Bakarna frizura je poznatija kao copper stil, a ove jeseni je dobila alternativu – bropper boja kose je najnovija varijacija ovog frizerskog trenda. Ako tražite hrabar novi ton za predstojeću sezonu, bropper bi mogao da bude rešenje za vas.

Boja bakra je manje živahna crvena nijansa sa zlatnim tonovima poput bronzanih tonova i spada u toplu stranu crvenih nijansi jer uključuje osnovne boje poput žute, narandžaste i zlatne.

Nije tajna da crvena kosa dominira poslednje dve godine, pri čemu su je nosile svetske zvezde poput Megan Fox, Lily James, Kendall Jenner i Ciare. Ali kako ulazimo u jesen, ta živopisna nijansa dobija osveženje u vidu prirodnijeg izgleda. Kako se može videti na zvezdama kao što su Lindsay Lohan i Kehlani, bropper kosa je tamnija i zavodljiva, što je čini savršenom za nadolazeću sezonu.

Šta tačno znači bropper boja kose?

Kao što možete zaključiti iz imena, nijansa kombinuje braon (brown) i bakarnu (copper) i na taj način je nastao naziv bropper. Ovaj tip frizure postaje odličan izbor za prirodno smeđokose žene koje žele blagu promenu bez drastičnih koraka, koji zahtevaju temeljno i posvećeno održavanje. Bropper se razlikuje od tipične bakarne nijanse tako što kombinuje prirodne smeđe osnovne tonove sa zlatnim i crvenim tonovima, a to neutrališe neželjeni narandžasti element u većini bakarnih nijansi i stvara mekši efekat, umesto upadljivog narandžastog tona.

Priroda ove boje olakšava postizanje na prirodno smeđoj osnovi, ali to nije obavezno – samo ćete morati malo više da se potrudite ako prirodno imate plavu ili crnu kosu. Bropper se postiže kombinacijom obojenih delova bakra, ćilibara i smeđih nijansi različitih dubina i svetlosti. Tehnika farbanja se prilagođava debljini i teksturi kose, a krajnji rezultat je zadivljujućih miks smeđih, bakarnih i tonova ćilibara, kao i nijanse cimeta.

Bropper kosa u frizerskom salonu

Kad imate termin u salonu, uvek je dobra ideja poneti sliku inspiracije za svog frizera koja tačno prikazuje ono što želite postići. Odatle možete razgovarati o različitim metodama za postizanje boje bropper kose, ali imajte na umu da će možda biti potrebno izbeljivanje ako krećete sa prirodno tamnom osnovom.

Kako održavati bropper kosu kod kuće

Iako bakarna boja kose nije tako zahtevna kao plava, i dalje je neophodno da se pobrinete za pravilnu negu svog novog stila. Kvalitetan šampon i maska za kosu su veoma važni jer odabir pogrešnog proizvoda možete dovesti čak i do gubitka boje. Što više koraka preduzmete da zaštitite svoju boju, duže će trajati. Hladna voda se preporučuje pri pranju kako bi se produžila postojanost boje i održavanje učinilo efektivnijim. Takođe je ključno koristiti zaštitu od vrućih temperatura prilikom stilizovanja sa aparatima koji emituju toplotu.

Kako da vodite računa o bropper boji kose

Prilikom farbanja kose, trebalo bi koristiti proizvode za negu kose koji su blagi i kreirani da zaštite novu boju. Takođe želite da koristite proizvode koji mogu da ojačaju vašu kosu jer konstantno farbanje i izbeljivanje mogu imati ozbiljne posledice – poput oštećenja, suvoće, lomljenja kose i podeljenih vrhova. Prirodni sastojci poput avokada, belog luka, čaja od nane i jaja mogu da imaju lekovito dejstvo po vašu kosu i umanje vidljivost oštećenja nastalog tokom farbanja.

Različite varijacije copper kose

Bropper (smeđa)

Prva na našoj listi je, naravno, smeđa bakarna, odnosno, mešavina crvene i narandžaste sa velikom dozom braon tonova. To čini boju malo suptilnijom u odnosu na tradicionalni bakar i odličan je izbor za one sa prirodno tamnom osnovom jer je potrebno manje izbeljivanja (ako uopšte) da bi se postigla.

Zlatna bakarna

Zlatna bakarna nijansa uključuje pramenove zlatnoplave boje sa crvenom i narandžastom osnovom kako bi se postigao željeni sjaj. Ako ciljate na zlatnu bakarnu nijansu, velika je verovatnoća da ćete morati da izbelite kosu ako nemate prirodno plavu osnovu.

Kestenjasta bakarna

Ova crvenkastosmeđa nijansa ima više kestenjastih tonova nego narandžastih. I dalje je živahna i bogata – samo malo suptilnija od klasičnog bakarnog tona. Lepo izgleda na svim tonovima kože, posebno onima sa toplim podtonovima.

Pročitajte i ovo: Frizure za jesen 2023. godine: Ove stilove ćemo viđati svuda

Naslovna fotografija: pinterest.com/stylesoverdose

Milica Nešić

Comments