Kristofer Bejli (Christopher Bailey) je rođen 1971. u Jokširu. Diplomirao je na koledžu u Londonu. Od 1994. do 1996. godine dizajnirao je žensku odeću za Donnu Karan, a od 1996. do 2001. godine za Gucci. Za vreme petogodišnjeg rada u Gucci-ju naučio je dosta o ženskom seksipilu, a to i danas koristi za svoje kreacije. Za Burberry je počeo da radi u maju 2001. godine kao kreativni direktor, a glavni kreativni direktor te firme postao je u novembru 2009. godine. Bejli je zaslužan za transformaciju kompanije. Od kada je on na mestu kreativnog direktora brend Burberry postaje potpuni hit svuda u svetu. Jedan od trenutno najtraženijih dizajnera današnjice vodi računa o brendu u celini, a sudeći po uspesima to odlično radi.

slika130 Christopher Bailey: Čovek koji oblači svet

Mesto kreativnog direktora nije dovoljno za Bejlija, zato je postao generalni kreativni direktor

Mešanje modernog i klasičnog je suština Burberry-ja, a Bejli se trudi da u svakoj sezoni sačuva tradicionalnost brenda, ali i da unese nešto autentično. Dizajner brenda prepoznatljivog printa ove godine oduševio je publiku neočekivanim kaputima. Originalna kolekcija za proleće 2013. godine predstavlja kapute koji nisu tipični za Burberry, jer se umesto zemljanih tonova Bejli odlučio za metalik plavu, roze, ljubičastu i zelenu boju. Klasični bež krojevi sa kariranom postavom zamenjeni su mantilima jarkih boja. Od kada je on kreativni direktor zaštitna lica Burberry-ja bile su mnoge slavne ličnosti, kao što su Lili Donaldson (Lily Donaldson), Kejt Mos (Kate Moss),  Sofi Dal (Sophie Dahl) i druge.

Stalno ističe da voli vrednosti Burberry-ja i da istorija brenda na njega deluje kao stalna inspiracija. Svetska ekonomska kriza nije uticala na Burberry, 2009. godine kompanija je povećala svoju prodaju za čak 21 posto i zaradila više od milijardu funti. Burberry je zvanično među najpopularnijim luksuznim brendovima na Facebook-u i Twitter-u. Ima impresivnih 14 miliona fanova i preko milion pratilaca.

ROYAL Investiture 142094 680 Christopher Bailey: Čovek koji oblači svet

Radeći za Burberry dobija brojne nagrade i priznanja

Tomas Barberi (Thomas Burberry), osnivač i tvorac prvih Burberry mantila, postigao je veliki uspeh sa mantilima kariranog lica, a zajedno sa mantilima uspeh je dostigao i kvadratić. Prepoznatljivi Burberry kvadratni dezen i danas je svuda poznat. Elegantni kvadratić ostao je dugo u upotrebi na skoro svim njegovim proizvodima. Glavni dizajner modne kuće Kristofer Bejli dao je zvaničnu izjavu o prekidanju korišćenja kariranog dezena kako bi se kompanija izborila sa kopijama, ali i sa lošim imidžom brenda pošto su huligani nosili kačkete i šalove sa tim printom.

Sve što je Bejli do sada stvarao bilo je veoma originalno i nosivo. Od kada je u Burberry-ju dobio je brojne nagrade i priznanja. Neka od njih su: 2003. postao je počasni član koledža koji je i sam završio – Royal College of Art; 2005. proglašen je za britanskog dizajnera godine; 2006. postao je počasni doktor Univerziteta u Vestminsteru; 2007. proglašen je za dizajnera godine muške odeće; 2008. ponovo je dobio istu nagradu; 2009. Burberry po prvi put izlaže na londonskom Fashion week-u.

Međutim, mnogi se slažu da je njegov najveći uspeh do sada u tome što je uspeo da brendu prepoznatljivog printa i duge tradicije donese nov osvežen izgled. Burberry je sa Bejlijem na mestu generalnog kreativnog direktora dospeo u sam vrh modne industrije, a sudeći po najavama ovog neumorljivog svetskog dizajnera još dugo će biti tu.


Višnja Jukić je studentkinja novinarstva i komunikologije. Spaja nespojivo, a onda postane logično. Veruje u spontanost. Hedonista. Voli da čita i piše “između redova”.

Comments