Soda bikarbona je na polici u kuhinji, zajedno sa solju, brašnom, šećerom, praškom za pecivo – to je nešto što uvek treba da imate, iako je ne koristite toliko često, kao sve ostalo što držite na tim policima. Soda bikarbona je tu za svaku priliku i za svaki slučaj – ako vam nestane prašak za pecivo, u testo može malo sode bikarbone umesto njega, ako vam nestane sredstvo za čišćenje – soda može da posluži i kao abrazivno sredstvo, za ribanje šporeta, kao i za pranje sudova. Ako vas muči gorušica, popićete malo sode bikarbone. Ako vam se poremetio sekret, možete da se ispirate prokuvanom sodom bikarbonom.

A evo i još nekih načina na koje možete upotrebiti sodu bikarbonu u kozmetici i higijeni.

Kao maska za masnu kožu

Efekat čišćenja soda bikarbona ima iznutra i spolja – napravite smesu na isti način kao za piling, namažite je i ostavite da stoji deset minuta, a zatim isperite mlakom vodom. Soda bikarbona izvlači nečistoću, pa čak i mitesere. Ako koristite ovu masku jednom nedeljno, primetićete kako će vam ten zablistati, a bubuljice se neće pojavljivati.

Kao piling

Pomešajte sodu bikarbonu sa malo vode, tako da dobijete gustu smesu, koju treba da utrljate u kožu kružnim pokretima, a zatim da isperete. Posle pilinga koji ste sproveli na ovaj način, koža će vam biti meka i glatka, a pore će biti manje vidljive.

Kao pasta za zube

Soda bikarbona je u sastavu one paste za zube koja ima slankast ukus – i to su najbolje paste, iako su malo bljutave. Dakle, umesto paste, možete korisiti sodu bikarbonu – vlažnu četkicu umočite u prašak i na uobičajen način operite zube. Ovo će ih izbeliti i ukloniti mrlje i zatamnjena mesta, ali sodu ne treba da koristite više od jednom nedeljno za pranje zuba, da vam ne bi oštetila gleđ.

Comments