i ideja od suštinskog je značaja za održavanje današnjeg modnog pejzaža. U poslednja dva meseca, međutim, kao posledicu širenja pandemije koronavirusa u čitavom svetu, imali smo zatvaranje granica, gradova, hotela, restorana, salona, kulturnih institucija i zastoj u mnogim industrijskim granama. Modna industrija nije bila izuzetak.

Naime, od studenata modnog dizajna čije su diplomske revije otkazane, do prodavaca koji su primorani da zatvore svoje prodajne objekte, luksuznih brendova čija je proizvodnja novih kolekcija obustavljena i radnika u tekstilnoj industriji koji svoj posao moraju obavljati u nesigurnim uslovima, trenutna situacija uticala je na modnu industriju na više nivoa.

Ipak, modna industrija pružila je značajnu pomoć u ovoj situaciji – mnogi brendovi su svoje fabrike pretvorili u proizvodne pogone kako bi napravili neophodne predmete kao što su maske, a brojne kompanije donirale su novac i predstavile brojne onlajn inicijative kako bi održale pozitivan duh tokom izolacije pokazavši se kao glavni igrači u borbi protiv koronavirusa.

Šta modni brendovi čine kako bi pomogli?

“Burberry” finansira istraživanje vakcina koje se trenutno sprovodi na Univerzitetu Oksford. Britanski luksuzni brend pretvorio je svoju fabriku u Jorkširu u pogon za pravljenje hiruških maski, kao i nehiruških zaštitnih odela i maski.

“Chanel” je najavio svoj plan da počne sa pravljenjem maski, kada dobije “zeleno svetlo” od francuske Vlade. “Chanel” je takođe donirao 1,2 miliona evra za fondove za urgentne situacije sistemu javnih bolnica u Francuskoj i garantovala da će svojim radnicima isplaćivati platu za osam nedelja.

“Bootleg Sports Banger” izbacuje nedeljne serije svojih Nike x NHS mash-up majica, a celokupni profit namenjen je za obezbeđivanje obroka za radnike u javnom zdravstvenom sistemu u četiri londonske bolnice.

“Michael Kors”, “Versace” i “Jimmy Choo” obećali su da će donirati ukupno 3 miliona dolara za napore koji se širom sveta ulažu u suzbijanju širenja pandemije.

“Hermès” se obavezao da će donirati 20 miliona evra javnim bolnicama u Parizu. Kuća je takođe otkrila da će isplaćivati osnovnu platu svim zaposlenima.

“Mayhoola”, matična kompanija “Balmain-a”, doniraće milion evra francuskoj dobrotvornoj fondaciji La Fondation Hôpitaux de Paris – Hôpitaux de France. Podržavajući bolnice “Montfermeil” i “Delafontaine”, svaka od njih će dobiti 400.000 evra za nabavku opreme i 100.000 evra za podršku zdravlju i dobrobiti medicinskog osoblja.

“Louis Vuitton” preuredio je svoje radionice u Francuskoj za izradu nehiruških maski za lice, a “Christopher Kane” poklanja besplatne pakete za izradu vlastitih maski za lice, u nameri da osigura da ljudi ne oduzimaju zalihe medicinskom osoblju kome su najneophodnije.

“Loewe” je spreman da donira 100.000 hiruških maski španskom Crvenom krstu, pored izrade nehiruških maski za volontere, zaposlene u kompaniji i njihove porodice. Luksuzna modna kuća takođe planira da deo prihoda od svoje nadolazeće kolekcije donira obrazovnim projektima, počevši sa inicijalnim poklonom u iznosu od 500.000 evra.

“Supreme” prodaje specijalno dizajniranu majicu za pomoć u borbi protiv koronavirusa. Predmet koji sadrži orginalno umetničko delo Takashija Murakamija prodavaće se na web sajtu modne kuće. Novac će biti doniran za pomoć beskućnicima, kao i organizaciji HELP USA.

“Bottega Veneta” najavila je da će obezbediti sredstva za brojne stipendije za podršku unapređenju istraživanja vezanog za koronavirus u Italiji. Novac će takođe pomoći brojnim medicinskim radnicima.

Comments