Čista koža je zdrava koža- a u saradnji sa dermatologom vam otkrivamo na šta pri rutini čišćenja lica treba da obratite pažnju

U čemu leži tajna zdrave i blistave kože?

U današnjem vremenu, u kojem su nam ne samo postavljeni izuzetno visoki standardi lepote i izgleda kože, već nam se konstantno nude mnogi preparati za njenu negu, kao i različiti predlozi dnevnih i večernjih rutina koje obećavaju neverovatne rezultate – mi zaboravljamo da osnovni uslov zdrave kože nisu preparati za njenu negu, već oni za njeno čišćenje.

Čista koža je uvek zdrava koža, a načini na koje se posvećujemo njenom svakodnevnom čišćenju razlikuju se od osobe do osobe. Ipak, pandemija koja je zahvatila ceo svet navela nas je da preispitamo, i promenimo svoje rutine čišćenja kože – ali to ne mora da znači da smo napravili promenu nabolje. Naprotiv, ukoliko nismo imali adekvatne informacije i ukoliko se nismo konsultovali sa dermatologom – a odredili smo sebi novu rutinu čišćenja kože, velike su šanse da negde u toj rutini grešimo.

Kako je ovo problem na globalnom nivou, američki dermakozmetički brend CeraVe odlučio je da se posveti temeljnom istraživanju rutina čišćenja lica, koje su sproveli na čak 10100 ispitanika, iz 23 različite zemlje. U okviru ove kampanje, pod nazivom „Čišćenje kože prema preporuci dermatologa“, oni su želeli da podsete svoje kupce da su dermatolozi zaista jedini relevantan izvor informacija kada je pravilno čišćenje kože u pitanju – a mi vam u saradnji sa brendom CeraVe ponosno predstavljamo doktorku Svetlanu Popadić, specijalistu dermatovenerologije, koja nam je odgovorila na ključna pitanja o ispravnom čišćenju kože lica.

Koji sve faktori utiču na kreiranje rutine čišćenja kože?

Kada je u pitanju čišćenje kože lica, po rečima doktorke Svetlane, najznačajnije je da svoju rutinu čišćenja prilagodimo kako godinama, tako i godišnjem dobu – jer se na našem podneblju godišnja doba znatno razlikuju. Još jedna stvar od velikog značaja kada biramo adekvatne preparate za čišćenje svoje kože je i tip naše kože – koji ponajviše određuje tip preparata.

Po čemu se razlikuju
čišćenje suve i masne kože?

Suva koža je dehidrirana koža, a uz dehidriranost, karakteriše je i nedostatak ceramida. Samim tim suvoj koži potrebno je nadoknaditi nedostatak ceramida, kao i tretirati je hijaluronskom kiselinom, koja direktno utiče na elastičnost i jedrinu kože. Sa druge strane, masnu kožu odlikuje povećan rad sebacijalnih žlezda, što često rezultira neželjenim aknama. Masnoj koži ceramidi takođe odgovaraju, ali ona uz ceramide zahteva dodatnu negu drugačijeg tipa – koja uključuje hijaluranosku kiselinu i nijacinamid, odnosno esencijalnu formu vitamina B3, značajnu u borbi protiv akni.

Rutinu čišćenja i suve i masne kože treba obavljati ujutru i uveče, pri čemu ne postoji jedan najvažniji korak; svaki korak ima svoj značaj i nijedan ne treba preskakati. Takođe, značajno je da u svakom trenutku osluškujemo potrebe svoje kože i u zavisnosti od promena koje primetimo, unesemo promene u svakodnevnu rutinu.

Koja je to najveća greška koju pri čišćenju možemo napraviti?

Najveća greška koju možemo napraviti pri rutini čišćenja kože je upotreba agresivnih preparata, tvrdi dr Svetlana Popadić. U slučaju nedostatka adekvatnih preparata bolje je korisititi samo vodu, nego neadekvatni preparat – koji može izazvati dodatno, neželjeno oštećenje barijere naše kože.

Da li možemo da popravimo štetu koju smo neadekvatnim čišćenjem naneli svojoj koži?

Narušena kožna barijera može se obnoviti, a ona je zahvalna na svakom pozitivnom impulsu koji joj damo. Nakon narušavanja kožne barijere, ukoliko počnemo sa korišćenjem adekvatnih preparata za čišćenje, potrebno je samo oko šest nedelja da se ona u potpunosti obnovi i da nam vidljive rezultate.

Da li se čišćenje kože razlikuje kod muškaraca i žena?

