Za zdravu i sjajnu kožu lica nije odgovorna samo genetika – vaše svakodnevne navike i briga o koži igraju ključnu ulogu i utiču na odraz koji vidite u ogledalu. Međutim, u zavisnosti od toga koje recenzije proizvoda čitate ili koji lekari vas savetuju, naići ćete na mnoštvo različitih mišljenja na ovu temu, od toga kako hidrirati kožu do toga kako se zaštititi od UV zračenja. Kada je u pitanju nega kože, to je lično pitanje – svačija koža je priča za sebe. Iako su poznati univerzalni tipovi poput suve, masne, mešovite i osetljive kože – postoji bezbroj podtipova koji se razlikuju od osobe do osobe i imaju autentične karakteristike.

Vaša koža i njene ćelije pamte sve sa čim su došle u kontakt, slično poput mišićnog pamćenja. Dakle, kao što možete trenirati mišiće, takođe možete trenirati i kožu – skin workout nije mit.

Vežbanje ćelija kože može vam pomoći da održite mladalački izgled sprečavanjem prevremenog starenja uzrokovanog nakupljanjem mrtvih ćelija i spoljašnjim oštećenjem okoline.

Redovna upotreba pravih tretmana i proizvoda može pomoći u očuvanju zdravlja i izgleda kože. Pravilan režim će vam doneti kontinuirane i vidljive rezultate, slične onima koje postižete vežbanjem mišića u teretani.

Poput vežbanja tela, ključ skin workouta je pronaći pravilnu beauty rutinu, odgovarajuću ishranu i zdrav ritam spavanja. Najbolji način da trenirate kožu je da uključite različite vežbe koje stimulišu njenu prirodnu sposobnost za obnovu i regeneraciju.

Svaka potpuna rutina nege kože uključuje tri glavna koraka: čišćenje + pranje lica, toniranje + balansiranje kože i hidratacija.

Cilj svake rutine nege kože je usklađivanje i ujednačavanje tena, a na ovaj način dobijate priliku da svakodnevno pratite promene na sebi. Kako se potrebe vaše kože menjaju s godinama, tako će se menjati i proizvodi koji zadovoljavaju vaše potrebe. Imajte u vidu da svakodnevno korišćenje šminke može ubrzati stvaranje bora i neujednačenih tonova tena. Izbegavanje svakodnevnog apliciranja šminke i okretanje zdravoj rutini i masažama će značajno unaprediti zdravlje i lepotu kože.

Skin workout – evo kako da ga praktikujete

Započnite svoj skin workout redovnim pilingom kako biste uklonili nakupljene mrtve slojeve kože koji sprečavaju njenu obnovu. S godinama, sposobnost kože da se oslobodi mrtvih ćelija i kreira nove, zdrave slojeve, usporava.

Glikolna kiselina može olakšati proces obnove ćelija tako što će očistiti pore i pomoći koži da efikasnije zadržava vlagu iz okoline. Deluje tako što razbija “lepak” koji drži mrtve ćelije kože zajedno, što je ključni proces u održavanju čiste, zdrave i mladalačke kože. Takođe, ovo će pomoći da se ublaže iritacije izazvane nepoželjnim tretmanima i proizvodima.

Treniranje kože se najlakše postiže korišćenjem pravilno formulisanog proizvoda sa retinolom – kako bi se koža ojačala i obnovila. Retinoidi su ključni za proizvodnju kolagena i elastina, glavnih sastojaka odgovornih za punoću, čvrstinu, snagu i mladalački izgled kože.

Naučno je dokazano da retinol može okrenuti tok početnih linija i bora i predstavlja standarni sastojak u proizvodima za anti-aging i održavanje elastičnosti kože. Ipak, uvođenje retinola se preporučuje tek nakon korišćenja proizvoda sa glikolnom kiselinom na izvesno vreme, kako biste izbegli perutanje i crvenilo i za početak ga koristite svakog drugog dana i ne izlažite se suncu bez SPF faktora zaštite.

Glikolna kiselina je poput kardio vežbe, a retinoidi su kao podizanje tegova. Korišćenje ovih sastojaka uz odgovarajuću negu posle tretmana će imati efikasne i brzo vidljive efekte.

Vrste tretmana

Postoji nekoliko vrsta tretmana za kožu koje možete primeniti, poput električne stimulacije mišića, koja koristi električnu struju da blago stimuliše kožu i potkožne mišiće. Daje podignut i konturiran izgled, poboljšava cirkulaciju i izjednačava ten kože.

Takođe, tu je i multi-lift, koji je naziv dobio zbog svojih dubokih efekata, dubljih od uobičajenog mikrostrujnog tretmana. To je savršen način za postizanje rezultata protiv starenja, bez metoda invazivne hirurgije.

Masaža lica je takođe efektivan način održavanja zategnutog, oblikovanog i konturisanog lica. Tehnike poput vakuumskog tretmana lica mogu poboljšati cirkulaciju i pomoći u drenaži limfnog sistema (stagnirajuće tečnosti koje mogu uzrokovati oticanje i upalu lica). Kada se pravilno izvode, ove prakse mogu pokrenuti unutrašnji sistem čišćenja, što dovodi do zdravog i blistavog tena.

Sve ove metode treninga kože trebalo bi sprovesti na isti način kao i fitnes vežbe. Baš kao što trener može maksimizirati vaše rezultate uz personalizovani program i pravilan način vežbanja, tako vam i stručnjak za negu kože može pomoći da na bezbedan i proveren način razvijete odgovarajući režim nege za svoj tip kože.

Pročitajte i ovo: Muče vas pukotine na petama i suva stopala? Naš vodič vam nudi efektno rešenje!

Naslovna fotografija: pinterest.com/elzmacca2007

Milica Nešić

Comments