Teror mršavica sprovodi visoka moda, ali i same žene, koje skoro sve imaju trip da moraju da se istope do kostiju da bi bile lepe i moderne. U realnosti, najveći broj žena je stalno u ratu sa viškom kilograma, u potrazi za odgovarajućom dijetom, na specijalnom režimu ishrane i na spravama za mučenje, ne bi li iznojile i istopile ono što se nekako uvek skuplja tamo gde ga ne želimo. Što mi to salo ne ode u sise, nego se lepi za butine – skoro svaka žena pomisli rezignirano u nekom trenutku.

U javnosti, koja diktira mere van kojih se seksepil i lepota ne prihvataju, višak kilograma promoviše king size model, američka manekenka Ešli Grejem.

 

Ešli je veoma lepa i dovoljno mlada, pa nema podbradak, a i njena građa odlično nosi kilažu. Ima bujne grudi, a naspram obline kukova i butina, struk joj deluje usko. I stomak joj je ravan, jedino je stvarno malo masivnija u donjem delu tela. Srećna građa i lepo lice, kao i rešenost da suprotstavi svoj izgled trendu mršavosti, čine od nje lepoticu i heroinu. Divna je, stvarno. Međutim, u stvarnosti, krupne žene obično nisu tako lepo raspoređene kao Ešli, niti tako lepe.

Među bucama nema puno onih koje krasi srazmerna količina bujnosti u predelu grudi i zadnjice, koje se ne pate sa prikrivanjem dva, tri stomaka i čija lica ne deluju podgojeno. Kao što nema ni puno mršavica koje ne deluju koščato i glavato i čija koža ne liči na suvu šljivu.

Ali, iako realno nemamo kvalitete koji odlikuju manekenke i foto modele, pa čak i punačke manekenke i foto modele, mi se uporno ugledamo na njih. I ostajemo zaglavljene u svom svetu žudnje za slatkišima i strahovanja od vage. U neprestanom naporu da nešto postignemo, da korigujemo svoje telo, da najzad smršamo i ovaj put, kad nam najzad uspe, ne dozvolimo sebi da se ponovo ugojimo…Kao narkomani. Navlačenje, kriziranje, skidanje. A to jedino ima stvarne veze sa zdravljem. Ako gojaznost ugrožava naše krvne sudove, treba da promenimo način ishrane i pronađemo odgovarajuću aktivnost da smanjimo masne naslage, visinu holesterola i poboljšamo cirkulaciju. Da smanjimo pritisak na zglobove koji nose prekomernu težinu. Ako se međutim radi samo o našoj želji da izgledamo lepo, dovoljno je da se oblačimo sa ukusom i teramo svoje, kao Ešli, jer nekome ćemo se sigurno dopasti takve kakve smo, krupne i oble. Mršavost takođe ugrožava zdravlje, a osim iscrpljenosti i umora, prvi znak uzbune je poremećaj ciklusa.

Čudno je koliko smo spremnije da se mučimo i gladujemo da bismo napravile od sebe nešto što zamišljamo da je lepše i poželjnije, nego da samopouzdano i s ponosom nosimo telo koje imamo.

Naslovna fotografija: instagram.com/ashleygraham

Aleksina Đorđević

Comments