Ukoliko koristite TikTok, ovih dana ste zasigurno naišli na gomilu videa koji beleže outfite blogera na ulicama Pekinga i Čengua. Većina ovih videa preuzeta je sa kineske verzije aplikacije TikTok – Douyin, koja je fokusirana na azijsko tržište i društvo. Snimci poznatih influensera i blogera koji, naizgled, slučajno prolaze ulicom, kada ugledaju kamere koje beleže njihove outfite, napravili su bum na društvenim mrežama, a zapadni svet je konačno obratio više pažnje na modu koja vlada na suprotnoj strani sveta. Da je moguće istovremeno biti i tradicionalan i moderan, mešati i boje i teksture, dokazali su nam prizori sa ulica Kine, a ovo su neke od lekcija koje ćemo preuzeti od njih.

Tradicionalno može biti i moderno

Poznati kao veliki poštovaci svoje kulture i istorije, stanovnici Azije koriste svaku priliku da im odaju počast, stoga na ulicama neretko možemo sresti ljude obučene u tradicionalne nošnje, odnosno hanfu. Sačinjen od široke košulje ili mantila i duge plisirane suknje, hanfu je veoma česta pojava na ulicama, i nimalo dosadan modni komad.

@sh1ryinyinImagine a day when we can all wear our cultural clothes out ##hanfu ##xyzbca ##fashion ##asian♬ Mr. Bentley – KnowKnow & Higher Brothers

Od jednostavnog spoja crne i bele sa crvenim detaljima, potpuno jednobojnih kompleta, do onih sa vezovima u različitim bojama i upečatljivim printovima, hanfu je jedan od favorita kineskih blogera, koji ih i čini autentičnim. Iako se u našim predelima narodne nošnje retko svakodnevno nose, ne bi se trebalo ustezati od kombinovanja njenih elemenata sa svakodnevnim odevnim komadima.

Suit up!

Kada se spomenu odela uglavnom nam je prva pomisao uniforma ili stajling za poslovni sastanak, međutim, ne postoji razlog zbog kojeg ona ne bi bila naš outfit i za šetnju gradom ili piće sa prijateljima. Razbijajući sve klišee i prevazilazeći klasične forme odela, influenserke na ulicama Pekinga hrabro nose odela različitih krojeva, boja i tekstura.

@sh1ryinyinTake me back to China😫 ##fashion ##streetwear ##xyzbca♬ How You Like That – BLACKPINK


Duži sako i bermude u istoj boji, ili možda odelo klasičnog kroja optočeno tilom i šljokicama, samo su neki od modela koji nam dokazuju da je ono jednako upečatljivo i kao svakodnevni stajling i kao izbor za poslovni sastanak. Usled porasta popularnosti feminističkog pokreta i razvijanja svesti o nezavisnosti žena, odela, kao simbol samostalnosti, su za kratko vreme postala jedan od najtraženijih modnih komada među ženama u Kini.

Comments