Kada govorimo o čišćenju kože, ne postoji nikakva razlika po pitanju rutina kod muškaraca i žena, tvrdi dr Svetlana. U današnjem vremenu, muškarci su konačno prestali da budu pod uticajem stigme da je nega kože rezervisana samo za žene, i počeli su i sami da koriste adekvatne proizvode. Isto kao i žene, muškarci bi trebalo da biraju proizvode za čišćenje lica u odnosu na svoje godine i tip kože.

Naša preporuka za adekvatno čišćenje kože lica su proizvodi iz CeraVe linije, a evo I zašto:

Proizvodi iz CeraVe linije za čišćenje kože su hipoalergogeni, a ovu liniju čine dva proizvoda – CeraVe hidrirajuća emulzija za umivanje, za suvu kožu i CeraVe penušavi gel za umivanje, namenjen masnoj koži. CeraVe hidrirajući gel odlikuje prisustvo tri vrste esencijalnih ceramida I hijaluronske kiseline, dok CeraVe penušavi gel namenjen masnoj koži u sebi sadrži tri esencijalne vrste ceramida, nijacinamid i hijaluronsku kiselinu. Uz to, linija CeraVe proizvoda poznata je po korišćenju MVE tehnologije, čiji se efekat ispoljava u periodu od 24 časa. U nastavku vam otkrivamo koja je to osnovna uloga pomenutih sastojaka u čišćenju kože lica, šta zapravo znači kada je proizvod hipoalergogen, i šta je revolucionarna MVE tehnologija.

Hipoalergogen proizvod – Šta je to?

Hipoalergogeni proizvodi su oni koji su prošli dermatološka testiranja, u okviru kojih se nalaze I alergološka testiranja. Veliki svetski brendovi, poput američkog brenda CeraVe, ulažu velika sredstva ne samo u testiranje svakog svog proizvoda, već i svakog od njegovih zasebnih sastojaka – kako bi bili sigurni da oni neće dovesti do alergija, odnosno do četvrtog tipa preosetljivosti kože.

Šta su ceramidi?

Koža u svom površinskom sloju sadrži prirodne masnoće, koje čine hidrolipidnu barijeru kože. Ceramidi su jedni od lipida koji se nalaze u ovoj barijeri, a neadekvatna nega može umanjiti broj ceramida u vašem organizmu – što će rezultovati suvom kožom. Do suve kože mogu dovesti I nasledni faktori, poput atopijske konstitucije kože, koju odlikuje upravo deficit ceramida, a na ovo stanje nepovoljno mogu uticati preparati koji nisu adekvatni, i zato je važno odabrati one preparate koji mogu nadoknaditi ceramide koji nam nedostaju i time vratiti balans barijeri naše kože.

Šta odlikuje MVE tehnologiju?

MVE, odnosno MultiVezikularna Emulzija, je tehnologija koja u sebi sadrži ceramide upakovane u sferne, višeslojne čestice, koje zatim u periodu od 24 časa otpuštaju sloj po sloj, kako bi koža ostala meka tokom celog dana.

Koja je uloga hijaluronske kiseline?

Hijaluronska kiselina je polisaharid koji vezuje vodu i zadržava je u našem organizmu. On direktno utiče na jedrinu naše kože i njenu elastičnost.

Zašto je važan nijacinamid?

Nijacinamid je esencijalna forma vitamina B3, a preparati koji u sebi sadrže nijacinamid pogodni su za oporavak kože nakon oštećenja koje izazivaju UV zraci. Takođe, otkriveno je da je nijacinamid pogodan u borbi protiv akni, sa kojima se bori veliki broj ljudi.

ODABERITE FORMULACIJU PROIZVODA ZA
ČIŠĆENJE PREMA TIPU KOŽE

CeraVe penušavi gel za čišćenje normalne do masne kože

CeraVe emulziju za čišćenje normalne do masne kože u sebi sadrži tri vrste esencijalnih ceramida, nijacinamid i hijaluronsku kiselinu. On čisti kožu i skida sa nje neželjenu masnoću, bez narušavanja kožne barijere. Ovaj proizvod je hipoalergen i bez mirisa.

Kako ga nanositi u rutini umivanja

Nežno umasirajte gel na vlažnu kožu lica, a zatim ga temeljno isperite.

CeraVe emulzija za čišćenje normalne do suve kože

CeraVe emulziju za čišćenje normalne do suve kože odlikuju prisustvo tri vrste esencijalnih ceramida I hijaluronska kiselina, a ovaj proizvod čisti i hidrira našu kožu lica bez nanošenja štete njenoj zaštitnoj barijeri. Ovaj proizvod je hipoalergen, kreiran u saradnji sa dermatolozima i pogodan i za decu i za odrasle.

Kako ga nanositi u rutini umivanja

Nežno umasirajte hidrirajuću emulziju na vlažno lice, a zatim ga isperite. Izbegavajte kontakt sa očima.