Brus Li (Bruce Lee) je rođen 27.11.1940. godine u San Francisku (SAD), ali je odrastao u Hong Kongu i zemlji svog porekla, Kini. Postoje mnoge zablude u vezi sa tim čime se on zapravo bavio. Mnogi su znali za njega preko filmova o borilačkim veštinama u kojima je glumio. Međutim, daleko od toga da je on bio samo glumac, jer je van filmskog platna zaista bio majstor borilačkih veština. Mnogi misle da je Brus Li bio karatista, što je velika greška i uvreda za Kineze, jer karate su japanska borilačka veština, a Brus je trenirao kung fu, što simbolizuje kineske borilačke veštine. Tačnije, kao dete je počeo da trenira wing chun, a kasnije da proučava i ostale grane kung fua, te je vremenom razvio i sopstvenu veštinu koja se naziva Džit Kun Do.

Slika1 Bruce Lee: Život u zmajevom gnezdu

Brus je imao izuzetnu mišićnu definiciju, jer je mnogo pažnje poklanjao načinu ishrane

Ono što je takođe malo poznato jeste da je Brus završio filozofiju u Americi i da je celog svog života zapisivao misli, od kojih je neke uspeo da pretoči u knjige, ali ne u potpunosti, jer ga je u tome sprečila prerana smrt. Za njega kung fu nije predstavljao samo splet borilačkih veština, već životnu filozofiju koja se temelji na duhovnim vrednostima.

Ono što se smatra njegovim najvećim dostignućima jeste brzina udarca od  pet stotinki na 90 cm udaljenosti, sklekovi na jednoj ruci, pri čemu je koristio samo dva prsta, mogao je da probije vreću od 70 kg jednim sajdikom (nožni udarac sa strane) i neverovatno ali istinito, mogao je da baci zrna pirinča u vazduh i da ih hvata štapićima za jelo. Sve ovo govori o njegovoj neverovatnoj brzini, ali i snazi, uprkos tome što nije bio krupan. U mnogim filmovima smo imali prilike da vidimo njegov besprekorno izdefinisan torzo, koji je imao zahvaljujući rigidnom treniranju i specijalnom režimu ishrane.

Slika 211 Bruce Lee: Život u zmajevom gnezdu

Brus Li kakvog pamtimo, u žaru borbe

Snimio je dosta filmova, ali oni ozbiljniji, rađeni u holivudskoj produkciji, napravili su takav odjek, da je za Brus Lija čuo ceo svet, a i dan-danas, 40 godina posle smrti, njegovo ime se izgovara sa istim poštovanjem. U filmovima je popularizovao kineske borilačke veštine, a kažu da je tako na sebe navukao gnev Kineza, koji su smatrali da njihovu tradiciju ne treba komercijalizovati i “prodavati” je Amerikancima. Nažalost, nisu shvatili da je njegova veličina  bila  u tome što je razmišljao “out of the box”.

Postoji dosta spekulacija u vezi sa njegovom smrću. Kažu da je poslednjih dana imao česte glavobolje i da je konačno jednog dana pao u (misterioznu) komu iz koje se nije probudio. Svi su se naravno pitali kako je čovek perfektnog zdravlja mogao tako da završi, ali nikada nije dokazano da ga je neko ubio. Ipak, dosta priča vezano je za kineske Trijade, sa kojima nije bio u dobrim odnosima, a priču potkrepljuje činjenica da je i njegov sin, Brendon Li (Brandon Lee) stradao nesrećnim slučajem koji takođe nije objašnjen. Umro je veoma mlad, u tridesettrećoj godini, sahranjen je u Sijetlu (SAD), a njegov grob i dan-danas obilaze milioni poštovalaca.


Sofija Mićović završava Fakultet za medije i komunikacije. Voli mogućnosti koje nam savremeno doba pruža u komunikaciji, ali se ne odriče ni onih starih. Filantrop, avanturista, sanjar, hedonista. Planira da obiđe celu zemaljsku kuglu i nauči što više jezika, a večiti optimizam koristi da svet učini boljim mestom za život.

Comments