Cindy Crawford ima legendarnu fitness VHS kasetu Shape Your Body, koja se sada može pogledati i na YouTube platfotmi. Video, koji traje nešto više od sat i po, ima preko 1.1 milion pregleda.

U njemu, slavna manekenka vežba sa svojim trenerom Raduom, Rumunom, radeći skokove, čučnjeve i sklekove na raznim lokacijama, uključujući studio u Njujorku, plažu Hampton i krov sa vodotornjem u daljini. Mnogi komentari na YouTubeu su, razumljivo, nostalgični – mnogi se prisećajući kako su radili vežbe uz Cindy Crawford u svojim tinejdžerskim godinama.

Ali ono što je najupečatljivije su komentari koji pozdravljaju Shape Your Body kao odličan trening, koji čak i u 2023. godini donosi rezultate.

“Radila sam ovo kao tinejdžerka devedesetih i trening me je tada doveo u sjajnu formu; sada, ponovo ga radim u svojim četrdesetim”, glasi jedan komentar.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @00badfemme

Prema New York Timesu iz 1995. godine, „najprodavaniji pojedinačni fitness video svih vremena je Cindy Crawford: Shape Your Body Workout, koji je prodat u sedam miliona primeraka”. I danas se čini da je trening supermodela relevantan kao i ranije. Dakle…

U čemu leži velika privlačnost treninga Shape Of Your Body?

Kao prvo, vežbanje manekenke je kvalitetno snimljeno. U režiji britanskog reditelja muzičkih spotova Petera Carea, poznatog po svom radu sa Bruceom Springstinom, Tinom Tarner i bendom REM, njegova umetnička estetika promenila je svet video-uputstva za vežbanje. U to vreme, i dalje je dominirala era osamdesetih, odnosno, uglađenih, studijskih aerobnih vežbi, koje je nekad izvodila Jane Fonda u spandeksu.

„Mislio sam da je intrigantno napraviti nešto vizuelno uzbudljivo i lepo, ali što je najvažnije, da to možete pratiti kada radite pravi trening kod kuće“, kaže Care za Vogue.

Slike se pomeraju sa crno-belih na obojene, dok s vremena na vreme postoji dramatično pomeranje kamere. Shape Your Body je namerno snimljen kao muzički spot, koristeći više kamera od 35 mm – a zvučni zapis, na kojem je Care radio više od 100 sati, savršeno usklađujući pokrete Cindy Crawford sa muzikom, zaista je zadivljujuć.

Od soul hora u pesmi Moving On Up Primal Screama, koju Radu uporedo peva sa rumunskim naglaskom, dok broji ponavljanja vežbi Cindy Crawford, do manekenke koja izvodi high-kick na krovu uz pesmu Crazy od Seala – umetnički spoj pokreta i pesme je toliko dobro usklađen da je neponovljiv.

Što se tiče Crawford, ona svakako izgleda kao supermodel, ali i dalje deluje toplo i prijateljski – njena zarazna ličnost “devojke iz susedstva” se provlači kroz svaki kadar.

„Želim da se osećate osnaženo i energično“, uzvikuje ona na početku.

I pored umetničkog pristupa, ono što vežbanje Cindy Crawford čini toliko zanosnim je to što se čini izvodljivim, uverljivim. Znamo da Cindy zapravo radi sve te vežbe! Ona se okreće, pokreće svoje telo, a onda imamo otkačene trenutke u kojima je vidimo kako pravi pauzu i guta flašu vode, prisećajući se njene kultne reklame za Pepsi.

Najbolji trenuci su kada se Crawford pojavi u poptuno opuštenom izdanju u njujorškom studiju, sa neurednom punđom. Svi snimci su vrhunski producirani, ali i dalje deluju sirovo: čak vidimo i Crawford bez daha u nekoliko trenutaka. Dakle…

Da li vežbe Shape Your Body zaista funkcionišu?

Odgovor je – da. Fizički, možda se ne razlikuje od tutorijala na YouTubeu koji nude 10-minutne treninge toniranja zadnjice. Ali, sa Cindy, znamo da dobijamo pravu stvar, a način na koji nas upućuje da izvedemo visoki udarac izaziva ohrabrujući bol u gluteusu.

Ali čak i bez elementa fitnessa, samo gledanje Cindy kako radi čučnjeve na plaži samo po sebi izaziva radost. Zaista, podjednako je zabavno gledati, kao i učestvovati, odnosno, raditi ovaj trening – što se ne može reći za sve fitness videe.

Pročitajte i ovo: Jennifer Aniston otkriva tajnu svoje fitnes rutine i mladolikog izgleda u 54. godini

Naslovna fotografija: instagram.com/00badfemme

Božica Luković

Comments