Iako se čini da se trendovi u bojenju kose često smenjuju, bakarna kosa je stabilan trend koji se pojavio još pre godinu dana. Mnoge poznate ličnosti poput Megan Fox su dokaz da će bakarna kosa biti popularna još neko vreme. Ipak, ukoliko vam je prelazak iz trenutne boje u bakarnu prevelik izazov, možete probati suptiliju nijansu. Crunette boja je dovoljno suptilna, ali i izazovna nijansa.

Evo kako izgleda crunette boja

Crunette boja se dobija kad se pomešaju bakarna i smeđa boja (brineta). Iako možda u teoriji deluje da je tamnija, rezultat je ipak svetliji i izgleda kao boja svežeg kroasana. Odličan je izbor za one koji vole intenzivne bakarne nijanse, ali oklevaju da se opredele za svetliju ili smeliju boju kose.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jenna Perry (@jennaperryhair)

Termin crunette skovao je poznati kolorista i kreativni direktor kompanije Evo, Tom Smith. Radi se o intezivnoj, ali svetloj i toploj nijansi za brinete sa tonovima putera i karamele. Takođe, ukoliko je nijansa malo taminija, stvaraju se kestenasti tonovi zbog kojih ten i crte lica dolaze do izražaja.

U suštini, crunette je odličan izbor za one koji su se kolebali oko bakarne boje za kosu jer je možda previše intezivna. Ukoliko tražite inspiraciju kod slavnih dama, pokažite fotografije glumice Jessice Chastain, Shakire i Lane Del Rey iz njene Born to Die ere.

Kako se dobija crunette boja?

Kada se odlučite za tradicionalnu bakarnu boju, najbolje je da se prvo fokusirate na tamnije smeđe nijanse pre dodavanja crvene boje. Međutim, farbanje kose u crunette je potpuno drugačije.

Kako se ne radi o bakarnoj ili plavoj nijansi, najbolje bi bilo da krenete sa svetlosmeđom koja će biti baza. Ova nijansa sadrži zlatne, čokoladne i bakarne tonove. Odnos zlatne prema čokoladnoj i bakarnoj boji je ključan jer ako se doda previše bakarne, dobiće se narandžasta nijansa. S druge strane, previše čokoladne nijanse će učiniti da boja kose bude tamnija i deluje klasično. Najbolje je da se konsultujete sa svojim frizerom jer će on znati pravi odnos koji je potrebno pomešati za dobijanje ovakve smeđe nijanse.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Justine Skye (@justineskye)

Ukoliko je klasična crunette boja previše monotona, možete je unaprediti svetlijim tonovima. Ova boja se može mešati i sa intenzivnim, ali i prigušenim tonovima bakarne, kestenjaste i zlatne boje. Crunette takođe odlično funkcioniše sa više tonova tako da možete da dopustite frizeru da se igra s nijansama. Prednost crunette boje je u tome što možete da je nosite kako god želite, a da i dalje ostanete u trendu. Predstavljamo vam nijanse koje podećaju na crunette ukoliko vam je ona sama previše izazovna.

Cinnamon Latte Brunette

Cinnamon Latte Brunette odlično pristaje preplanulom tenu, ali i tamnijim tonovima kože. Time se ostvaruje savršen kontrast i stvalja se akcenat na tonalitet kože. Da bi boja ostala živopisna, tražite proizvode koji će uravnotežiti pH vaše kose. Ovo će pomoći da obojena kosa ostane sveža i da deluje kao da je sveže ofarbana. Potražite proizvode sa kiselom pH vrednošću za balansiranje i zaštitu kose.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zendaya (@zendaya)

Soft Copper

Kao jedna od it boja za kosu 2022. godine, blaga bakarna nijansa će zadržati svoju popularnost i u 2023. godini. Ova nijansa crvene je savršena za proleće zahvaljujući živahnoj boji i svežini koju donosi kosi. Mešutim, kako bi vaša boja izgledala blistavo, a da istovremeno zadrži upečatljivu crvenu nijansu, najbolje je da koristite hidratantno arganovo ulje kako biste zaštitili pramenove i zadržali boju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kendall (@kendalljenner)

Pročitajte i: Claw-clip hat je trenutno najpopularnija frizura na TikToku i morate da je probate

Onix Brunette

Tamne boje su takođe popularne, samo je bitno da su u pitanju smeđe nijanse. Od najtamnije smeđe do zagasite crne, bilo koju boju da izaberete, nećete pogrešiti. Samo razmislite da li ste 100% sigurni da želite da idete ovim putem jer je tamne tonove teže posvetliti. Znajte da je u pitanju dug i spor proces i da nije lako vratiti se u svetliju nijansu. Sigurno ćete više puta posetiti svog koloristu pre nego što dobijete željenu nijansu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DUA LIPA (@dualipa)

Bronze Hues

Već je utvrđeno da će bronzane i bakarne nijanse biti veoma popularne u 2023. godini. Kako biste dobili bronze hues boju, pomešajte zlatnoplave i svetlosmeđe nijanse jer će se stvoriti višedimenzionalni efekat. Kada se farbate, nega kose mora biti još detaljnija što podrazumeva korišćenje adekvatnih proizvoda. Preporučuju se šampon i regenerator koji će da zadrže vlagu u kosi i da u isto vreme očuvaju boju kose.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Beyoncé (@beyonce)

Sandy brown

Ukoliko smatrate da određene nijanse za brinete mogu da budu previše hladne ili tople, onda je sandy brown savršena boja za vas. Kremasta, ali neutralna, ova boja je odlična za žene koje žele da pređu iz svetle nijanse jer nije teška za održavanje. Možete razgovarati sa svojim koloristom o sjaju boje koji će lagano bledeti u roku od četiri do šest nedelja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lily Collins (@lilyjcollins)

Pročitajte još i: Bedhead bob – “neobavezna” frizura koju obožavamo

Naslovna fotografija: instagram.com/jennaperryhair

Marija Gavrilović 

Comments