Kravlje mleko je najdostupniji izvor kalcijuma i fosfora koji možemo naći u prirodi. Preporuka za sve uraste je da se konzumira od pola litre do litar mleka dnevno. Najviše se preporučuje redovna konzumacija deci i adolescentima, ali i osobama kod kojih postoji potreba za bržom obnovom tkiva.

Dnevna potreba organizma, u zavisnosti od godina starosti je između 800 i 1.200mg kalcijuma, a u 100 ml svežeg mleka ima između 100 i 150 mg, što mleko stavlja u najneophodnije namirnice za funkcionisanje ljudskog organizma.Kravlje mleko ima i visok sadržaj visoko vrednih proteina (3 – 4 g na 100 ml). Proteini iz mleka sadrže i značajne aminokiseline, neophodne za normalnu obnovu tkiva, rast i razvoj, održavanje imuniteta, stvaranje uobličenih krvnih elemenata (eritrociti, leukociti), odnosno za sve ono što čini odbranu organizma od bolesti.

glass of milk Čaša zdravlja za sve uzraste

Vrlo je važno voditi računa oko odabira kravljeg mleka koje se pije. Najbolja varijanta je konzumacija proverenih domaćih proizvoda koji su najbliži idealnoj slici – domaća krava o kojoj brine farmer i muze je za sebe i svoju porodicu, kao što je „Moja Kravica“, mleko uz koje su generacije odrastale, nastaje od najkvalitetnijeg sirovog mleka koje Imlek otkupljuje sa 4.000 odabranih farmi u Srbiji. Sveže mleko „Moja Kravica“ nije potrebno kuvati, a minimum jedna čaša ovog prirodnog mleka zadržava bogatstvo hranljivih sastojaka važnih za svakodnevni život.

Comments