Da li već znate šta je capsule garderober? U pitanju je vaša kolekcija osnovnih, klasičnih odevnih komada, obuće i aksesoara koji su dovoljno neutralni i praktični da mogu da se međusobno kombinuju. Ako postoji nešto što nam je 2023. pokazala, to je da elevated basics postaju najveći modni trend.

Nakon što je stil Sofie Richie and Gwyneth Paltrow lansirao “tihi luksuz” u fokus mode, činilo se kao da je cela industrija napravila kolektivni korak iz ciklusa najnovijih i najvećih trendova – i počela da se fokusira na vanvremenske komade, cipele i torbe.

Ako se poigravate idejom da kreirate sopstveni capsule garderober – orman pun visokokvalitetnih, vanvremenskih komada koji se mogu besprekorno uparivati i kombinovati – možda se pitate odakle da počnete.

Bez obzira da li započinjete svoj capsule garderober od nule ili samo želite da svoju već postojeću kolekciju učinite funkcionalnijom, ova lista od 10 stavki će vam olakšati da otkrijete koje praznine treba da popunite u svom ormaru.

Capsule garderober – šoping vodič za domaću ponudu

Bela majica – Benetton

Ne morate da trošite previše novca na belu majicu. Majice se habaju – ne dozvolite nikome da vas ubedi da se mrlje ispod pazuha mogu izbeći. Međutim, ipak želite kroj koji vam dobro pristaje. Umesto da samo kupite jednu, nije loša ideja da imate rezervne kopije u slučaju fleka.

c1 Vodič za kreiranje capsule garderobera komadima iz domaće ponude

Ravne farmerke – Levi’s 501 (Fashion&Friends)

U svetu džins trendova koji se stalno menjaju – skinny, wide, low waist, cargo – laskava opcija je dobar par ravnih farmerki. Model koji nikada neće izaći iz mode, i neizbežno će poslužiti kao vaša baza za većinu odevnih kombinacija. Odvojite vreme da pronađete par koji zaista volite da nosite i u kojem vam ne smeta da sedite po ceo dan.

c2 Vodič za kreiranje capsule garderobera komadima iz domaće ponude

Tote torba – Manual

Bez obzira na to da li radite od kuće ili u kancelariji, činjenica je da morate da posedujete bar jednu ogromnu torbu u koju možete da stavite sve, od laptopa do šminke. Kvalitetna torba koja može da izdrži sve dugoročno će vas koštati daleko manje od potrebe da stalno menjate manje kvalitetne modele.

c3 Vodič za kreiranje capsule garderobera komadima iz domaće ponude

Blejzer – Zara sako od vune

Dok bi pre 10 godina blejzer bio na listi radne odeće koja se mora imati, evoluirao je u nešto mnogo praktičnije. Kvalitetan blejzer može da vas odvede iz kancelarije do vikenda uz promenu pantalona i aksesoara. Bez obzira na to da li želite klasiku u crnoj boji ili se odlučite za jednu u nijansi koja privlači više pažnje, blejzer je obavezan.

c4 Vodič za kreiranje capsule garderobera komadima iz domaće ponude

Vuneni kaput – Massimo Dutti kaput sa 77% vune

Vuneni kaput bi trebalo da bude na vrhu liste za kreiranje vaše capsule garderobe. Ne samo da će vas dobro zagrejati, već će učiniti da sve što nosite izgleda bez napora chic. U pitanju je osnovni komad koji nikada neće izaći iz mode.

c5 Vodič za kreiranje capsule garderobera komadima iz domaće ponude

Torba za izlaske – Mona tašnica

Za prilike kad izlazite samo sa osnovnim stvarima – telefonom, novčanikom, ružem ili dva – mala torba za izlazak je neophodna. Trebalo bi da upotpuni vašu odeću, da bude razumne veličine kako biste u nju mogli da stavite nekoliko stvari i da bude dovoljno praktična da je nosite cele godine.

c6 Vodič za kreiranje capsule garderobera komadima iz domaće ponude

Patike – New Balance 990 (Tike)

Ograničenje koliko možete da posedujete patika jednostavno ne postoji. Možete da ih nosite za izlazak, ali dovoljno su ležerne da ih nosite u opuštenim danima – i skoro nikada vam neće napraviti žuljeve.

c7 Vodič za kreiranje capsule garderobera komadima iz domaće ponude

Potpetice – Nine West

Idealan je izbor neutralnog para potpetica koji može da se kombinuje sa bilo čim, od prazničnih zabava do venčanja, ali je još važnije da su udobne.

c8 Vodič za kreiranje capsule garderobera komadima iz domaće ponude

Džemper od kašmira – Massimo Dutti džemper od 100% kašmira

U hladnijim mesecima verovatno često nosite džempere, što znači da želite da vaš bude ultramekan i da vam traje godinama.

c10 Vodič za kreiranje capsule garderobera komadima iz domaće ponude

Poslovne pantalone – Tiffany pantalone sa pojasom

Poslovne pantalone širokih nogavica su se pokazale kao jedan od najsvestranijih komada u bilo kojoj garderobi, jer ih možete nositi u kancelariji onoliko često koliko i za vikend.

c9 Vodič za kreiranje capsule garderobera komadima iz domaće ponude

Pročitajte i ovo: Temelj svačijeg ormara: Najlepše crne kožne čizme iz domaće ponude

Naslovna fotografija: instagram.com/anoukyve

Božica Luković

Comments