Nesumnjivo je da je Jane Austen jedna od najboljih engleskih književnica svih vremena, a to je jasno ako pročitate bilo koji od njenih romana. Jane je na podroban način istraživala psihologiju, međuljudske odnose, odlike ljubavi, tuge i razočaranja. Živeći u 18. veku, kad se od žena očekivalo da budu supruge i majke i ništa više, Austen je svoje romane objavljivala anonimno. Na primer, na korici prvog izdanja njenog romana Razum i osećajnost umesto imena autora piše: a lady (“dama”). Smatralo se nedoličnim da žene pišu knjige. Tek nakon njene smrti njena dela su potpisivana njenim imenom. Bila je singl celog života, iako se svi njeni romani bave temama ljubavi i braka. Tužna istina je da su žene tog vremena zavisile baš od braka zbog finansijske sigurnosti i društvenog ugleda. Jane Austen je imala samo 41 godinu kad je preminula.

Ovom prilikom, izdvojili smo nekolicinu citata iz njenih vanvremenskih romana…

“Što više saznajem o svetu, sve više sam sigurna da neću naći čoveka koga ću zaista moći da volim. Previše zahtevam.” (Razum i osećajnost)

“Opšte je poznata istina da je svaki bogati neženja u potrazi za ženom.” (Gordost i predrasude)

“Sebičnost mora uvek biti oproštena, zato što za nju nema nade za izlečenje.” (Mansfild park)

“Mrzim kada čujem kako govoriš o ženama kako smo sve mi fine dame i racionalna stvorenja. Nijedna od nas ne želi da bude u mirnim vodama ceo život.” (Pod tuđim uticajem)

“Osoba, muškarac ili žena, koja ne uživa u dobroj knjizi, mora biti nepodnošljivo glupa.” (Nortengerska opatija)

“Sujeta radi kod slabića, prouzrokuje mnoge pakosti.” (Ema)

“Kako brzo nađemo razloge za odobravanje onoga što volimo.” (Pod tuđim uticajem)

Comments