Budimpešta je grad koji se iznova otkriva, pa ako ga uskoro prvi put obilazite ili ga ponovo posećujete, otkrivamo vam manje poznate atrakcije u kojima ćete uživati!

Poznata mesta u Budimpešti kao što su Parlament, termalno kupatilo Sečenji i Ribarski bastion su već prilično poznata i mame ljude iz celog sveta da ih posete. Ali ako idete u Budimpeštu po drugi put, ili ostajete više dana, predlažemo da obiđete i neke od njenih skrivenih dragulja. Možda ih nećete naći u prosečnom turističkom vodiču ili blogu, ali baš to ih čini tako privlačnim. Evo naših predloga.

Budimpešta – manje poznate atrakcije

Vajdanhunjad zamak

Uprkos svom istaknutom položaju u gradskom parku, dvorac Vajdahunjad ostaje skriveni dragulj u Budimpešti. Ovo je iznenađujuće, jer je to jedno od najlepših zdanja u mađarskoj prestonici. Baš kao i većina arhitekture u gradu, dvorac Vajdanhunjad izgleda kao scena iz bajke. Spajanje gotičko-renesansne i barokne arhitekture stvara pomalo jezivu atmosferu. U dvorište Vajdahunjada se slobodno ulazi, pa čak i ako ne želite da uđete unutra, vredi romantične šetnje kroz dvorište. Unutra se nalazi muzej i drugi zanimljivi artefakti.

Pećine u srcu grada

Zanimljivo je da se pojedine od najlepših skrivenih atrakcija u Budimpešti nalaze pod zemljom. Budimpešta je jedina evropska prestonica u čijem se srcu nalaze prirodne pećine. Kada istražujete mesta poput Budimskog dvorca, teško je poverovati da se ispod vas nalazi preko 170 pećina.

Postoje razne speleološke avanture koje možete iskusiti u gradu. Na primer, lavirint u Budimskom dvorcu vam omogućava da istražite pećine u kojima je držan i mučen Vlad Cepeš, poznatiji kao grof Drakula. Za one koji vole adrenalinsku avanturu, tu je obilazak pećine Palvolgii. Ova jednočasovna tura vodi vas kroz najdužu i najfascinantniju pećinu na Budimskim brdima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lilla Katona (@k_lilla95)

Muzej flipera

Kada se umorite od razgledanja, retro muzej flipera i arkadnih igara je idealan za novo, uzbudljivo iskustvo. Što se tiče samih mašina, raznolikost je velika, jer obuhvataju različite ere i stilove. Većina njih je veoma dobro održavana, a ako ste stari igrač, sigurno će vas obuzeti osećaj nostalgije. Ulaznica nije toliko skupa, a u muzej možete povesti celu porodicu. Kad platite ulaznicu, igranje je besplatno i možete ostati koliko god želite.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jason Speck (@speck_jason)

Lehel pijaca

Ko god da prođe ispred pijace Lehel, mogao bi da pretpostavi da je ova zgrada neobičnog oblika groteskna verzija Pompidu centra u Parizu. Pričalo se da je arhitekta Laslo Rajk, čiji je otac – ministar unutrašnjih poslova u komunističkom režimu – pogubljen 1949. godine zbog političkih pitanja, projektovao zdanje kao svoju ličnu osvetu.

Da li je ova priča istinita ili ne, na vama je da odlučite, ali jedno je jasno – Lehel pijaca nudi autentično iskustvo kupovine van turističkih mesta. Ovo je popularno stecište među meštanima, koji tu kupuju sve – od lokalno uzgojenog voća i povrća, tradicionalnih kobasica, kiselih krastavaca, peciva, sira. Pored desetina štandova koji nude lokalne proizvode, nalazi se i nekoliko restorana brze hrane, uključujući štand koji prodaje tipična mađarska jela poput langosa, ukusnog prženog somuna ukrašenog rendanim sirom i pavlakom. Ako želite da probate nešto drugo, tu je vijetnamski restoran koji služi ogromne činije Pho supa sa škampima, govedinom ili piletinom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sergi Casan (@sergiusway)

Lágymányosi jezero

Nakon niza nesreća, koje su kulminirale poplavom Pešte 1838. (jedan od dva glavna dela grada), odlučeno je da se stvori kontramera za ublažavanje budućih poplava. Godine 1876. izgrađena je brana Kopaszi duž južnog segmenta obale Budima, pružajući zaštitu od sezonskih poplava. Nasip dugačak 750 metara takođe je zatvorio novu vodu, poznatu kao jezero Lágymányosi. U decenijama koje su usledile, nasip i obližnja uvala postali su popularno rekreativno područje za stanovnike Budimpešte.

Sve se to završilo 1949. godine, kada je komunistički režim preuzeo državu i dodelio lokaciju za fabrike. Tek 2000-ih godina, tada zagađeni i oronuli deo grada je pretvoren u dobro održavan park. Sa peščanom plažom, nekoliko javnih balkona, više restorana i kafića, kao i posebno dizajniranim amfiteatrom, bivša industrijska zona sada vri od posetilaca i ptica selica.

Pročitajte i ovo: Ovi gradovi Evrope se tokom praznika pretvaraju u ultimativnu zimsku bajku

Naslovna fotografija: instagram.com/fruzsi202

Božica Luković

Comments