Neminovno je da se istorija ponavlja, a naročito kad je reč o modnoj industiji. Pa, tako često komade garderobe koje su vaše mame ili bake nosile, nosite i sada. To znači da nisu pogrešile jer su ljubomorno čuvale sve te bunde, kožne suknje, sakoe i odela. Tu i tamo, može se pronaći i neka retro trobica koju volite da kombinujete uz klasičan, zeleni mantil.

Trendovi dođu i prođu, ali još jedna istina je da oni koji su dobri traju i samo nekad se na trenutak izgube, ali već u sledećem ponovo osvajaju scenu. Sigurno imate najdraže komade u svom garderoberu – pojedine ste kupili, druge nasledili, treće ne nosite toliko često jer želite da ih sačuvate za buduće generacije i to je zaista prelepa stvar.

Ipak, na glavnoj polici nestrpljivo čekaju zanimljive i prelepe stvari od lakirane kože koje su možda malo oštećene i izbledele, a vi niste svesni da je potrebno samo nekoliko minuta da ih vratite u prvobitno stanje i ponovo kombinujete uz svoje autfite.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели MAY (@maycohenx)

Ovo su trikovi pomoću kojih ćete očistiti i zaštititi stvari od lakirane kože

Šta je, zapravo, lakirana koža?

Da biste efikasno i adekvatno negovali lakiranu kožu, važno je da naučite osnovnu razliku između obične i lakirane kože. Lakirana je, dakle, ona koja ima visok sjaj koji je postavljen u nekoliko nivoa i zbog toga se lako prepoznaje. Lakirana koža je sama po sebi kvalitetnija jer je u potpunosti zaštićena; nekada može da se dogodi da se ošteti, ali i za to postoji rešenje.

Pročitajte i ovo: Viralni TikTok trendovi za 2023. godinu

Kako se lakirana koža čisti?

Najbolji način da očistite lakiranu kožu jeste da koristite meke krpe ili krpe od mikrovlakna uz mlaku vodu. Tako ćete ujednačeno očistiti kožu i na njoj se neće pojaviti neželjene šare. Najvažnija briga koja je potrebna za lakiranu kožu jeste da je maksimalno zaštitite od ogrebotina, jer ako se desi da vidno ogrebete odeću ili obuću od lakirane kože, to može da bude slično ogrebotini na automobilu, odnosno, zahteva nešto duži proces popravke.

Dakle, ako se desi da ste izgrebali lakiranu kožu, pokušajte da sredite ogrebotinu mlakom vodom i blagim sapunom, koji će, ako ništa, ublažiti vidljivost. Odnosno, ako je ogrebotina površna, biće dovoljno da je prebrišete krpom na kojoj je blagi, tečni sapun.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели ♥ (@thatsonyi)

Šta ne smete da radite kad čistite lakiranu kožu?

Istina je da postoje preparati koji su namenjeni za čišćenje lakirane kože, ali i sa njima morate da budete oprezni jer sve zavisi od toga koliko je vaš komad garderobe ili obuće star. Naravno da nećete mantil star nekoliko decenija čistiti tim preparatima. Zato je najbolje da te preparate prvo primenite na neke druge proizvode i vidite kako oni reaguju.

Takođe, nikako ne smete čisiti kožu sredstvima za čišćenje kožnog nameštaja ili drugim sredstvima koje koristite u domaćinstvu. Koža je izdržljiva, ali ako na nju nanesete jake hemikalije, može doći do apsolutnog oštećenja boje.

Kako da brinete o lakiranoj koži?

Ne ostavljajte je izloženu na prekomernoj temperaturi, čuvajte je što dalje od direktne sunčeve svetlosti da ne bi uticala na boju. Najbolje bi bilo da svoje kožne komade odlažete u vrećice i tako ih čuvate od svih spoljnih faktora. Oni neće menjati svoj izgled, boju i namenu, i svakako će trajati mnogo duže.

Pročitajte i ovo: 6 modnih trendova koji će obeležiti 2023. godinu

Naslovna fotografija: instagram.com/maycohenx

Dragana Stojanović

Comments