Anais Nin je bila jedna od prvih erotskih književnica na svetu. Budući da je rođena 1903. godine u Parizu, u vreme kad su tradicionalne vrednosti u potpunosti bile na snazi, može se reći da je put koji je izabrala bio veoma hrabar. Pisala je dnevnike, kratke priče, romane, erotsku fikciju. I roditelji su joj bili nesvakidašnji. Otac Joaquin Nin je bio kubanski kompozitor i pijanista, dok je majka Rosa Culmell bila kubanska pevačica. Ipak, Anais je detinjstvo provela u Evropi dok joj se roditelji nisu rastali. Iz Pariza se potom preselila za Barselonu, a onda za Njujork. Kad se udala za Hugha Parkera Guilera 1923. godine, vratila se u Pariz u želji da postane književnica.

Neprestano je pisala, a njen rad je nailazio na pozitivnu kritiku. Prvu knjigu koju je objavila, D. H. Lawrence: An Unprofessional Study, napisala je za samo 16 dana, i to o piscu kog kritičari nisu toliko poštovali. Ipak, Anaisina knjiga je pobrala sve pohvale. Pred Drugi svetski rat se sa suprugom vratila u Njujork, kako bi izbegla tragediju. Vodila je veoma turbulentni život. Njen prvi muž nije želeo da ga pominje u svojim dnevnicima, pa je Anais pomenula Henryja Millera, kontroverznog književnika poznatog po eksplicitnoj pisaniji – zbog čega su mu knjige bile zabranjene u SAD sve do 1962. godine, sa kojim je imala aferu u Parizu. Kad je napunila 44, Anais je srela bivšeg glumca Ruperta Polea, u liftu u Menhetnu. Osam godina kasnije se za njega i udala, iako je već bila u braku. Rupert i Anais su živeli u Kaliforniji, dok je njen prvi suprug ignorisao taj brak.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anaïs Nin (@anaisninquotess)

Anais je dnevnike vodila preko 60 godina, sve do neposredno pred smrt. Pisala je bez cenzure. Njene najpoznatije sentence govore o ljubavi, slobodi, feminizmu… a ovom prilikom smo izdvojili nekolicinu njenih citata koji se i danas svakodnevno mogu primeniti.

Pročitajte i ovo: Citati o uspehu i karijeri

“Mi se ne razvijamo hronološki. Nekad se razvijamo u jednoj dimenziji, a nekad u drugoj – neravnomerno. Relativni smo. Zreli smo u jednom pogledu, detinjasti u drugom. Nas čine slojevi, ćelije, konstelacije. Nije li to predivno?” 

“Dođe taj dan kad rizik od skučenosti u sopstvenoj čauri postane veći nego rizik od cvetanja.”

Comments