Dizajner Yinka Ilori je zajedno sa kompanijom Lego kreirao šaroliku perionicu veša – Launderette od Dreams – instalaciju u Londonu koja, zapravo, predstavlja svakodnevni javni prostor za dečju igru. Perionica bukti od Ilorijeve mašte koja se ogleda u smelim, jarkim bojama i geometrijskim oblicima koji se protežu na preko deset veš-mašina (koje služe samo za dečju igru) i zidovima ovog lokala na Bethnal Green Roadu u istočnom Londonu.

Yinka Ilori je dizajner britanskog i nigerijskog porekla, koji živi i stvara u Londonu. Njegovi nedavni projekti uključuju šarolike pešačke instalacije za Londonski dizajn festival i 3D štampano košarkaško igralište duginih nijansi. Ilori je stručnjak za storytelling, spajajući svoje britansko i nigerijsko nasleđe kako bi ispričao nove priče u savremenom dizajnu. Svoj originalni poslovni pristup započeo je 2011. godine pravljenjem vintage nameštaja, inspirisanim tradicionalnim nigerijskim parabolama i zapadnoafričkim tkaninama koje su ga okruživale kao dete. Šaljiv, provokativan i zabavan, svaki komad nameštaja koji kreira pripoveda jedinstvenu priču, dovodeći nigerijske verbalne tradicije u razigranu korelaciju sa savremenim dizajnom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by edgeUD (@edge_ud)

I u svojoj poslednjoj instalaciji je primenio sličan pristup, jer ona pleni sa čak više od 200.000 Lego kockica, koje su iskorišćene kao strukturalni materijal i predmeti za igru. Deca su pozvana da se igraju i druže u ovom prostoru, koji na podovima ima igru školice, ogromni Lego mural na zidu i automat za prodaju igračaka umesto sapuna.

Ilori je želeo da instalacija oda omaž ulozi koju perionice veša igraju u društvu, ujedno crpeći inspiraciju iz kreativnog optimizma dece kako bi i izlog transformisao u nešto poptuno nesvakidašnje. Rekao je da je projekat ukorenjen u vividnim sećanjima iz detinjstva koja ima na igranje u svojoj lokalnoj perionici na Essex Roadu u severnom Londonu, dok su odrasli bili zaokupljeni pranjem veša.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by JLLTurkey (@jllturkey)

Ilori je naveo da je to bilo mesto na kojem je mogao da sanja o stvarima koje je želeo da postigne, dodavši da često zaboravljamo na svakodnevne prostore koji igraju važnu ulogu u zbližavanju zajednice i ljudi iz različitih kultura i sredina, koja deci pružaju priliku da se sastanu, igraju i dele ideje. On smatra da su perionice od suštinskog značaja za strukturu i DNK mnogih zajednica i nada se da će Launderette of Dreams inspirisati i odrasle i decu da veruju da mogu da sanjaju i stvaraju bilo gde.

Comments