Zaboravite na nautički stil, sada je vreme za novi trend – coastal luxe dizajn, koji crpi inspiraciju sa destinacija poput Balija i Australije.

Šta je coastal luxe dizajn?

Coastal luxe dizajn je napredni prikaz uvek popularnog beach motiva za uređenje doma. Sidro i statue u obliku galebova menjaju se pletenim korpama od trske i morske trave. Kroz teksture, drvo, pampas travu i još mnogo toga, coastal luxe dizajn je jedinstvena fuzija plaže i boho stila.

Ovaj trend za uređenje doma počeo je da dobija na popularnosti još 2020. godine. Tada je uticaj balijskog i australijskog dizajna postao veoma jak, odrazivši se na enterijer privatnih domova širom sveta, što se, naravno, prvenstveno zapazilo u intimnim životnim prostorima poznatih ličnosti.

Coastal luxe proizvodi vuku korene prvenstveno iz Maroka i Balija – tkane korpe, kutije od perli i jedinstveni drveni nameštaj vekovima su ručno izrađivale lokalne zanatlije. Sa globalizacijom tržišta, njihovi komadi su prodrli u nove zemlje i tržišta širom sveta.

Danas možete pronaći hiljade fotografija coastal luxe primera enterijera i savete kako da ga rekreirate i u svom domu. Takođe, možete i da kupujete direktno od balinežanskih zanatlija preko određenih sajtova.

 

Da li coastal luxe dizajn može da se primeni iako ne živite na moru?

Naravno da može! U stvari, sigurno ste okruženi komadima koji se uklapaju u ovaj stil bez obzira gde se nalazite. Uređivanje doma koji je inspirisan primorjem ne mora da bude komplikovano. Uz jednostavne savete za stilizovanje i vi možete da transformišete svoj dom u idilično bekstvo koje podseća na kuću na plaži.

Promenite osvetljenje

Jedna stvar koju ćete uvek primetiti u bilo kom coastal luxe domu je jedinstveno osvetljenje. Cilj ovog stila je da unese različite prirodne teksture kako bi se stvorilo opuštajuće i toplo okruženje. Na primer, pokušajte da pronađete tkani abažur ili luster od drvenih perli.

Dodajte morske motive

Razmišljajte u smeru: drvo, rafija, školjke, fokusirajte se na sve što nam priroda nudi. Isprobajte providne zavese kako biste transformisali svoje prozore, ručno tkano marokansko ćebe koje ćete nabaciti preko kauča, daske za sečenje ili držače za sveće, pletene podmetače za sto ili držač za časopise od ratana koji će stajati pored kauča.

Okačite fotografije sa plaže

Nikada neće biti dosadno i uvek možete da osvežite svoj prostor prirodnim i jednistvenim komadima poput slika. Fokusirajte se na fotografije omiljenih autora ili čak lokalnih umetnika koji prave slike na platnu velikih razmera. Fotografije i slike su odličan način da unesete dovoljnu dozu umetnosti u svoj dom. Takođe, možete kupiti i ručno rađene afričke džudžu šešire, školjke koje se kače na zid ili lepezu od morske trave.

Pročitajte i: Prolećni trendovi u enterijeru koji odlično izgledaju tokom cele godine

Suve biljke

Biljke su savršen način da unesete prirodu u svoj dom i dobijete željeni vajb. Možete kupiti suvu pampasnu travu koju ćete držati u vazama sa izreženom teksturom. Probajte da nađete vaze od terakote sa motivom korala. Ukoliko ste ljubitelj živih biljaka, pogledajte kakva je ponuda u vašem obližnjem rasadniku. U coastal luxe kućama se obično nalaze tropske biljke.

Fokusirajte se na materijal i kvalitet

Kad kupujete novi nameštaj, uvek želite da traje, te probajte da uložite u kvalitetne komade. Ručno rađeni nameštaj je uvek odličan izbor. Međutim, za ljubitelje jeftinijeg kućnog dekora, obavezno proverite o kojim se materijalima radi pre nego što ga kupite. Ukoliko ga kupujete u prodavnici nameštaja, isprobajte ga pre kupovine – da li se radi o pravom drvetu ili ne. Pogledajte da li su jastuci potpuno napunjeni i da li su kuhinjski predmeti pogodni za pranje u mašini za sudove. Naravno, uvek se raspitajte o tome šta kupujete i pročitajte recenzije.

Izaberite odgovarajuće prostirke i tepihe

Činjenica je da su kvalitetni tepisi i prostirke veoma skupi, ali kada ih jednom kupite, sigurno će izdržati test vremena. Kako biste postigli pravi coastal luxe dizajn, razmišljajte o prostirkama od jute, ali i o marokanskim prostirkama. Zapamtite da se sve vrti oko tekstura, te ukoliko uspete da pronađete odgovarajući čupavi tepih, obavezno ga kupite.

Pročitajte još i: 5 najčešćih grešaka u uređenju doma i kako da ih izbegnete

Naslovna fotografija: pinterest.com/italianbark

Marija Gavrilović

Comments