Da li ste i vi jedna od onih osoba koje ne mogu da zamisle svoj dan bez barem jedne šoljice kafe? I ne samo to, već ne možete da zamislite dan bez mnogo kofeina u svom organizmu? Ako je vaš odgovor da, onda ste sigurno o svom omiljenom napitku do sada naučili mnogo interesantnih stavki, ali smo uvereni da se među njima nisu nalazili podaci koje vam danas otkrivamo. Ne, nije navlakuša i da, dok čitate ovaj tekst, skuvajte svoju omiljenu kafu i uživajte. Dakle, ovo su interesantne i malo poznate činjenice o kafi, koje sigurno niste znali.

Mnoga energetska pića ne sadrže toliko kofeina koliko jedna šolja kafe. Zato se nemojte zavaravati kada vam kažu da energetska pića u sebi sadrže više kofeina od same kafe, jer to nije tačno. Naime, energetsko piće u sebi sadrži 150 mg kofeina, što je samo polovina ukupne vrednosti kofeina koju sadrži jedna šolja kafe za poneti u, na primer, Starbucks-u.

interesantne cinjenice o kafi 1 Činjenice o KAFI koje SIGURNO niste znali

Vrlo se lako postaje zavisnik od kafe. Što ste do sada, sigurni smo, već primetili. Naime, 100 mg kofeina dnevno dovoljno je da se “navučete” na ovaj napitak. Zato i ne treba da vas iznenađuje što se, kada se odreknete kafe na neko vreme, osećate umorno, nervozno, a uz to imate i česte glavobolje.

interesantne cinjenice o kafi 2 Činjenice o KAFI koje SIGURNO niste znali

Zrna kafe nisu zapravo prava zrna. Pre se može reći da su ona koščice biljke koje se zove kafa.

interesantne cinjenice o kafi 3 Činjenice o KAFI koje SIGURNO niste znali
Comments