Šminka se oduvek koristila za samoizražavanje, ali i model za rušenje stereotipa. Upravo je takav i coquette makeup, najnoviji trend koji je obuzeo TikTok.

Šta je coquette makeup?

Francuska reč koja potiče još iz 17. veka, coquette, prvobitno je bila pogrdna jer je opisivala ženu koja flertuje i traži pažnju, što tad to nije bilo dozvoljeno. Međutim, nekoliko stotina godina kasnije, znamo da flertovanje može biti osnažujuće i da ženstvenost nije jednaka slabosti, te su korisnici TikToka i Instagrama rešili da vrate reč coquette u upotrebu.

Coquette estetika je termin koja se koristi da opiše stil oblačenja, šminke i senzibiliteta koji je inspirisan estetikom 18. i 19. veka sa nagoveštajem Tumblr vibracija iz 2010. godine. Zamislite trake, sveže cveće upleteno u pletenice, čipkaste ukrase i sve što je roze.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by jordYn (@jordbabyy)

Ovaj način šminkanja je samo nastavak na Barbiecore estetiku. Coquette estetika stavlja ružičastu boju u centar pažnje, ali ovoga puta to nisu jarke i prenaglašene nijanse ružičaste boje. Radi se o pastelnoj, nežnoj i puderastoj pink nijansi, onoj koja odišu romantikom. Takođe, u ovaj trend možemo da svrstamo i veoma ženstveni aksesoar, koji uključuje mašne, bisere, čipku, cveće i druge prolećne i nežne detalje.

Sve je naglašeno retro nostalgijom – akcenat je i na starinskim ogledalima i trakama za kosu. Setite se fiktivnih junakinja Daphne Bridgerton i Blair Waldorf, a zatim probajte da izmiksujete njihove stilove – od toga je satkan coquette makeup.

Kako postići coquette makeup?

Prikrijte podočnjake

Sveža, svetla baza je osnova za coquette makeup. Kako biste što efikasnije postigli izgled glatke kože, kao kod porcelanske lutke, krenite sa nanošenjem svetlog pudera. Količina nanesenog pudera zavisi od teksture vaše kože, ali i lične preference. Pošto bi ten trebalo da bude blistav i mladalački, obavezno koristite korektor kako biste prikrili podočnjake jer taj deo mora da bude svetao i u skladu sa ostatkom lica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by (@delly.girl)

Rumenilo

Postoji mnogo različitih načina da se rekreira coquette estetika, ali najviše je onih kojima je rumenilo baza za celu šminku. Obavezne su ružičaste i crvene nijanse kako bi se pojačao look porcelanske lutke, ili jednostavno probajte rumenilo u boji breskve jer je suptilnije. Kao mat završnica može da posluži puder sa bisernim sjajem. Obratite pažnju i kakvu četkicu koristite jer od nje zavisi ceo izgled šminke. Što je četkica mekša, to će boja biti blistavija i senzibilnija, što je cilj coquette makeupa.

Pročitajte i: Isprobajte dijamantske usne – trend koji devojke obožavaju

Ajlajner

Umesto olovke, za postizanje ovog izgleda je najbolje da koristite ajlajner kako bi oči izgledale veće. Probajte sa sjajnom olovkom ili senkom, te prvo nju nanesite na kapke, a zatim i tanak sloj crnog ajlajnera za pravi mačkasti izgled.

Tamne trepavice

Duge i tanke trepavice su još jedna od glavnih karakteristika coquette makeup trenda. Bilo da obožavate veštačke trepavice ili koristite maskaru koja pruža volumen, duge, crne trepavice su obavezne. Što se tiče ostalih koraka za šminkanje očiju, slobodno se poigrajte. “Sirenine oči” bi se savršeno uklopile u coquette makeup. Osim prvog sloja, dodajte još jedan, ali se ovog puta fokusirajte na srednji deo trepavica. Tamnije i definisanije trepavice u tom delu oka će učiniti da vam pogled izgleda otvorenije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SOPHIE GRACE (@s.ophiegracee)

Nežne usne

Poslednji korak se odnosi na nanošenje karmina ili sjaja za usne, a trebalo bi da se dobije efekat zamagljenih usana. Ružičaste, nude i bobičaste nijanse su odličan izbor, ali kako bi izgled zaista bio efektan, isprobajte koja je nijansa najbolja za vas. Držite se ruževa sa sjajnim završnim slojevima ili jednostavno nanesite sjaj za usne u nijansi koju ste izabrali. Međutim, ukoliko ste ljubitelj mat karmina, iskoristite providan sjaj. Bitno je da nijanse karmina odišu romantikom koja je karakteristična za coquette makeup. Jedna od najboljih tehnika jeste da iskoristite prst kako biste utapkali karmin. Pritiskom ćete omogućiti usnama da izgledaju meko, romantično i savršeno napućeno.

Pročitajte još i: Tehnika trougla: Podignite oči i kapke na prirodan način

Naslovna fotografija: instagram.com/delly.girl

Marija Gavrilović

Comments