Chanel Haute Couture za jesen 2024/25. je održana u baroknoj zgradi Palais Garnier u Parizu, predstavivši prvu kolekciju koju je izradio atelje, nakon odlaska kreativne direktorke Virginie Viard.

Gosti su dobili kutiju sa malim operskim naočarima kao pozivnicu za reviju. Bio je to nagoveštaj onoga što je usledilo: modnog spektakl na kojem su modeli šetali velelepnim stepenicama i oko baroknih sala istorijske Palais Garnier.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CHANEL (@chanelofficial)

Inspirisan mestom revje, prvi autfit bio je operski ogrtač sa naboranom kragnom. Usledilo je mnoštvo klasičnih Chanel kostima od tvida, od kojih je svaki bio sve blistaviji, kako bi se uklopio u enterijer. Na kostimima su bili našiveni biseri i kristali, kao i dragulji.

Celokupna tema odeće kao umetničkog oblika i performansa mogla se osetiti tokom cele revije. Crni pernati ogrtač bio je prošaran sitnim komadićima zlata. Svaka manekenka nosio je masivnu crnu mašnu na potiljku, dok je Chanel mlada pri završetku nosila belu verziju aksesoara. Beleške o reviji upućuju na performativni element opere, „gde se sve vrti oko pogleda i izlaganja sebe”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CHANEL (@chanelofficial)

Gosti na reviji bili su jednako glamurozni. Posle dužeg vremena, videli smo Keiru Knightly, koja se pojavila u nežnobeloj midi-haljini.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ciné Watch (@cine_watch)

Vanessa Paradis je nosila bluzu u formi pelerne, uz pantalone slim kroja.

Naomi Campbell je zahtevala pažnju u bogato ukrašenom metalik kostimu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by W Magazine (@wmag)

Tamara Kalinić je na svom profilu objavila iconic momenat sa Naomi na Chanel reviji, a nosila je sivi mantil-haljinu od tvida.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tamara Kalinic (@tamara)

Giorgio Armani Privé Haute Couture za jesen 2024/25.

Druga velika revija koja je juče održana na Nedelji visoke mode u Parizu bila je Giorgio Armani Privé. Biseri su bili lajtomotiv kolekcije – pojavivši se na šeširima, dugačkim haljinama i blejzerima.

„Osećajući široko rasprostranjenu potrebu za spokojem i stalno tražeći smirenost i intimnost, Giorgio Armani ove sezone gradi celu kolekciju prateći narativ sa biserima“, navodi se u beleškama revije.

Ukupno 89 autfita (koji odgovaraju Armanijevim godinama) ispitivalo je povezanost bisera sa mesecom, vodom, mudrošću, čistoćom i ljubavlju. Paleta boja je zasnovana na lepoti neutralnih klasika, naglašavajući crnu, zlatnu i tamnocrvenu, dok je fokus stavljen na ukrase.

Cate Blanchett je bila apsolutna zvezda na ovoj reviji – izgledala je besprekorno u kombinezonu sa skulptularnim detaljem na struku.

Reviji je prisustvovala i Eva Green, u haljini optočenoj tirkiznim kristalima.

Pročitajte i ovo: Dior, Giambattista Valli, Tamara Ralph: Revije i autfiti poznatih s početka Nedelje visoke mode

Naslovna fotografija: instagram.com/vittoriafiles

Božica Luković

Comments