Crna ovca porodice, najslabija karika u porodičnom lancu, onaj član porodice koga drugi vide kao slabog (ili po bilo čemu drugačijeg), izrod koji ne želi da se bavi porodičnim poslom, nanosi sramotu porodici svojim neprihvatljivim ili problematičnim ponašanjem, u sistemskoj porodičnoj terapiji smatra se „identifikovanim pacijentom“.

Porodična crna ovca otvoreno govori i čini ono što ostali kriju, ne priznaju, potiskuju, osuđuju, boreći se na taj način za svoju autentičnost, sopstvene vrednosti, svoj glas i pravo da živi prema svojim pravilima i sposobnostima. Naravno, u ovom poduhvatu crna ovca porodice često ima mnogo ozbiljnih problema, jer se oseća odbačeno, neshvaćeno, nevoljeno i necenjeno. Istovremeno, ona ima veće šanse za lični rast i razvijanje potencijala, jer je svesna svojih problema i spremna da traži pomoć u borbi da pronađe sebe.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)


Porodični buntovnik bez razloga, na putu samospoznaje nastoji da se oslobodi toksičnih uverenja, da razreši unutrašnje konflikte i prevaziđe sputavajuće obrasce ponašanja – toksičnog bremena koje je pokupio u svojoj porodici.

Teret koji nosi porodična crna ovca

Nisko samopoštovanje

Samopoštovanje se gradi uz pomoć ljubavi, podrške i poštovanja koje dobijete od svojih roditelja i porodice. Ali kada rastete uz kritike, ignorisanje i osećanje da niste dovoljno dobri i da niko nije ponosan na vas, steknete uverenje da nešto nije u redu sa vama. Iako je to uverenje ono što vas tera da istražujete i pokušavate sebi da pomognete, to je toksično uverenje, duboka emocionalna povreda koja lako prokrvari u svim bliskim odnosima. I kada čujete da ne možete dobiti (privući) ljubav i poštovanje koje zaslužujete, ako sami sebe ne volite i ne poštujete, znate da je to istina i bolno ste svesni nedostatka samopoštovanja i ponašanja koje iz toga proizilazi i dovodi vas u situacije (emocionalne veze) da budete povređeni, previđeni, ignorisani, iskorišćavani i uzimani zdravo za gotovo. Definitivno shvatate da vaše ponašanje nije autentično, to niste stvarno vi, već tesan kalup koji je iskrivio vašu prirodu – a kada to razumete, možete raditi na tome da izgradite samopoštovanje.

Pročitajte i ovo: Kako stilovi vezanosti iz detinjstva utiču na vaše sadašnje emotivne odnose

Osetljivost na odbijanje

Kao crna ovca porodice, sa roditeljima ste verovatno imali nesigurne stilove vezanosti i pošto vas oni koji bi trebalo da vas najbolje poznaju i najviše vole, odbacuju i ne pružaju vam podršku, postajete veoma osetljivi na odbijanje. U svakoj situaciji u kojoj doživljavate odbijanje, osećate to lično – poslodavac odbija vas, a ne vašu aplikaciju za posao iz sopstvenih razloga, koji uopšte nemaju veze sa vama. Kada vas odbije neko ko vam se sviđa, osećate se poraženo i poniženo i ne pomišljate da prosto niste nečiji tip i da to ima veze sa preferencijama druge osobe, a ne sa vašim osobinama i izgledom (jer sigurno jeste nečiji tip).

Kada prepoznate taj obrazac, možete razumeti da odbijanje ne znači negiranje i odbacivanje vas kao osobe, jer najčešće dolazi od onih koji vas i ne poznaju kao osobu, već se tiče potreba i preferencija drugih. Nekome će biti potrebno to što imate da ponudite i nekome ćete se baš sviđati takvi kakvi ste.

Crna ovca je nepoverljiva

Teško vam je da imate poverenja, jer ste toliko puta bili iznevereni i razočarani. Zbog toga se možete osećati usamljeno čak i među onima koji vas prihvataju i vole, jer ste naučili da bliskost povezujete sa napuštanjem i bolom. Kada dobri i ljubazni ljudi pokazuju interesovanje i simpatije prema vama, vi to prihvatate sa zebnjom, očekujući da uskoro otkriju da niste zanimljivi i da vas odbace. Stalno iščekujete emocionalne udarce i poraze, jer ste sa njima odrasli. Držite druge na distanci iz potrebe da se zaštitite od povređivanja. I jasno vam je da tako ne možete izgraditi bliskost i imati zdrave odnose, jer se oni zasnivaju na poverenju i poštovanju – i želite to da promenite i da iskusite poverenje (u sebe i druge).

Kada svoja iskustva iz prošlosti shvatate kao materijal za rad na sebi, možete identifikovati uzroke, prepoznati toksične obrasce i uverenja i izraziti kroz razumevanje sebe, saosećajnost i praštanje. Vaša porodica se neće promeniti, vaši roditelji vam nikada neće pružiti ono što nemaju i ne umeju da daju i vi ste jedini koji možete sami sebi pružiti razumevanje, ljubav, prihvatanje i poštovanje koje vam je suštinski nedostajalo. Možete se sve više oslobađati uloge crne ovce porodice i sve više postajati ono što zaista jeste.

Pročitajte i ovo: Odakle dolaze ograničavajuća uverenja i negativne misli?

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević

Comments