Okej, uvek imamo problem da objasnimo šta, tačno, znači cakey makeup… Ali, svi prepoznamo kako ona izgleda. Kad pogledate svoje lice i vidite linije od smejanja, teksturu kože i pore koje izgledaju kao da ih uopšte niste ni našminkale – to je cakey šminka.

Iako smo do skoro vapili za što jačim tečnim puderom koji će prekriti sve naše nepravilnosti, sad se okrećemo korektorima i tinted kremama koji će učini da naša koža izgleda samo za nijansu bolje, bez ikakvih prekrivanja. Međutim, ovaj problem i dalje postoji! Što znači da nismo imali problema sa tečnim puderima i njihovim kvalitetom – već sa načinom na koji smo nanosile šminku.

Cakey šminka nije rezultat nanošenja previše različitih proizvoda, već pogrešno nanošenje previše proizvoda. Ok, hajde da objasnimo.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Phoebe Torrance (@phoebetorrance)

Zašto dolazi do cakey šminke?

Cakey šminka se najviše odnosi na pogrešno nanošenje kremastih proizvoda, odnosno tečnog pudera i korektora. Mada, ovaj termin nekada koristimo i kad nismo dobro izblendovali senke na očima, ali lista se ne završava tu. Ono o čemu želimo da razgovaramo je, naravno, kako da izbegnemo da se ovo desi kada nanosimo kremaste proizvode na lice, jer upravo to pogrešno nanošenje čini da naša koša izgleda užasno.

Najčešći razlog zbog kog naša koža izgleda loše nakon što se našminkamo je korišćenje previše proizvoda. Ne previše različitih proizvoda, već korišćenje prevelike količine istog proizvoda. Narvno, potrebno je da koristimo i one proizvode koji odgovaraju našem tipu kože, jer nam neće svi biti komplementarni.

Pročitajte i ovo: Zašto tvoja koža izgleda suvo nakon šminkanja i kako to da sprečiš

Ono na šta treba da obratimo pažnju je da pri nanošenju baze nanesemo manje proizvoda i da ga nanesemo na adekvatan način. To bi podrazumevalo da smo lice dobro pripremili pre šminkanja, da je hidrirano i da smo stavili prajmer koji će pomoći da se šminka lepše slegne.

Sledeća stvar je u tome da nanesemo manju količinu tečnog pudera nego što mislimo da nam je potrebno. Nepravilnosti koje ostanu nakon toga mogu da se srede korišćenjem korektora – i tako ćemo izbeći cakey šminku, a bićemo sigurni da smo pokrili samo one detalje kojima je potrebna dodatna šminka.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели ADI ATZMI (@adiatzmi)

Ako ne koristite beauty blender, vreme je da to popravite. Ovaj sunđer je savršena alatka koja će vam pomoći da izbegnete nanošenje previše proizvoda i koja će učiniti da se sva šminka na vašem licu savršeno stopi sa vašom kožom – a to je upravo ono što želimo!

Kako popraviti cakey šminku?

Ako, ipak, dođe do cakey šminke nakon što se našminkamo, ne brinite, to se može rešiti. Počnite da koristite sprej za setovanje nakon što se našminkate. Nekad se desi da se šminka pomeri tokom procesa nanošenja, ali tu u pomoć dolaze beauty blender i sprej za setovanje. Naprskajte sprej za setovanje na beauty blender, zatim njim lepo utapkajte T-zonu. Tako ćete sve ponovo da izblendate i stopite sa kožom.

Nemojte odustati čak i kad vidite da to ne pomaže odmah. Nekad je potrebno da se šminka malo zagreje, što ćete učiniti tako što ćete nastaviti da tapkate. Svi kremasti proizvodi će se iznova aktivirati i onda se možete posvetiti setovanju.

Setovanje je, naravno, jednako bitno kao i blendovanje šminke. Pre nego što naprskate sprej za setovanje, nemojte da zaboravite da nanesete kameni puder koji će “zaključati” sve kremaste proizvode. Tako ćete izbeći njihovo pomeranje i zaustaviti lučenje viška sebuma.

Pročitajte i ovo: Sjajni vs mat tečni puder – koji će više odgovarati vašoj koži?

Naslovna fotografija: instagram.com/adiatzmi

Milica Antić

Comments