Naučnici  su snove definisali kao vrstu psihičkog fenomena koji se javlja tokom spavanja. Otac psihoanalize Sigmund Frojd nazvao  je snove “kraljevskim putem” koji nas vodi u podsvest. Proučavanjem snova stiže se do najdubljih istina o čoveku, kaže  slavni velikan, švajcarski psihijatar Karl Gustav Jung.

Savremeni terapeuti smatraju da snove treba prihvatiti kao prijatelje koji stoje sa strane i vide  ono što mi ne možemo. Dobrom analizom i tumačenjem naših snova možemo doći i do rešenja nekog, naizgled, nerešivog problema.

Šta su o snovima rekli klasici svetske književnosti?

Kada bi našim očima bilo dato da provire u tuđu svest mogli bismo čoveka mnogo bolje da procenimo po njegovim snovima, nego po njegovim mislima. U mislima je prisutna snaga volje, koja u snovima ne postoji. Snovi su potpuno spontani i čuvaju sliku našeg duha. Ništa ne dolazi neposrednije i otkrivenije iz dubine duše kao naše nedosanjane želje.

Viktor Igo

Uzrok  zbog kojeg sam se oduvek zanimao za snove koji nam se pojavljuju dok spavamo, leži u tome što nam oni pomažu da razumemo subjektivnu stranu stvari, na primer ljubavi. Posebno kada uporedimo trajanje snova sa snagom onoga što nam poručuju. Možda su me baš zbog te čudesne igre sa Vremenom snovi oduvek privlačili. Snove svrstavam u one stvari koje su me u životu najviše iznenađivale i koje su me najviše ubedile u duhovni značaj stvarnosti.

1.2 Citati poznatih: Snovi, putovanja u središte duše

Marsel Prust

Iz snova smo, od kojih se snovi tkaju.

Vilijem Šekspir

Snovi su snažniji od stvarnosti. Kako bi i moglo da bude drugačije, snovi su neka viša istina, snovi su duša stvari.

Anatol Frans

Kad biste znali šta se sve meni u snovima događa, i na kakav neverovatan način se događa, vi biste lakše razumeli da je moja jedina želja: nepostojanje, tojest, svet u kome se ništa ne događa i u kome se ništa ne može dogoditi.

Ivo Andrić

Snovi su naš drugi život. Nikada nisam uspeo da bez velikog napora otvorim ta vrata od slonove kosti, koja nas odvajaju od nevidljivog. Prvi trenuci spavanja su slika smrti; nejasna odrvenelost obuzima naše misli i nikako ne možemo da odredimo trenutak kada naša ličnost u nekom, sasvim drugačijem obliku, nastavlja naše postojanje. Ono mutno i nejasno postaje sve jasnije i isijava užasavajuće nepokretne slike, blede od senke i noći, koje obitavaju u toj nepoznatoj zemlji. Kasnije se slika iscrta i osvetljava je nova svetlost, koja može da odslika čudne prikaze: otvara nam se svet duhova.

Žerar de Nerval

Moj usamljeni, sanjivi, poetični život, uvek se borio sa svetom stvarnosti, katastrofa, buke i galame, sa sinovima svojih snova.

Fransoa Rene Šatobrijan

Ko zna, ako ni ona druga polovina života, ona za koju mislimo da je proživljavamo, takođe nije samo jedan oblik sna.

Blez Paskal

U snovima počinje odgovornost.

Vilijam Batler Jejts

Snovi utiču na raspoloženje  i emocije, ali mi na taj uticaj ne obraćamo dovoljno pažnje. Jer naša osetljivost, kako prolaze godine, počinje da slabi, a sigurno je da se mnoštvo slika iz snova posle buđenja dobro čuva i opstaje jedino u emotivnom svetu deteta.

Izvor fotografija : weheartit.com; tumblr.com

Slavica Trajković 

Comments