Imala sam priliku i čast da protekla dva leta boravim u Španiji i posetim neke od njenih prelepih gradova. Fantastičan trio – Madrid, Barselona, Valensija – oduzeo mi je dah, a svaki grad pojedinačno ostavio je poseban utisak na mene. Najjaču impresiju ostavila je upravo Valensija. Delom jer sam to od nje najmanje očekivala, ali znatno više zbog toga što ona zaista ima čime da vas zadivi.

Valensija, treći po veličini grad Španije, pozicioniran je na severoistočnoj obali Iberijskog poluostrva i izlazi na Mediteransko more. Glavni grad Autonomne Pokrajine Valensija, poznat je po očuvanju španske tradicije, mnogim znamenitostima i festivalima.

Grad su osnovali Rimljani 138. godine p.n.e. na mestu starog iberijskog grada. Dobio je latinsko ime Valentia Edetanorum, što označava snagu i vrednost, u čast rimskih vojnika koji su je potom naselili. Kasnije su joj Arapi promenili ime u Medina at-Turab, što znači “Grad Peska” (Ciudad de la Arena), jer leži na obali reke Turije. Vremenom se, usled glasovnih promena u jeziku, ime preobrazilo u Valensija.

Reka Turija je kasnije napustila svoje prvobitno korito i izmestila se na drugi kraj grada, ali je na mestu gde je nekada proticala ostalo dvadeset prelepih mostova: Puente de Serranos, Puente del Mar, Puente del Real, Puente de la exposición, Puente del flores, i drugi. Ispod, u nekadašnjem koritu Turije, smešteni su parkovi, bašte i tereni za razne sportove.

Duh Španije najsnažnije se oseća u starom gradu Valensije. Šetnjom kroz centar videćete prelepe trgove. Trg Device Marije (Plaza de la Virgen Maria), gde se nalaze Valensijanska katedrala i Bazlika Svete Marije, a za vreme praznika se otvaraju Vrata Apostola (La Puerta de los Apóstoles). Potom Kraljičin trg (Plaza de la Reina), gde ćete proći sa druge strane katedrale pored Vrata Gvožđa  (La Puerta de los Hierros), pa Trg Skupštine (Plaza del Ayuntamiento), gde se nalazi zgrada Skupštine Valensije (Ayuntamiento de Valencia), zatim Trg bikova (Plaza de Toros) gde ćete se uputiti ukoliko želite da gledate borbu bikova u Koridi, ili pak ako putujete, jer se pored nalazi glavna železnička stanica La Estación del Norte.

Takođe, videćete mnoge istorijske znamenitosti poput Torres de Serrano i Torres de Quart. To su kule (izviđačnice) koje su ostale da sećaju na stara vremena, kada su  zidine štitile Valensiju. Zatim pijace – Mercado de Colón i Mercado Central. Jedna zgrada je poseban spomenik i ponos Valensije – La lonja de seda, što znači ‘Razmena svile’. Zgrada se nalazi na listi svetskih kulturnih spomenika od značaja, koju je sastavila organizacija UNESCO.

Modernije znamenitosti su: Grad umetnosti i Nauke (Ciudad de las Artes y Ciencias), futurističko avangardni kompleks iz nekoliko delova: Museo de las Ciencias Príncipe Felipe – muzej nauke, Palacio de las Artes Reina Sofía – palata u čijim se salama održavaju izložbe slika i muzički dogadjaji , L’Oceanogràfic – akvarijum od 110. 000 metara kvadratnih i 42 miliona litara vode,  L’Umbracle u kome je zasađeno izvorno bilje valensijanske zajednice, El Hemisfèric gde se nalaze planetarijum i bioskopsko platno velikog formata (IMAX – Image maximum) Van tog kompleksa, treba videti Palatu Muzike (Palau de Música), koja poseduje nekoliko sala gde se održavaju koncerti, filmske projekcije, izložbe i drugo. Ne treba propustiti ni odlazak u zoološki vrt Bioparc gde možete videti razne vrste životinja koje naseljavaju Afriku.

La Ciudad de las Artes y Ciencias Čuvar španske tradicije

Iako je reč o primorskom gradu, kada ste u samom centru nemate osećaj da grad poseduje plažu, a kada ste na plaži osećate se kao da ste u nekom letovalištu. Tri ogromne plaže, Las Arenas, La Malvarosa i La Patacona, prostiru se duž cele valensijske obale. Pored plaža, nalazi se luka Puerto de Valencia, a odmah do luke staza Formule jedan, gde se jednom godišnje može posmatrati Grand Prix trka. Pored ovog sporta, ljubitelji fudbala uživaće poseti stadiona Mestalla gde nastupa F.K. Valencia.

Valensija je, takođe, izuzetno poznata po svojim festivalima: Las Fallas, La Tomatina, Feria de Julio, El Nueve de Octubre… Najzanimljiviji je Las Fallas. Las Fallas festival se održava od 15. do 19. marta. Ovaj festival je najveći i najvažniji turistički događaj. Reč Falla označava baklju koja se u davnim vremenima postavljala na osmatračnice. A evo o čemu se radi: grupa ljudi iz svakog dela grada, godinu dana sprema žurke i večere na kojima skuplja novac. Potom se po dogovoru prave lutke ogromnih razmera na zadatu temu.  Kad se približi sedmica održavanja fešte, lutke se pronose kroz grad i postavljaju na određenu lokaciju. Najbitnija je činjenica da su lutke obavezno pune petardama. Žurka traje pet dana neprestano. Događaji: Buđenje (La Despertà) – svako jutro počinje buđenjem u pet kada bendovi počnu da marširaju gradom, a za njima se bacaju petarde; Maskleta (La Mascletà) – svakog dana u dva popodne  u svakom delu grada pali se pirotehnika. To je najzanimljiviji događaj cele fešte. Svake večeri, iznad svih delova grada pali se vatromet i to se zove Noć Vatre (La Nit del Foc). Poslednje večeri u ponoć spaljuju se sve lutke i to je poznatije kao Spaljivanje (La Cremà) .

Ako ste u mogućnosti, predlažem da što pre posetite ovaj predivan grad, jer se u njemu može naći za svakog nešto, a za nekog sve.

Izvor fotografija: unsplash.com


Milena Đokić je student žurnalistike, ali bi volela da se bavi odnosima s javnošću. Dete u duši, obožava crtane filmove i društvene igre. Slobodno vreme provodi sa dragim ljudima, i svojim hobijima fotografijom i učenjem stranih jezika. Večiti optimista, iako joj je inspiracija za pisanje češće surova realnost. Ima dva cilja: da proputuje svet i da napiše knjigu. ”Sada znam šta je to što čoveka čini imbecilom, to je njegova nemoć da sledi čak i savete koje daje sam sebi” Vilijam Fokner

Comments