Iako većina ljudi koji se ne bave modom verovatno nikada nije čula za čuvenu kolekciju brenda Christian Dior, “New Look”, dizajni iz ove kolekcije su, bez sumnje, ostavili veliki trag u istoriji mode.

Ova kolekcija je značajna zbog toga što je diktirala izgled žena sredinom dvadesetog veka, jer je, otkako se pojavila 1947. godine, napravila pravu revoluciju.

Reč je o jednom od najvećih trendova koji su ikada obeležili modni svet, a koji je vladao sve do šezdesetih godina, kada su ga zamenili mnogo praktičniji, opušteniji i nosiviji krojevi. Zato i ne čudi što se 2013. godina, godina povratka čuvenog Diorovog stila, smatra jednom od prekretnica u 21. veku, jer se ženstven izgled na modnu scenu vratio u velikom stilu.

Christian Dior i “New Look”

U posleratnoj Francuskoj bilo je jasno da dominacija francuske mode počinje polako da bledi, zbog velikog uticaja koje je ratno stanje imalo na modnu industriju. Tokom Drugog svetskog rada, Kristijan Dior je radio kod dizajnera Lusijena Lelonga, čiji je cilj bio da, zajedno sa Patonom i Lanvinom, francusku modu održi visoko na lestvici.

christian dior povratak revolucionarnog stila 1 Christian Dior: Povratak revolucionarnog stila

Uprkos nestabilnim vremenima, Dior je svoju modnu kuću osnovao 16. decembra 1946. godine, jer je shvatio da će posleratnoj stagnaciji jednom doći kraj i da francuska moda mora ojačati da bi opstala.

Svoju prvu kolekciju predstavio je 1947. godine i činile su je linije “Corolle” i “Huit”, ali su ostale upamćene pod zajedničkim imenom “New Look”, jer ih je tako okarakterisao urednik magazina “Harper’s Bazaar”.

christian dior povratak revolucionarnog stila 2 Christian Dior: Povratak revolucionarnog stila

I zaista, u pitanju je bio potpuno novi izgled, jer su dotadašnje kreacije strogih, ravnih krojeva bile zamenjene veoma ženstvenim i romantičnim krojevima. Novi dizajni su podrazumevali voluminozne suknje sa spuštenim strukom, ženstvene i tzv. peplum krojeve. Kao rezultat toga, modni svet je dobio ženstvenu modu, koja prati liniju tela i na pravi način ističe ženske obline.

christian dior povratak revolucionarnog stila 3 Christian Dior: Povratak revolucionarnog stila

Reakcije na “New Look”

Kada se pojavio, “New Look” je naišao na veliki otpor modnih znalaca. Jedan od glavnih razloga za to bila je upravo činjenica da se, uprkos mnogo minimalističnijim modelima, troši duplo više materijala, dok su žene odreagovale i na povratak dugih suknji, s obzirom na to da je jedno vreme vladao trend nošenja kratkih modela.

christian dior povratak revolucionarnog stila 4 Christian Dior: Povratak revolucionarnog stila

Međutim, otpor nije dugo trajao, pa su ovi novi modeli zavladali do 1950. godine, što je Pariz ponovo vratilo na sam vrh modne scene, čime je postao centar modnog sveta, dok je ženska moda bila definisana nekoliko godina unapred, sve do 1957, kada je ova era završena.

christian dior povratak revolucionarnog stila 5 Christian Dior: Povratak revolucionarnog stila

Bilo da je tome doprinela prerana smrt Kristijana Diora (umro je u 52. godini) ili pojava nešto drugačijih krojeva, koje su propagirale modne kuće Chanel i Balenciaga, “New Look” je bio zamenjen novim, tzv. “Džeki stilom”, koji na modnu scenu stupa 1960. godine.

Povratak revolucionarnog stila

Godina 2013. se u modnom svetu navodi kao godina povratka revolucionarnog stila, jer su mnoge modne kuće u svojim kolekcijama vratile ženstveni stil, koji je bio glavna karakteristika Kristijana Diora. Pogledajte koje se modne kuće izdvajaju među njima.

Christian Dior

Kao što se i moglo očekivati, modna kuća Christian Dior među prvima je, u velikom stilu, vratila revolucionarni izgled iz sredine 20. veka. Među haljinama koje su te godine bile predstavljene na reviji ovog brenda, nalazila se i ova crna haljina bez bretela, koja izgleda kao da je upravo izašla iz filma “Sabrina” iz 1954. godine, u kojem je glavnu ulogu tumačila Odri Hepbern. Kreativni direktor ovog brenda, Raf Simons, je tako na pravi način u svet mode vratio slavno nasleđe osnivača ove legendarne modne kuće.

christian dior povratak revolucionarnog stila 6 Christian Dior: Povratak revolucionarnog stila

Oscar de la Renta

Kolekcija Oskara de la Rente, koja je predstavljena 2013. godine, takođe je imala primese ovog revolucionarnog stila iz prošlog veka. Obeležile su je veoma ženstvene strukirane haljine i toalete sa voluminoznim suknjama, koje su nas na pravi način vratile u pedesete godine prošlog veka.

christian dior povratak revolucionarnog stila 7 Christian Dior: Povratak revolucionarnog stila

Nina Ricci

Nina Riči je u okviru svoje kolekcije za jesen/zimu 2013. godine predstavila uglađene i pomalo konzervativne, ali ženstvene modele, koji neodoljivo podsećaju na one koji su obeležili “New Look”. Ovu kolekciju obeležile su duge haljine sa spuštenim ramenima, strukirane i jakne neobičnih krojeva.

christian dior povratak revolucionarnog stila 8 Christian Dior: Povratak revolucionarnog stila

Rochas

I kolekcija brenda Rochas je na pravi način vratila ovaj besprekoran izgled na modnu scenu, jer su je obeležile duge suknje, kreacije upotpunjene krznom, strukirani kaputi i ženstveni krojevi, za koje su čelnici ovog brenda inspiraciju našli upravo u godinama dominacije kolekcije “New Look”.

christian dior povratak revolucionarnog stila 9 Christian Dior: Povratak revolucionarnog stila

ZANIMLJIVO:

The Best Vintage Moments: Christian Dior

Modni rečnik: Haljina A kroja

Haute Couture: Vizija koja je promenila modni svet

Izvor fotografija: vintagefashionlondon.co.uk

Jasna Đorđević

Comments