Cozy cardio je novi fitness trend, koji je osmislila Hope Zuckerbrow, kreatorka sadržaja na TikToku. Njena ideja se brzo proširila mrežama, pa ovaj pristup fizičkoj aktivnosti postaje sve primamljiviji velikom broju žena.

Svima nam je u glavi ideja da je vežbanje veoma intenzivno. Idemo u teretanu, patimo i znojimo se, a niko nikada nije rekao da pomeranje tela može biti i samo gledanje televizije u pidžami kod kuće, ističe Zuckerbrow. Evo šta sve podrazumeva njena zamisao.

Šta je cozy cardio?

Cozy cardio je stekao popularnost kao jednostavan i bezbolan način za povećanje nivoa fizičke aktivnosti. Ovaj metod sagorevanja kalorija je sve popularniji na TikToku i Instagramu.

„Želim da cozy cardio bude pokret za žene da povrate svoju vezu sa vežbanjem”, rekla je Zuckerbrow u jednom od svojih TikTok video-zapisa.

@hope_zuckerbrow Replying to @muhlissa hope it helps #fyp #weightloss #workout #dietculture #selflove #cardio #cozy #cozycardio ♬ Stories 2 – Danilo Stankovic

Za ovu aktivnost vam je potreban prijatan prostor, ukusno piće — za Zuckerbrow je to proteinska kafa i voda – zatim TV serija, film ili podkast, i najzad, jednostavni pokreti zbog kojih se osećate dobro.

Cozy cardio podrazumeva hodanje u mestu u udobnosti vašeg doma koristeći mini-traku za trčanje ili „podlogu za hodanje“. Bez stresa, bez članarine za teretanu. I čak možete imati šolju nekog napitka uz sebe.

Postoji nekoliko načina da uživate u cozy cardio aktivnosti: možete zapaliti sveću, podesiti svetlo u prostoriji. Cozy cardio je podjednako važan za zdrav um koliko i za zdravo telo.

Da li je cozy cardio dobar za zdravlje?

Jasno je da vam hodanje neće dati trbušnjake, ali bi ovakav trening, koji sadrži najprivlačnije aspekte ležanja na kauču, dok vas drži van kauča, mogao pomoći čak i onima koji su tvrdoglavi i izbegavaju teretanu.

Ako pređete sa “jačih” svakodnevnih treninga na nešto ovako blago, zdravstvene koristi mogu da izostanu. Ali za nekoga ko bi inače gledao televiziju sa kauča, napredak je da je gleda dok hoda, posebno ako to postane svakodnevna navika.

Cozy cardio trening definitivno može biti efikasan, ali možda nije najbolji izbor za sve. Neko će se osećati prijatnije na ovakvoj sesiji ako je nov u vežbanju ili ako želi da izgubi veliku količinu kilograma, a može da započne taj procesu sopstvenom domu.

@hope_zuckerbrow first cardio session in the new place!!!✨ #cozyathome #cozy #cardio #walk #walking #selfimprovement #selfcareroutine #healthylifestyle ♬ original sound – hope

Benefiti “udobnijeg” vežbanja

Briga o sebi

Ova aktivnost vam može pomoći da preoblikujete odnos sa vežbanjem kao načinom na koji se ophodite prema sebi. U vežbi treba uživati i gledati je kao na priliku za rast, umesto na oblik kazne ili nešto neophodno za sagorevanje obroka. Baš kao što je stavljanje vaše maske za podočnjake na kraju dana oblik brige o sebi, tako je i “udoban” kardio trening.

Prirodno održiva rutina

To je aktivnost koju ćete želeti da radite redovno, jer sami postavljate idealnu atmosferu u svom domu. Nemate razloga da preskačete trening jer se radi iz udobnosti doma. To može biti idealno rešenje za one koji su zastrašeni postavkom u teretani ili za one koji nemaju dovoljno vremena.

Pristupačno je

Ovaj trend vas ne primorava da trošite dodatni novac na članstvo u teretani ili da idete bilo gde. Možete uložiti u traku za trčanje, ali ne morate. Osim toga, vežbanje kod kuće pruža privatnost, prednost za svakoga ko se može osećati ranjivo ili izloženo u drugom prostoru. Ne postoji poseban kodeks oblačenja i možete da nosite šta god vam je udobno.

Pospešuje aerobni trening

Uz umeren intenzitet vežbanja, cardio prednosti podrazumevaju manji rizik od kardiovaskularnih bolesti i poboljšanu kardiorespiratornu izdržljivost. Visok nivo kardiorespiratorne izdržljivosti jedan je od vodećih faktora koji doprinose dužem životnom veku.

Pročitajte i ovo: Ove joga vežbe će vam vam pomoći da se bolje osećate u svom telu

Naslovna fotografija: pexels.com

Božica Luković

Comments