Na reviji Chanel Haute Couture za proleće 2024, prvo što je publika primetila nije bio najnoviji dizajn kreativne direktorke Virginie Viard, niti glumica Margaret Qualley koja je otvorila šou – već je ogromno dugme sa duplim C koje je visilo iznad okrugle piste.

Upravo je dugme dugo bilo važan motiv za francusku luksuznu kuću, ne samo kao element dizajna koji omogućava slobodu kretanja, već i kao dekorativni ukras koji se može ponavljati.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CHANEL (@chanelofficial)

Chanel Haute Couture za proleće 2024 – šta smo sve videli?

Chanel haute couture kolekcija je bila kontrast čvrstog tvida i eteričnog tila. Viard se igrala sa ovim vizuelnim iluzijama, postavljajući prozirne pantalone od tila preko neprozirnih belih hulahopki – ili dodajući providni crni panel ispod ruba mini-suknje, kako bi se dočarao izgled senke.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CHANEL (@chanelofficial)

U beleškama o kolekciji, Viard piše o ulozi koju su plesači igrali ne samo u istoriji kuće Chanel, već i u njenom radu.

„Pokušala sam da spojim snagu i finoću tela i odeće u veoma eteričnu kolekciju, sastavljenu od tila, volana, nabora i čipke. Za mene, ples izaziva sve ove priče i emocije koje su mi bliske srcu i koje sa zadovoljstvom prenosim i prepričavam”, rekla je kreativna direktorka kuće Chanel.

U uvodu revije, prikazan je modni film sa Margaret Qualley, ćerkom Andie MacDowell, u režiji Davea Freea. Radnja filma povremeno podseća na kultni obrt filma Funny Girl, jer donosi priču o lepoj mladoj ženi u potrazi za dugmetom koje joj nedostaje, a to putovanje je vodi u srce Pariza.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CHANEL (@chanelofficial)

Međutim, kolekcija je izazvala podeljene reakcije. Pre svega, mnogi su na društvenim mrežama komentarisali da je kolekcija lepa u detaljima, ali da je način stilizacije samih autfita bio veoma problematičan.

Takođe, Viardinim kolekcijama i dalje nedostaje osećaj kohezije, odnosno, dominacija jedne, sveobuhvatne estetike svake sezone koja je bila karakteristična za njenog slavnog prethodnika Karla Lagerfelda, koji je umro 2019. godine.

Ukus je često bio glavno pitanje koje se postavlja kada je reč o njenoj ulozi kreativne direktorke brenda Chanel. Možda je najveći izazov za Chanel to što je Viard bila poznata i slavljena po tome što je tehnički genije i koordinatorka, ali ne može da unese nikakvu koordinaciju u svoje kolekcije. Ovaj problem je još više primetan kadauzmete u obzir nasleđe modne kuće Chanel u postavljanju trendova.

Modni stručnjaci su primetili da su Viardini izbori dezena alarmantni, krojevi neoprostivi, a njeni izbori aksesoara često besmisleni ili neumesni. Viard napušta hirovitost i fantaziju Lagerfeld piste, na šta u potpunosti ima pravo, ali ogromna praznina je ispunjena uzaludnim pokušajima da se brend “vrati u realnost” sa osećajem relevantnog i realnog luksuza. Na štetu kolekcije, odeća često ne odgovara razmeri ili ideji scenografije.

Pročitajte i ovo: Ovo su najbolje haute couture kolekcije u istoriji Nedelje visoke mode u Parizu

Naslovna fotografija: instagram.com/chanelofficial

Božica Luković

Comments