Čišćenje uređaja za kosu treba da postane vaša redovna navika. Bez obzira da li posežete za njima nekoliko puta svake nedelje ili posle svakog kupanja, velike su šanse da je vašim uređajima za oblikovanje kose potrebno dubinsko čišćenje. Zato je vreme da saznate kako tačno da ih dezinfikujete/očistite, kao i druga često korišćenja pomagala za sređivanje frizure.

Zašto je čišćenje uređaja za kosu obavezno?

Došlo je vreme da dobro pogledate svoju četku za kosu. Ako ne možete da se setite kada ste poslednji put obavili dezinfekciju četke, verovatno ćete na njoj videti dobru količinu zalutalih dlačica, prašine i misterioznih belih zrnaca.

Nauka nam govori da je ljudska glava leglo bakterija. Znoj i sebum čine kožu glave i dlake posebno privlačnim za klice, pružajući im savršeno mesto za naseljavanje i razmnožavanje. Zbog toga, bakterije iz glave mogu se preneti na uređaje i pomagala za oblikovanje kose, koje koristimo svaki dan. Čak i ako koristite četke i pegle samo nakon pranja šamponom, nakupine kože glave i ostaci proizvoda za stilizovanje i dalje mogu pronaći svoj put u uglovima ovih predmeta.

U naučnoj studiji, tim istraživača sa Univerziteta u Arizoni otkrio je da četke za kosu imaju u proseku 3.409 setova bakterija. To je više bakterija nego u činijama za hranu za kućne ljubimce i umivaonicima kupatila. S druge strane, fenovi za sušenje su opremljeni oštricama koje se brzo okreću i koje hladan vazduh zagrevaju. Tokom procesa upijanja i zagrevanja vazduha, nakupine prašine se talože unutar uređaja.

Šta se može desiti ako se čišćenje uređaja za kosu ne radi redovno?

Zbog svih tih načina na koje naše četke, fenovi i pegle skupljaju prljavštinu i prašinu, postavlja se pitanje: šta se dešava ako se ne potrudimo da dezinfikujemo/očistimo uređaje za oblikovanje jise?

Kao prvo, korišćenje prljavih uređaja za oblikovanje je skoro isto kao i direktno četkanje, duvanje ili utiskivanje bakterija u njih. Pored toga, vaši voljeni uređaji možda neće delovati tako efikasno tokom vremena ako ih ne čistite redovno. To posebno važi za elektronske uređaje za oblikovanje kose, kao što su fen i pegle.

ciscenje uredaja za kosu su Četke, fen, pegla: Temeljno očistite sve uređaje i alate za kosu uz ove savete

Kako očistiti četke

Četke za kosu su najčešće korišćene za oblikovanje kose, a takođe su i među najtežim za čišćenje, a to se mora raditi barem jednom nedeljno. Evo i kako…

Postavite list novina ili kesu za smeće da uhvatite zalutale dlačice koje ćete čistiti iz četke. To će olakšati čišćenje. Ako ne želite da prljate ruke, možete nositi i par rukavica za jednokratnu upotrebu.

Uzmite uski, šiljasti predmet – možete koristiti sve što je dovoljno usko i oštro da stane između čekinja vaše četke. Gurnite ga ispod zamršene kose u četki, povlačeći dok kosa ne olabavi dovoljno da je možete povući rukama. Ponavljajte ovaj postupak dok se svaka dlaka ne ukloni sa četke.

Kada su svi pramenovi kose uklonjeni, možda ćete videti grudve naslaga još uvek zaglavljene na četki. Uzmite pamučni štapić i prođite sa razmacima između čekinja. Ako su čekinje dovoljno kratke, možete se odlučiti da koristite četkicu za zube umesto pamučnih štapića za ovaj korak.

Napunite sudoperu toplom vodom i dodajte nekoliko pumpica šampona. Nežno umešajte šampon u vodu. Neka  četka za kosu lebdi licem nadole u ​​vašem improvizovanom bazenu. Pustite da se namače 10 do 15 minuta. Nakon namakanja, stavite četku pod čistu vodu. Ostavite da se osuši na vazduhu pre upotrebe.

Kako očistiti fen

Zbog načina na koji su napravljeni, fenovi za kosu su zlatni rudnik za oblake dlačica i prašine. Ako već neko vreme niste dezinfikovali fen, trebalo bi da to radite jednom ili dva puta mesečno. Evo kako:

Uklonite zadnji ventil fena za kosu. Ako ustanovite da je vaš fen za kosu napravljen drugačije od standardnih modela, možda ćete morati da pogledate uputstvo za upotrebu koje ste dobili uz uređaj. Koristeći pincetu, uklonite nakupljene dlačice i oblake prašine. Nakon što uklonite veće grudve, koristite četkicu za zube da pokupite sitnije komade. Ako vaš fen ima male rupe, možete koristiti čačkalice da izbacite mikročestice. Ponovo sastavite fen i pažljivo ga obrišite krpom.

Kako očistiti peglu za kosu

Ako je koristite dovoljno često, na pegli ćete videti promenu boje i lepljive naslage koje se pojavljuju na površini gvožđa. Zato je treba očistiti jednom ili dva puta mesečno.

Uključite peglu na nekoliko minuta, pustite da se zagreje. Kada se zagreje, isključite. Zapamtite, čišćenje nakupina je mnogo lakše kada je pegla za kosu topla.

Pre nego što se ohladi, poprskajte je alkoholom. Za dublje čišćenje, možete se odlučiti da koristite belo sirće umesto alkohola. Belo sirće je efikasno dezinfekciono sredstvo koje može da ubije nekoliko vrsta klica. Temeljno obrišite krpom za čišćenje. Ponavljajte sve dok pegla za kosu ne bude potpuno čista.

Pročitajte i ovo: Najlakši načini da skinete šljokice sa lica, odeće i kose

Naslovna fotografija: pexels.com

Božica Luković

Comments